Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49600
PRZEPISÓW: 3056
paskudna
paskudna 01.06.10, 01:24
Oceń przepis: (108 - 151)

Sałatka z liści szpinaku

Lista składników:

świeże liście szpinaku
orzeszki piniowe lub/ i łuskane pestki słonecznika
pomidorki koktajlowe
sos pesto (ja używam tego ze słoiczka, ale można zrobić samemu)
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy według uznania
opcjonalnie mozzarella

Sposób przygotowania:

Szpinak dobrze opłukać, pomidorki przekroić na pół, włożyć do miski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć orzeszki i słonecznik, cały czas mieszając (trzeba naprawdę uważać, ponieważ bardzo łatwo się przypalają) Gdy orzeszki będą rumiane, dodać sos pesto i podsmażyć jeszcze około 2 do 3 minut. Poczekać aż wystygnie. Jak już sos będzie zimny dodać do szpinaku i pomidorków, dobrze wymieszać. Można doprawić według uznania. Ja dodaję to co mam akurat w zapasie m.in bazylie, oregano, natkę pietruszki i inne zioła

Można dodać pokrojoną w kostkę mozzarelle ( co zwiększa kaloryczność) ale bez niej jest również wyśmienita

Naczynia i sprzęt:

miska, patelnia

Jak podawać:

Świetny dodatek do mięsa, można również spożywać samodzielnie

Inne informacje:

  • Orientacyjny łaczny koszt składników: 0.00 zł
  • Czas gotowania: do 30 minut
  • Poziom trudności: łatwe
  • Kaloryczność: mała
  • Rodzaj: sałatki

Komentarze

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość Przepisy 2010-06-01 10:50
    (26 - 25)
    Dużo przepisów kulinarnych znajdziesz :-) na www.przepis-kulinarny.pl
  • gość gość 2010-06-18 15:59
    (25 - 25)
    jak dla mnie super do drobiu czy do ryby, pewnie podaruje sobie dodatkowa oliwe ,bo w samym pesto jest jej sporo.

    czasami robie ta salatke nawet bez pesto tylko skrapiam dobrej jakosci balsamico.

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »