Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49608
PRZEPISÓW: 3082
gość
Nutla001 [17.03.11, 18:15]
Oceń pytanie: (0 - 1)

święta wielkanocne-proszę oprzepisy

pochodze z domu w ktorym na każde swięta robi sie to samo i piecze te same ciasta. ja od ol roku mieszkam osobo i chciałabym prosić od Was przepisy na swięta wielkanocne. za każdy przepis bardzo dziękuje

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-19 00:16
(20 - 27)
zrob pasztet pieczarkowy a la pieczen rzymska czyli z calym jajkiem na twardo w srodku

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-03-17 20:24
    (20 - 23)
    Wedlug mnie na swieta wielkanocne, zawsze trzeba podac jajka :) ja podaje na dwa sposoby, nadziewane i w sosie tatarskim. Robi sie je bardzo szybko, bo jedyne gotowanie to jajka na twardo, mozna przygotowac wczesniej, i trzymac w lodowce.

    jajka nadziewane-gotujesz jajka na twardo, kroisz wzdluz, wyciagasz zoltko, i rozdrabniasz widelcem. dodaj soli,pieprzu, majonezu,swiezego szczypiorku,ja dodaje bardzo drobno pokrojona papryke czerwona, drobniutko pokrojona szynke i b.drobno posiekanego korniszona. mieszam na w miare gladka mase, nadziewam delikatnie jajka lyzeczka z mala ''gorka'' , dekoruje szczypiorkiem.

    sos tatarski(nie super autentyczny ale ja tak robie , bo tak mi smakuje) korniszony,marynowane pieczarki i marynowane cebulki kroje b.drobno, mieszam z zielona pietruszka i szczypiorkiem,majonezem, odrobina kwasnej smietany.doprawia sola i pieprzem. jajka wykladam w naczyniu zaroodpornym i zalewam sosem , takie ''pod pierzynka''. a kazdy sobie wylawia :)

    powodzenia.
  • gość gość 2011-03-19 00:16
    (20 - 27)
    zrob pasztet pieczarkowy a la pieczen rzymska czyli z calym jajkiem na twardo w srodku
    zrob pasztet pieczarkowy a la pieczen rzymska czyli z calym jajkiem na twardo w srodku
  • gość gość 2011-03-19 10:45
    (20 - 22)
    dziekuje za przepis na jajka. na pewno zrobię je na swieta;) czy mogłabym prosić przepis na ten pasztet z jajkiem?
  • gość Dorota 2011-03-24 11:13
    (21 - 21)
    Ja polecam barszcz biały.- mozna go zrobić wcześniej, Ugotuj dobry wywar mięsny,dożuć białej kiełbasy, liść iziele ang. dopraw żurkiem knor, na koniec dodaj chrzan- wedle uznania, posyp zieleniną, to zawsze smakuje, a po wypiciu szczególnie!!
  • gość ela 2011-03-25 21:01
    (20 - 23)
    jaki żur knor,kup żur/zakwas/w butelce,dodaj do wywaru gdzie gotowała sie biała kiełbasa a może i kawałek boczku,warzywa,/ziele angielskie i liść laurowy/dodaj smietanę roztrzepaną z mąką,wyciśnij ząbek czosnku,dodaj łyżkę chrzanu.Teraz majeranek ,pokrojona biała k.ugotowana,jajko ugotowane na twardo,pokrojone w ósemki,zmielony biały pieprz,posiekana natka pietruszki.Miam...
  • gość ela 2011-03-25 21:15
    (20 - 22)
    przepiórcze gniazda-kup mieso mielone indycze,przygotój jak na kotlety mielone/jajko,bułka namoczona w mleku,przyprawy/,jaja ugotowane na twardo obtocz mięsną masą,mąką,smaż na dobrej oliwe.Jak wystygną,prrzekroj na pół.Są gniazda...
  • gość Nutla001 2011-03-28 10:57
    (20 - 20)
    dzięki na pewno skorzystam;)
  • gość gość 2011-04-13 22:27
    (18 - 21)
    Nieodzownym składniem świąt wielkanocnych pod względem kulinarnym są :sernik i babka.
    Sernik luksusowy:
    Kruchy spód:30 dag mąki, kostka masła , 10 dag cukru, 1 jajko
    Masa serowa:1 kg mielonego sera, 6 jaj ,3 żółtka, 2 białe czekolady po 10 dag,25 dag cukru pudru.
    Wierzch:400 ml kwaśnej śmietany 22%, 3 łyżki cukru pudru.
    Wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieść i schłodzić.Białą czekoladę rozpuścić na parze i zmiksować z pozostałymi składnikami masy serowej.Ciasto wyłożyc na tortownicę i piec w temp. 200 stopni, aż się zrumieni.Ostudzić.Położyć na ostudzone ciasto masę serową .Tortownice zabezpieczyc folią aluminiowa , aby była nieprzepuszczalna.Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, w kąpieli wodnej przez 45 minut.
    Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i posmarować wierzch sernika .Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec,aż góra śmietankowa się zapiecze.Ostudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki , a potem na stół i tylko zbierać gratulacje , że taki pyszny.
    Babka szafranowa
    1 kg mąki, 2 szklanki mleka , 15 dag cukru, 15 dag masła , 4 jajak , 4 żółtka, 8 dag drożdży, 10 dag rodzynek, 3 dag skórki pomarańczowej, skórka otarta z 1 cytryny, szczypta szafranu, łyżeczka soli.
    Zrobić rozczyn z połówy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku.Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem do białości , dodać 4 białka , skórkę z cytryny i szafran.dokładnie wymieszać , dodać pozostałą mąkę , posolić i wyrabiać ok 20 minut.Dodawać stopione masło, rodzynki i skórke pomarańczową .Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i niech dalej rośnie.Piec w temp. 180 stopni ok. godziny.Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.Oczywiście nie wyrabiam tego ciasta ręką , bo bym nerwowo nie wytrzymała ."Zatrudniam" robota.Smaczego i wesołych świąt.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »