Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49745
PRZEPISÓW: 3032
gość
gość 15.03.10, 18:17
Oceń przepis: (79 - 96)

Ryż zapiekany z jabłkami i piana

Lista składników:

- 1 kg jablek antonowek (kwaskowate),
- 2 lyzki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki ryzu,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mleka,
- 4 jaja,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- 4 lyzki cukru do piany.

Sposób przygotowania:

Oplukany ryz wsypac na wrzace mleko. Jak mleko sie zagotuje - garnek wstawic w drugi z wrzaca woda i gotowac pod przykryciem, az ryz bedzie miekki (to wszystko w celu "nieprzypalenia ryzu"). Naczynie zaroodporne (moze byc kamionka) wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, po czym wylozyc polowe ryzu. Na nim obrane, pokrojone w cienkie plasterki (moga byc starte na grubych oczkach), przesypane cukrem waniliowym, jablka. Przykryc resztka ryzu i na wierzchu rozlozyc ubita piane z bialek z cukrem. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika na pol godziny. Podawac na goraco.

Jak podawać:

Tylko na goraco.

Inne informacje:

Komentarze

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »