Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49609
PRZEPISÓW: 3093
BeeS
BeeS 28.11.10, 20:38
Oceń przepis: (32 - 79)

SMAŻONE skórki pomarańczy - dodatek do ciast i deserów.

Lista składników:

  • Skórki z 4 pomarańczy.
  • Szklanka cukru.
  • 6 łyżek wody.

Sposób przygotowania:

Skórki zalać ciepłą wodą na dwie godziny. Odsączyć. Ze skórek ściąć biały miąż i pokroić w kosteczkę. Z cukru i wody sporządzić syrop. Do wrzącego włożyć skórki, gotować na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. Przełożyć do 2 małych słoiczków twist off, zalać syropem. Tak przygotowane skórki można długo przechowywać. ZASTOSOWANIE: do sernika wiedeńskiego, masy makowej, dekoracji pierniczków, dekoracji makowców, drożdżówki itp....

Inne informacje:

Najlepszy komentarz

gość mała 2010-11-29 18:07
(0 - 2)
Ja też nie obieram białego miąższu. Po za tym ok.

Inne komentarze

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2010-11-29 13:03
    (1 - 2)
    Ja nie usuwałem "białej skórki" jej pozostawienie daje lepszy smak. Wspaniałe są do chrupania. Lubiłem MAMIE podbierać ze słoiczka, ale były one smażone w całości, dopiero przed użyciem do ciasta krojone. Pozdrawiam.
  • BeeS BeeS 2010-11-29 16:37
    (0 - 1)
    W podany sposób smażę skórki od 30 lat. Kroję przed smażeniem, bo są gotowe do użycia w każdej chwili i nie tracę czasu na ich rozdrabnianie w "gorączce" świątecznych przygotowań. Są pyszne i syn również je podjadał ze słoiczka. Przy smażeniu kolejnej partii z części skórek nie obiorę białego miąższu i porównam. Pozdrawiam.
  • gość mała 2010-11-29 18:07
    (0 - 2)
    Ja też nie obieram białego miąższu. Po za tym ok.
    Ja też nie obieram białego miąższu. Po za tym ok.
  • gość gość 2010-11-30 00:44
    (0 - 2)
    kandyzowane skorki. mniam. od lat tak robie, i rzeczywiscie, super dodatek do deserow i ciast. ja robie ciasto pomaranczowo-czekoladowe na swieta, wiec takie skorki sa idealne!
  • gość Ja. 2012-12-23 13:33
    Dobre
  • gość gość 2013-01-26 17:48
    (0 - 1)
    Nie obieram albedo/bialej skórki/. Zawsze gotuję drobno pokrojone . Są pyszne.

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »