Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 51738
PRZEPISÓW: 3135
gość
gość 23.03.10, 14:07
Oceń przepis: (76 - 110)

Gęsta mleczna gorąca czekolada

Lista składników:

250 gramów (2,5 tabliczki) mlecznej czekolady, 300 ml mleka (wielki kubek mleka), łyżeczka mleka w proszku, ewentualnie troszkę cukru

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy czekoladę, nie pozwalamy, by się zagotowała. Dodajemy drobnym strumieniem troszkę mleka. Czekolada ma być gęsta, ale na tyle, by dała się wlać do filiżanki. Kiedy mleko i czekolada są rozpuszczone, dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku. Ja mlecznej nie słodzę, ale jeśli ktoś lubi - cukier można dodać, kiedy czekolada jest naprawdę gorąca. Później mieszamy ładnych kilka minut i przelewamy do filiżanki. Gotowe :)

Naczynia i sprzęt:

Garnuszek, łyżka, filiżanki.

Jak podawać:

Można z bitą śmietaną, ale wówczas będzie bardzo słodka. Ja podaję ze śmietaną wersję z gorzkich czekolad - tę piję bez dodatków.

Inne informacje:

Komentarze

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych

Dodaj komentarz

Odpowiedź pisze: Zaloguj »