Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49609
PRZEPISÓW: 3103
gość
gość [12.02.10, 09:26]
Oceń pytanie: (0 - 0)

Zakalec

dlaczego powstaje zakalec? Ciągle mi wychodzi ciasto z zakalcem mimo tego że robię zgodnie z przepisem. W czym tkwi problem???

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2010-02-12 11:23
(0 - 5)
Zakalec jest smaczny.
Powodem powstania zakalca jest ciasto drożdżowe zagniecione ze zbyt dużą ilością płynów lub, i skoki temperatury w pomieszczeniu gdzie było ciasto przygotowywane. Np. otwierałaś/eś kilukrotnie drzwi do chłodnego pomieszczenia.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2010-02-12 11:23
    (0 - 5)
    Zakalec jest smaczny.
    Powodem powstania zakalca jest ciasto drożdżowe zagniecione ze zbyt dużą ilością płynów lub, i skoki temperatury w pomieszczeniu gdzie było ciasto przygotowywane. Np. otwierałaś/eś kilukrotnie drzwi do chłodnego pomieszczenia.
    Zakalec jest smaczny.
    Powodem powstania zakalca jest ciasto drożdżowe zagniecione ze zbyt dużą ilością płynów lub, i skoki temperatury w pomieszczeniu gdzie było ciasto przygotowywane. Np. otwierałaś/eś kilukrotnie drzwi do chłodnego pomieszczenia.
  • GreenLight GreenLight 2010-02-12 20:07
    (1 - 5)
    Z doświadczenia wiem, że zakalec robi mi się przez niewłaściwą temperaturę. Nawet jeśli w przepisie podaja żeby piec np w 180 stopniach to przeciez wiele zalezy od kuchenki bo inaczej jest w gazowych, inaczej w elektrycznych i wszystkie one się od siebie różnią. Czasem więc wystarczy tylko 150 stopni a czasem 200 - trzeba wyczuć. Ja zawsze na początek ustawiam nieco mniej niż w przepisie i obserwuję - bo a nuż widelec moja kuchenka ma większą moc i ciacho spiecze mi się na górze a w środku zostanie półsurowe i zrobi sie zakalec? Więc nastawiaj na mniej i nakłuwaj sobie ciacho taką dłuuugą wykałaczką (krótka tez może być) - jeśli po wyjęciu jej z ciasta zostaja na niej grudki znaczy że nie gotowe i można troche zwiększyc temp. Nię będzie zakalca jak wyciągniesz czystą wykałaczkę :) Mam nadzieję, że troszkę pomogłam :)
  • gość gość 2010-04-12 19:58
    (3 - 2)
    na drożdżowe wystarczy 170 stopni.
  • gość gość 2010-08-31 13:29
    (2 - 4)
    Zakalec powstanie jedynie przy zlym poloczeniu masy tluszczowej z masa plynna. W ciastach jest to bialka i maslo, margaryna i olej. Duzo moich uczniow robi blad ze za dlugo mikseruja ciasta, to tak ja ze smietana do pewnego momentu ubijac i koniec.
  • gość gość 2011-11-29 17:21
    (2 - 0)
    a co jest zle gdy ciasto ładnie wyrośnie,zarumieni się,i nawet przy próbie patyczek jest suchy, ciasto zostaje w piekarniku po wyłączeniu,zeby ostygło, a gdy wyciągam z piekarnika okazuje się że moje piękne ciasto skurczyło się i opadło.Dlaczego czy ktoś wie?
  • gość gośc 2012-01-03 22:36
    (3 - 4)
    a ja dziś upiekłam muffinki, z tego przepisu piekłam już co najmniej 10 razy i zawsze wychodziły ok ale dziś .... aż mnie zatkało - zakalec .... dlaczego? ten sam przepis, sprawdzony na mojej kuchence, wszystko dokładnie to samo. wczesniej zakalce wychodziły mi gdy piekłam zebrę, z róznych przepisów ale zawsze wychodzi mi zakalec.
  • gość gość 2012-01-15 12:14
    (1 - 1)
    Wydaje mi sie ze kiedy ciasto pieknie rosnie a potem nagle opada wina tkwi w za duzej ilosci proszku do pieczenia. Lyzeczka powinna wystarczyc.
  • gość gość 2013-01-28 12:03
    ja wczoraj piekłam babkę piaskową i wyszedł mi zakalec.dlaczego?
  • gość gość 2013-03-30 18:52
    (0 - 1)
    Skladniki do mufinek, zebry itp musza miec temperature pokojowa, zanim zaczniemy przygotowyeac ciasto. w przeciwnym razie wtjdzie zakalec.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »