Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49668
PRZEPISÓW: 71753
flypr
flypr 09.10.17, 17:12
Oceń przepis: (2 - 1)

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem

Lista składników:

3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
2 duże marchewki
1 duża czerwona cebula
świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
oliwa z tuńczyka
opcjonalnie czarny sezam - do podania
Składniki na sos:
1 opakowanie passaty pomidorowej w kartonie 500g marki Valfrutta
2 łyżki glassy sojowej marki Ponti
2 łyżki sosu sojowego
sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
1 duży ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy spod tuńczyka

Sposób przygotowania:

Wykonanie:
1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.
2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.
3. Przygotuj drewnianą deskę. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 3–4 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.
4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.
5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.
7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu.
8. Spring rollsy podawaj z sosem..
 
Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
 

Inne informacje:

Komentarze

Brak komentarzy. Może Ty napiszesz?

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »