Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49605
PRZEPISÓW: 3066
gość
gość 20.01.11, 12:30
Oceń przepis: (86 - 49)

Kapuśniak z kaszą

Lista składników:

Kapusta kiszona o,5 kg (dobrze ukiszona, surówkowa odpada),żeberka wieprzowe ok 1 kg ,lub jedna mała golonka,3 łyżki duże kaszy jęczmiennej 1 marchewka duża,mała pietruszka,kawałek pora 1/3 szt.kawałek selera,3 szt średnich ziemniaków,natka pietruszki ,majeranek ,sól .pieprz,listek laurowy 3szt,ziele angielskie 5szt,pieprz w ziarenkach 5 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso takie jakie kupiliśmy tzn (żeberka lub golnka Kurczak odpada) wkładamy do wysokiego garnka ,dodajemy pokrojoną kapustę,listek laurowy ,zielę angielskie,pieprz w ziarenkach oraz trochę soli nie za dużo kapusta już jest słona.Zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte.Gotujemy i jak mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone warzywa z ziemniakami ,gotujemy do miękkosci ,na końcu dodajemy kaszę jęczmienną jak napęcznieje dolewamy wody jak trzeba i doprawiamy solą i pierzem na koniec dodajemy majeranek i natkę pietruszki.

Naczynia i sprzęt:

Głeboki garnek ,deska do krojenia,ostry nóż

Jak podawać:

z chlebem

Inne informacje:

Komentarze

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-01-20 22:04
    (78 - 77)
    mięso jest złe. to martwe zwierze. zabite,
  • gość gość 2011-01-22 18:27
    (79 - 75)
    gość
    mięso jest złe. to martwe zwierze. zabite,

    oj tam oj tam ,ale jakie dobre:)
  • gość gość 2011-01-24 15:53
    (77 - 76)
    brdura w tym kwasie nie ugotuje sie kaszy
  • gość gość 2011-01-24 18:10
    (75 - 76)
    W pierwszej kolejności należy "wykleić" kaszę w wywarze jarzynowo-mięsnym, dodać kapustę kiszoną, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować do miękkości. Kapuśniak powinien być zawiesisty.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • gość gość 2012-02-25 07:23
    (32 - 31)
    That's a subtle way of thiinkng about it.

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »