Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49608
PRZEPISÓW: 3078
gość
jaga [17.11.11, 12:50]
Oceń pytanie: (0 - 2)

Sprawdzony przepis na sernik

Mam ochotę na tradycyjny sernik. Macie jakiś dobry przepis? Najlepiej aby był oczywiście sprawdzony przez was osobiście. Bo to wyjątkowe ciasto ma być.

Załączone pliki:

  • sernik.jpg
  • sernikk.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość pani domu 2011-11-17 17:08
(4 - 16)
Podaję zawsze sprawdzone przeze mnie przepisy.To co w przepisie "wygląda" smacznie , po upieczeniu , niekoniecznie.
A wracając do naszych baranów, czyli do sernika:
Sernik "absolutna klasyka":
1 kg dobrego tłustego sera(najlepiej już zmielonego)
2 niepełne szklanki cukru
8 jaj
25 dag masła
torebka budyniu waniliowego
laska wanilii
cytryna
10 dag rodzynek, trochę płatków migdałowych, 5 dag skórki pomarańczowej
Żółtka oddzielić od białek Do żołtek wsypać cukier, szczyptę soli, ziarenka wanilii i sok wyciśnięty z połowy cytryny.Ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel.Nadal ucierając dodawać po łyżce zmielony ser i budyń .Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło ,nadal ucierając, aż wszystkie składniki się połączą.Na końcu wsypać osuszone i oprószone mąką bakalie , wymieszać z masą serową.Ubić białka na sztywno.Porcjami dodawac pianę do masy serowej i dokładnie wmieszać pianę do masy.Przełożyć ciasto do formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) nakładając na środek więcej ciasta, bo tam zazwyczaj opada.Włozyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.Przez pierwsze 40 minut nie uchylać drzwiczek.Gdy wierzch ciasta się zrumieni, przykryc formę folią aluminiową.Sernika po upieczeniu nie wyjmowac od razu , tylko studzic najpierw przy uchylonych , a potem przy otwartych drzwiczkach.Sernik można polać czekoladą .Rozpuszczam czekoladę , dodaję parę łyżek śmietany i tą mieszaniną polewam sernik, ale to nie jest konieczne .To jest przepis podstawowy , ja dodaję jeszcze do masy serowej ajerkoniaku.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość pani domu 2011-11-17 17:08
    (4 - 16)
    Podaję zawsze sprawdzone przeze mnie przepisy.To co w przepisie "wygląda" smacznie , po upieczeniu , niekoniecznie.
    A wracając do naszych baranów, czyli do sernika:
    Sernik "absolutna klasyka":
    1 kg dobrego tłustego sera(najlepiej już zmielonego)
    2 niepełne szklanki cukru
    8 jaj
    25 dag masła
    torebka budyniu waniliowego
    laska wanilii
    cytryna
    10 dag rodzynek, trochę płatków migdałowych, 5 dag skórki pomarańczowej
    Żółtka oddzielić od białek Do żołtek wsypać cukier, szczyptę soli, ziarenka wanilii i sok wyciśnięty z połowy cytryny.Ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel.Nadal ucierając dodawać po łyżce zmielony ser i budyń .Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło ,nadal ucierając, aż wszystkie składniki się połączą.Na końcu wsypać osuszone i oprószone mąką bakalie , wymieszać z masą serową.Ubić białka na sztywno.Porcjami dodawac pianę do masy serowej i dokładnie wmieszać pianę do masy.Przełożyć ciasto do formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) nakładając na środek więcej ciasta, bo tam zazwyczaj opada.Włozyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.Przez pierwsze 40 minut nie uchylać drzwiczek.Gdy wierzch ciasta się zrumieni, przykryc formę folią aluminiową.Sernika po upieczeniu nie wyjmowac od razu , tylko studzic najpierw przy uchylonych , a potem przy otwartych drzwiczkach.Sernik można polać czekoladą .Rozpuszczam czekoladę , dodaję parę łyżek śmietany i tą mieszaniną polewam sernik, ale to nie jest konieczne .To jest przepis podstawowy , ja dodaję jeszcze do masy serowej ajerkoniaku.
    Podaję zawsze sprawdzone przeze mnie przepisy.To co w przepisie "wygląda" smacznie , po upieczeniu , niekoniecznie.
    A wracając do naszych baranów, czyli do sernika:
    Sernik "absolutna klasyka":
    1 kg dobrego tłustego sera(najlepiej już zmielonego)
    2 niepełne szklanki cukru
    8 jaj
    25 dag masła
    torebka budyniu waniliowego
    laska wanilii
    cytryna
    10 dag rodzynek, trochę płatków migdałowych, 5 dag skórki pomarańczowej
    Żółtka oddzielić od białek Do żołtek wsypać cukier, szczyptę soli, ziarenka wanilii i sok wyciśnięty z połowy cytryny.Ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel.Nadal ucierając dodawać po łyżce zmielony ser i budyń .Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło ,nadal ucierając, aż wszystkie składniki się połączą.Na końcu wsypać osuszone i oprószone mąką bakalie , wymieszać z masą serową.Ubić białka na sztywno.Porcjami dodawac pianę do masy serowej i dokładnie wmieszać pianę do masy.Przełożyć ciasto do formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) nakładając na środek więcej ciasta, bo tam zazwyczaj opada.Włozyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.Przez pierwsze 40 minut nie uchylać drzwiczek.Gdy wierzch ciasta się zrumieni, przykryc formę folią aluminiową.Sernika po upieczeniu nie wyjmowac od razu , tylko studzic najpierw przy uchylonych , a potem przy otwartych drzwiczkach.Sernik można polać czekoladą .Rozpuszczam czekoladę , dodaję parę łyżek śmietany i tą mieszaniną polewam sernik, ale to nie jest konieczne .To jest przepis podstawowy , ja dodaję jeszcze do masy serowej ajerkoniaku.
  • gość gość 2011-11-18 09:22
    (3 - 5)
    SERNIK BABUNI

    CIASTO:
    2 i ½ szklanki mąki
    15 dag margaryny KASI
    15 dag cukru pudru
    1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany

    Zagnieść i włożyć na blaszkę.

    Masa serowa: (leje się)
    1 kg sera (SER W WIADERKU Delficko)
    1 i ½ szklanki cukru
    2 jajka + 4 żółtka
    Cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe
    ½ szklanki oleju
    3 szklanki mleka

    Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy ubić mikserem aż podwoi swoją objętość. Potem dodawać ser, budyń, olej cały czas miksować. Na końcu dodać mleko dalej miksując (na najmniejszych obrotach bo masa robi się rzadka i może pryskać).
    Masę serową wylać na surowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180º).
    Piec ok. 45 minut. Jak będzie zarumienione to na wierzch wylewamy masę bezową.

    Masa bezowa:
    Z 4 białek ubić pianę na koniec dodać szklankę cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wszystko zmiksować.
    Ubitą pianę wylewamy na upieczony sernik (gorący) i pieczemy w piekarniku jeszcze 15 minut.
  • gość gość 2011-11-20 13:42
    (9 - 3)
    sernik powinien miec ok 12 jaj, jezeli w przepisie tyle nie ma to pprzepis jest do kitu
  • gość gość 2011-11-20 19:13
    (5 - 2)
    a proszek do pieczenia?
  • gość gość 2011-11-21 13:23
    (5 - 1)
    gość
    sernik powinien miec ok 12 jaj, jezeli w przepisie tyle nie ma to pprzepis jest do kitu

    ciekawe od kiedy?:D
    ja robie sernik na 7jaj i kazdy kto go je mowi ze w zyciu lepszego nie mial w ustach.... znam tez przepis na taki do ktorego daje sie od 3 do 4jaj i takze jest rewelacyjny... w zyciu za to nie jadlam placka ktory by mial w przepisie wiecej jak 10jaj...
  • gość gość 2011-11-21 13:24
    (2 - 3)
    Nie dodajemy do dobrego sernika proszku do pieczenia, i temperatura pieczenia też jest za wysoka, 150 stopni jest optymalna i pieczemy całą godzinę, prawdą jest,że upieczonego sernika nie wyjmujemy z piekarnika:) życzę smacznego:)
  • gość gość 2011-11-21 19:07
    (2 - 2)
    Do sera nie dodajemy proszku do pieczenia, ale do ciasta tak zależy jaki robimy spód czy kruche ciasto czy półkruche. Można takie i takie. Zawsze robię sernik z 8 jaj na 1kg.sera i wychodzi pyszny i zawsze piekę w 180 st.
  • gość gość 2011-11-24 16:19
    (2 - 2)
    puszysty sernik polecam pyszny

    1kg twarogu aksamitnego (Dr. Oetkera)
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    8 jajek
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    aromat cytrynowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g rodzynek

    Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26cm. Sernik piec około 90 min. Piekarnik gazowy: temp. 170 stopni (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170 stopni (powinien być podgrzany).
  • gość gość 2011-12-01 15:27
    (2 - 2)
    Każdy ma swoje ulubione przepisy na smaczne domowe wypieki. Właśnie takie przepisy znajdziesz na stronie alepyszne :-) Szczegółowy opis wykonania ciasta, zdjęcia gotowych ciast, forum dyskusyjne z praktycznymi poradami .
  • gość gość 2011-12-01 15:30
    (2 - 2)
    Sernik na zimno to tradycyjny deser, który już od kilkudziesięciu lat gości na naszych stołach. Podstawowa wersja sernika na zimno bazuje na żelatynie, serkach homo i galaretkach owocowych.
  • gość gość 2011-12-04 16:32
    (2 - 1)
    gość
    Każdy ma swoje ulubione przepisy na smaczne domowe wypieki. Właśnie takie przepisy znajdziesz na stronie alepyszne :-) Szczegółowy opis wykonania ciasta, zdjęcia gotowych ciast, forum dyskusyjne z praktycznymi poradami .
    Czy to jest odpowiedź na zadane wyżej pytanie?Czy tylko tak ci w duszy gra sernikowo?
  • gość gość 2011-12-04 16:35
    (3 - 1)
    gość
    Sernik na zimno to tradycyjny deser, który już od kilkudziesięciu lat gości na naszych stołach. Podstawowa wersja sernika na zimno bazuje na żelatynie, serkach homo i galaretkach owocowych.

    Dziękujemy za opis sernika na zimno>w życiu bym nie przypuszczała , że bazuje na żelatynie...i homo serkach
  • gość gość 2011-12-23 17:11
    (1 - 0)
    wyszło bardzo smaczne cisto za pomoc dziękuje.:D
  • gość gość 2013-03-30 11:36
    (2 - 0)
    pani domu
    Podaję zawsze sprawdzone przeze mnie przepisy.To co w przepisie "wygląda" smacznie , po upieczeniu , niekoniecznie. A wracając do naszych baranów, czyli do sernika: Sernik "absolutna klasyka": 1 kg dobrego tłustego sera(najlepiej już zmielonego) 2 niepełne szklanki cukru 8 jaj 25 dag masła torebka budyniu waniliowego laska wanilii cytryna 10 dag rodzynek, trochę płatków migdałowych, 5 dag skórki pomarańczowej Żółtka oddzielić od białek Do żołtek wsypać cukier, szczyptę soli, ziarenka wanilii i sok wyciśnięty z połowy cytryny.Ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel.Nadal ucierając dodawać po łyżce zmielony ser i budyń .Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło ,nadal ucierając, aż wszystkie składniki się połączą.Na końcu wsypać osuszone i oprószone mąką bakalie , wymieszać z masą serową.Ubić białka na sztywno.Porcjami dodawac pianę do masy serowej i dokładnie wmieszać pianę do masy.Przełożyć ciasto do formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) nakładając na środek więcej ciasta, bo tam zazwyczaj opada.Włozyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.Przez pierwsze 40 minut nie uchylać drzwiczek.Gdy wierzch ciasta się zrumieni, przykryc formę folią aluminiową.Sernika po upieczeniu nie wyjmowac od razu , tylko studzic najpierw przy uchylonych , a potem przy otwartych drzwiczkach.Sernik można polać czekoladą .Rozpuszczam czekoladę , dodaję parę łyżek śmietany i tą mieszaniną polewam sernik, ale to nie jest konieczne .To jest przepis podstawowy , ja dodaję jeszcze do masy serowej ajerkoniaku.


    Piekłam 1,5 h a i tak wyszło lekko surowe w środku. Mam wrażenie, że roztopione masło się wylewa. Coś nie dorobiony ten przepis...

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »