Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49610
PRZEPISÓW: 3162
gość
gienia [21.01.11, 12:49]
Oceń pytanie: (2 - 8)

Szukam przepisu na pyszne muffinki!!!

Czy macie może jakiś dobry przepis na muffinki własnej roboty? Uwielbiam takie babeczki i chciałabym je sama zrobić. Ale jak?

Załączone pliki:

  • 3.jpeg
  • 33.jpeg
  • 333.jpeg
  • 3333.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość Eliza 2011-01-23 09:37
(72 - 127)
CZEKOLADOWE MUFFINKI

Składniki:
1 i 3/4 szkl. mąki, 2 łyżeczki (ja daję "kopiaste") proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki kakao (jeśli chcesz zrobić czekoladowe ale ja polecam bez ponieważ lepiej smakują), 3/4 szkl. cukru pudru, 1 szkl. groszków czekoladowych (lub grubo pokrojona czekolada, ostatnio robiłam z pół tabliczki mlecznej i pół białej były pyszne! a z reszty czekolady zrobiłam gorącą czekoladę :D. Oczywiście jeżeli damy więcej czekolady to będą lepsze. To co pokroimy dzielimy mniej więcej po połowie(te ładniejsze zostawiamy do posypania na "górę)), 1 szkl. mleka, 1/3 szkl. i 2 łyżeczki oleju, 1 jajko, 1 cukier wanilinowy, foremki.

Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek, sodę, cukier puder i wanilinowy, (kakao) i pokrojoną czekoladę (ta "brzydsza" część) mieszamy. Osobno mieszamy: mleko, olej, jajko.
2. Do "suchych" składników dodajemy "mokre" (będą grudki przez czekoladę więc nie rozcierać! tak ma być :)). Nakładamy do foremek (ile? to zależy od Ciebie:), ja daję tak 1 łyżkę i trochę ale to zależy od wielkości foremek, ja mam "średnie"), posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 20 min aż urosną i lekko się przyrumienią ( ja piekę w 130 stopniach ale to zależy od piekarnika, ustaw taką "optymalną" temp i zaglądaj do nich).

Smacznego :)!

Napiszę tak.. Wzięłam te muffinki raz do szkoły to wszystkie dziewczyny wzięły ode mnie przepis i same je pieką bo są pyszne :). A faceci bili się o nie. Teraz na uczelni mam tak samo...^^ u mnie w domu też wszyscy je uwielbiają więc gorąco polecam!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-01-21 14:13
    (52 - 62)
    sprawdz w moich przepisach na muffinki bananowe z orzechami. a jezeli nie lubisz bananow, po prostu nie dodawaj do masy, zastap je kakao i moze kawalkami czekolady czy wiorkami kokosowymi! :)
  • gość gość 2011-01-21 15:11
    (51 - 55)
    Jagodowe muffinki
    50g roztopionego masła
    175ml mleka
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    225g mąki
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki jagód
    Jajka ubij z mlekiem, masłem i miodem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj. Dodaj jagody, zamieszaj. Formę do muffinek powykładaj papilotkami lub kawałkami papieru do pieczenia (wyciętymi w kwadraty). Do każdego zagłębienia nakładaj po 2 łyżki ciasta. Wierzch posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Wstaw formę do piekarnika, piecz w temp. 180 st. przez 25 min.
  • gość gość 2011-01-21 19:46
    (49 - 49)
    ładnieee"}
  • gość gość 2011-01-22 13:27
    (45 - 50)
    Polecam ładnie udekorować:
  • gość Eliza 2011-01-23 09:37
    (72 - 127)
    CZEKOLADOWE MUFFINKI

    Składniki:
    1 i 3/4 szkl. mąki, 2 łyżeczki (ja daję "kopiaste") proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki kakao (jeśli chcesz zrobić czekoladowe ale ja polecam bez ponieważ lepiej smakują), 3/4 szkl. cukru pudru, 1 szkl. groszków czekoladowych (lub grubo pokrojona czekolada, ostatnio robiłam z pół tabliczki mlecznej i pół białej były pyszne! a z reszty czekolady zrobiłam gorącą czekoladę :D. Oczywiście jeżeli damy więcej czekolady to będą lepsze. To co pokroimy dzielimy mniej więcej po połowie(te ładniejsze zostawiamy do posypania na "górę)), 1 szkl. mleka, 1/3 szkl. i 2 łyżeczki oleju, 1 jajko, 1 cukier wanilinowy, foremki.

    Przygotowanie:
    1. Mąkę, proszek, sodę, cukier puder i wanilinowy, (kakao) i pokrojoną czekoladę (ta "brzydsza" część) mieszamy. Osobno mieszamy: mleko, olej, jajko.
    2. Do "suchych" składników dodajemy "mokre" (będą grudki przez czekoladę więc nie rozcierać! tak ma być :)). Nakładamy do foremek (ile? to zależy od Ciebie:), ja daję tak 1 łyżkę i trochę ale to zależy od wielkości foremek, ja mam "średnie"), posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 20 min aż urosną i lekko się przyrumienią ( ja piekę w 130 stopniach ale to zależy od piekarnika, ustaw taką "optymalną" temp i zaglądaj do nich).

    Smacznego :)!

    Napiszę tak.. Wzięłam te muffinki raz do szkoły to wszystkie dziewczyny wzięły ode mnie przepis i same je pieką bo są pyszne :). A faceci bili się o nie. Teraz na uczelni mam tak samo...^^ u mnie w domu też wszyscy je uwielbiają więc gorąco polecam!
    CZEKOLADOWE MUFFINKI

    Składniki:
    1 i 3/4 szkl. mąki, 2 łyżeczki (ja daję "kopiaste") proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki kakao (jeśli chcesz zrobić czekoladowe ale ja polecam bez ponieważ lepiej smakują), 3/4 szkl. cukru pudru, 1 szkl. groszków czekoladowych (lub grubo pokrojona czekolada, ostatnio robiłam z pół tabliczki mlecznej i pół białej były pyszne! a z reszty czekolady zrobiłam gorącą czekoladę :D. Oczywiście jeżeli damy więcej czekolady to będą lepsze. To co pokroimy dzielimy mniej więcej po połowie(te ładniejsze zostawiamy do posypania na "górę)), 1 szkl. mleka, 1/3 szkl. i 2 łyżeczki oleju, 1 jajko, 1 cukier wanilinowy, foremki.

    Przygotowanie:
    1. Mąkę, proszek, sodę, cukier puder i wanilinowy, (kakao) i pokrojoną czekoladę (ta "brzydsza" część) mieszamy. Osobno mieszamy: mleko, olej, jajko.
    2. Do "suchych" składników dodajemy "mokre" (będą grudki przez czekoladę więc nie rozcierać! tak ma być :)). Nakładamy do foremek (ile? to zależy od Ciebie:), ja daję tak 1 łyżkę i trochę ale to zależy od wielkości foremek, ja mam "średnie"), posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 20 min aż urosną i lekko się przyrumienią ( ja piekę w 130 stopniach ale to zależy od piekarnika, ustaw taką "optymalną" temp i zaglądaj do nich).

    Smacznego :)!

    Napiszę tak.. Wzięłam te muffinki raz do szkoły to wszystkie dziewczyny wzięły ode mnie przepis i same je pieką bo są pyszne :). A faceci bili się o nie. Teraz na uczelni mam tak samo...^^ u mnie w domu też wszyscy je uwielbiają więc gorąco polecam!
  • gość gość 2011-01-23 16:29
    (43 - 47)
    Wszystko bym zjadła wszystko sama !!! :-)
  • gość Muffinomaniaczk 2011-01-23 19:27
    (53 - 54)
    Najlepszy przepis na Muffiny z jakim się spotkałam, wychodzą fenomenalne, puszyste i co najważniejsze ZAWSZE SIE UDAJA, oto przepis:
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 szkl oleju roślinnego + 2 łyżki
    1 jajko
    1 szkl mleka
    1 tabl czekolady (siekam w kostkę)
    można dodać dwie łyżki kakao, ja osobiscie wole bez

    na wierzchu posypuje muffiny kruszonka którą mniej więcej na oko robie z masła cukru zwykłego i mąki i ugniatam razm az powstanie kruszonka:)

    pieke je 20 min w temp 180 stopni
  • gość gość 2011-01-23 21:45
    (49 - 46)
    Eliza
    CZEKOLADOWE MUFFINKI

    Składniki:
    1 i 3/4 szkl. mąki, 2
    łyżeczki (ja daję "kopiaste") proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody,
    2 łyżeczki kakao (jeśli chcesz zrobić czekoladowe ale ja polecam bez
    ponieważ lepiej smakują), 3/4 szkl. cukru pudru, 1 szkl. groszków
    czekoladowych (lub grubo pokrojona czekolada, ostatnio robiłam z pół
    tabliczki mlecznej i pół białej były pyszne! a z reszty czekolady
    zrobiłam gorącą czekoladę :D. Oczywiście jeżeli damy więcej czekolady
    to będą lepsze. To co pokroimy dzielimy mniej więcej po połowie(te
    ładniejsze zostawiamy do posypania na "górę)), 1 szkl. mleka, 1/3 szkl.
    i 2 łyżeczki oleju, 1 jajko, 1 cukier wanilinowy, foremki.

    Przygotowanie:
    1.
    Mąkę, proszek, sodę, cukier puder i wanilinowy, (kakao) i pokrojoną
    czekoladę (ta "brzydsza" część) mieszamy. Osobno mieszamy: mleko, olej,
    jajko.
    2. Do "suchych" składników dodajemy "mokre" (będą grudki
    przez czekoladę więc nie rozcierać! tak ma być :)). Nakładamy do foremek (ile? to zależy od Ciebie:), ja daję tak 1 łyżkę i trochę ale to zależy od wielkości foremek, ja mam "średnie"), posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 20 min aż urosną i lekko się przyrumienią ( ja piekę w 130 stopniach ale to zależy od piekarnika, ustaw taką "optymalną" temp i zaglądaj do nich). Smacznego :)! Napiszę tak.. Wzięłam te muffinki raz do szkoły to wszystkie dziewczyny wzięły ode mnie przepis i same je pieką bo są pyszne :). A faceci bili się o nie. Teraz na uczelni mam tak samo...^^ u mnie w domu też wszyscy je uwielbiają więc gorąco polecam!
    Witam. Chciałam prosić o doprecyzowanie przepisu. Pod koniec, po mleku piszesz 1/3 szkl.... czego? Z góry dziękuję. Pozdrawiam
  • gość Eliza 2011-01-24 09:24
    (43 - 46)
    gość
    Eliza
    CZEKOLADOWE MUFFINKI

    Składniki:
    1 i 3/4 szkl. mąki, 2
    łyżeczki (ja daję "kopiaste") proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody,
    2 łyżeczki kakao (jeśli chcesz zrobić czekoladowe ale ja polecam bez
    ponieważ lepiej smakują), 3/4 szkl. cukru pudru, 1 szkl. groszków
    czekoladowych (lub grubo pokrojona czekolada, ostatnio robiłam z pół
    tabliczki mlecznej i pół białej były pyszne! a z reszty czekolady
    zrobiłam gorącą czekoladę :D. Oczywiście jeżeli damy więcej czekolady
    to będą lepsze. To co pokroimy dzielimy mniej więcej po połowie(te
    ładniejsze zostawiamy do posypania na "górę)), 1 szkl. mleka, 1/3 szkl.
    i 2 łyżeczki oleju, 1 jajko, 1 cukier wanilinowy, foremki.

    Przygotowanie:
    1.
    Mąkę, proszek, sodę, cukier puder i wanilinowy, (kakao) i pokrojoną
    czekoladę (ta "brzydsza" część) mieszamy. Osobno mieszamy: mleko, olej,
    jajko.
    2. Do "suchych" składników dodajemy "mokre" (będą grudki
    przez czekoladę więc nie rozcierać! tak ma być :)). Nakładamy do foremek (ile? to zależy od Ciebie:), ja daję tak 1 łyżkę i trochę ale to zależy od wielkości foremek, ja mam "średnie"), posypujemy czekoladą. Pieczemy ok 20 min aż urosną i lekko się przyrumienią ( ja piekę w 130 stopniach ale to zależy od piekarnika, ustaw taką "optymalną" temp i zaglądaj do nich). Smacznego :)! Napiszę tak.. Wzięłam te muffinki raz do szkoły to wszystkie dziewczyny wzięły ode mnie przepis i same je pieką bo są pyszne :). A faceci bili się o nie. Teraz na uczelni mam tak samo...^^ u mnie w domu też wszyscy je uwielbiają więc gorąco polecam!
    Witam. Chciałam prosić o doprecyzowanie przepisu. Pod koniec, po mleku piszesz 1/3 szkl.... czego? Z góry dziękuję. Pozdrawiam
    1/3 szkl. i 2 łyżeczki oleju, czyli trochę mniej niż pół szklanki oleju :)
  • gość gość 2011-01-24 16:23
    (45 - 45)
    Muffinomaniaczk
    Najlepszy przepis na Muffiny z jakim się spotkałam, wychodzą fenomenalne, puszyste i co najważniejsze ZAWSZE SIE UDAJA, oto przepis:2 szkl mąki1 szkl cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 szkl oleju roślinnego + 2 łyżki1 jajko1 szkl mleka1 tabl czekolady (siekam w kostkę)można dodać dwie łyżki kakao, ja osobiscie wole bezna wierzchu posypuje muffiny kruszonka którą mniej więcej na oko robie z masła cukru zwykłego i mąki i ugniatam razm az powstanie kruszonka:)pieke je 20 min w temp 180 stopni
  • gość gość 2011-02-27 10:39
    (42 - 44)
    wczoraj piekłam te muffinki z najlepszej odpowiedzi.. dzis sie nimi jeszcze zajadam.. wyszły REWELACYJNE! dzieki za przepis:)
  • gość gość 2011-03-24 17:50
    (24 - 24)
    Składniki (na 12 sztuk):

    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki kakaa
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    150 gram masła

    zdjęcie:
    http://z1.alepyszne.pl/01a2500(...)br/>Przesiewamy mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białko. Kiedy będzie gotowe dodajemy żółtka (piszę w liczbie mnogiej bo sama zawsze piekę znacznie więcej niż tylko 12 sztuk) dalej ubijając. Ubite jajka razem z mlekiem dodajemy do suchych składników (do pierwszej miski) i mieszamy. W tym samym czasie roztapiamy masło, a gdy będzie gotowe dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, wypełniamy ciastem foremki (ok. 3/4 objętości) i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 10 do 15 minut.

    zdjęcia i inne przepisy na:
    http://czekoladoholiczka-w-kuc(...)%20i%20babeczki
    • IMG_0128.JPG
  • gość gość 2011-06-09 17:25
    (24 - 23)
    Moje muffiny według tego przepisu nie wyszly!!! Ciasto bylo za rzadkie!!! zrobiły się placki a nie muffiny. ciasto na mufina musi być gęste, ten przepis nie jest dobry.
  • gość gość 2011-10-22 18:16
    (2 - 5)
    A mni wyszły świetne coś zrobiłaś nie tak moje ciasto było w sam raz
  • gość Eliza 2011-10-25 11:47
    (2 - 4)
    gość
    Moje muffiny według tego przepisu nie wyszly!!! Ciasto bylo za rzadkie!!! zrobiły się placki a nie muffiny. ciasto na mufina musi być gęste, ten przepis nie jest dobry.


    Jeżeli robiłaś/robiłeś dokładnie według przepisu to niemożliwością jest żeby nie wyszło :) jeżeli dodasz np trochę więcej mleka albo oleju i papilotki masz jakieś cieniutkie i dasz dużo ciasta to się wyleje... Szczerze to każdy z moich znajomych który robił te babeczki to wychodziły ;)
  • gość gość 2012-04-24 11:40
    (2 - 3)
    http://www.gotujmy.pl/najlepsz(...)isy,147331.html
    Tutaj jest duży wybór najlepszych, sprawdzonych przepisów na muffinki
  • gość gość 2012-07-26 09:20
    (4 - 2)
    Mleko, olej jajko mieszamy? A nie ubijamy mikserem?
  • gość mufinek & Ryjek 2012-09-03 17:56
    (3 - 2)
    moim zdaniem muffinki wychodzą lepiej właśnie gdy mieszamy, a nie miksujemy. w pewnym przepisie czytałam że grudki w cieście są nawet wskazane co mnie zdziwiło ;)
  • gość gość 2012-11-07 12:44
    (3 - 2)
    ale nie we wszystkich. Ja NIGDY nie mieszam mikserem tylko łyżką i są bardzo dobre. Mam nawet podobny przepis, mam dużo rodzeństwa którzy je bardzo chwalą i je polecam. Są warte zrobienia:):)
  • gość gość 2012-11-17 10:23
    (4 - 3)
    są super

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »