Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49670
PRZEPISÓW: 71823
gość
gość 13.11.17, 13:39
Oceń przepis: (2 - 1)

Ryż brązowy marki Britta zapiekany z grzybami

Lista składników:

• 300 g ryżu brązowego marki Britta
• 3 dag tłuszczu
• 800 g świeżych grzybów
• duża cebula
• olej rzepakowy/masło klarowane
• 125-250 ml śmietany
• 1 jajko
• 40 g ostrego sera żółtego
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, olej lub masło, całość dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ryżu, na nią warstwę duszonych grzybów, przykryć resztą ryżu. Rozmącić jajko ze śmietaną oraz odrobiną soli i wylać na ryż z grzybami. Górę posypać tartym serem, wstawić do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Smacznego!

Inne informacje:

Komentarze

Brak komentarzy. Może Ty napiszesz?

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »