Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49616
PRZEPISÓW: 3194
gość
gość 21.03.10, 15:50
Oceń przepis: (81 - 58)

Tort Pawłowej

Lista składników:

Spód: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżka octu winnego, tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki gorzkiego kakao. Masa: śmietana 36%, maliny lub marakuja, ewentualnie truskawki.

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, mniej więcej w połowie ubijania zacząć bardzo powoli dodawać cukier (miksować na najwyższych obrotach). Kiedy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca, dodać ocet i chwilę pomiksować. Potem przesiać kakao przez sitko bezpośrednio do masy i dokładnie wymieszać mikserem. Czekoladę posiekać na kawałki i wrzucić do masy, przemieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Uwaga: formować z masy "kopiec kreta". Włożyć do piekernika nagrzanego do 180 st. (5 min), potem zmniejszyć temp. do 150 st. i piec 1 godz. i 15 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Śmietanę 36% ubić na sztywno z niewielkim dodatkiem cukru do smaku, wyłożyć na bezę i przykryć owocami.

Naczynia i sprzęt:

mikser

Inne informacje:

Komentarze

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »