Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49617
PRZEPISÓW: 3246
gość
gość [22.03.11, 14:14]
Oceń pytanie: (0 - 0)

Pyszne masy na tort

pyszne masy na tort, prosze o przepisy

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-22 23:01
(24 - 32)
witam. ja standardowo robie swoja mase na tort, i zawsze gosciom smakuje :) pieke biszkopt, 4 warstwy, zeby 3 byly przelozone.2 kremem na ktory zaraz podam przepis, i jeden owocami- jakimis badziej kwaskowymi, lub dzem ale niskoslodzony.

krem robie tak- rozpuszczam czekolade- 2 tabliczki, w zaleznosci od tego na co mam ochote albo ciemna albo biala. odstawiam do wystudzenia. w miedzyczasie ubijam smietane na sztywno z dodatkiem takiego fixa do smietany,zeby dluzej trzymala ksztalt i objetosc. dodaje do tego ta wystudzona czekolade, a na koncu kawaleczek po kawaleczku- zimne maslo i ekstrakt waniliowy.(lub inny jak lubisz np rumowy czy kokosowy)i wmiksowywuje na szybkich obrotach( okolo pol kostki) i do lodowki az masa zesztywnieje. jezeli lubisz slodsze kremy-dodaj cukru do smietanki. mozna dodac orzechow,wiorkow kokosowych,wiorkow czekoladowych czy migdalow(w zaleznosci od tego co lubimy) do kremu zanim przelozymy. jest bardzo prosty i pyszny:)

pozdrawiam.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość inka 2011-03-22 18:45
    (23 - 23)
    nuttela plus masło ....ucieramy masło dodajemy po łyżce nuttelę pychota acz kaloryczne:)
  • gość gość 2011-03-22 23:01
    (24 - 32)
    witam. ja standardowo robie swoja mase na tort, i zawsze gosciom smakuje :) pieke biszkopt, 4 warstwy, zeby 3 byly przelozone.2 kremem na ktory zaraz podam przepis, i jeden owocami- jakimis badziej kwaskowymi, lub dzem ale niskoslodzony.

    krem robie tak- rozpuszczam czekolade- 2 tabliczki, w zaleznosci od tego na co mam ochote albo ciemna albo biala. odstawiam do wystudzenia. w miedzyczasie ubijam smietane na sztywno z dodatkiem takiego fixa do smietany,zeby dluzej trzymala ksztalt i objetosc. dodaje do tego ta wystudzona czekolade, a na koncu kawaleczek po kawaleczku- zimne maslo i ekstrakt waniliowy.(lub inny jak lubisz np rumowy czy kokosowy)i wmiksowywuje na szybkich obrotach( okolo pol kostki) i do lodowki az masa zesztywnieje. jezeli lubisz slodsze kremy-dodaj cukru do smietanki. mozna dodac orzechow,wiorkow kokosowych,wiorkow czekoladowych czy migdalow(w zaleznosci od tego co lubimy) do kremu zanim przelozymy. jest bardzo prosty i pyszny:)

    pozdrawiam.
    witam. ja standardowo robie swoja mase na tort, i zawsze gosciom smakuje :) pieke biszkopt, 4 warstwy, zeby 3 byly przelozone.2 kremem na ktory zaraz podam przepis, i jeden owocami- jakimis badziej kwaskowymi, lub dzem ale niskoslodzony.

    krem robie tak- rozpuszczam czekolade- 2 tabliczki, w zaleznosci od tego na co mam ochote albo ciemna albo biala. odstawiam do wystudzenia. w miedzyczasie ubijam smietane na sztywno z dodatkiem takiego fixa do smietany,zeby dluzej trzymala ksztalt i objetosc. dodaje do tego ta wystudzona czekolade, a na koncu kawaleczek po kawaleczku- zimne maslo i ekstrakt waniliowy.(lub inny jak lubisz np rumowy czy kokosowy)i wmiksowywuje na szybkich obrotach( okolo pol kostki) i do lodowki az masa zesztywnieje. jezeli lubisz slodsze kremy-dodaj cukru do smietanki. mozna dodac orzechow,wiorkow kokosowych,wiorkow czekoladowych czy migdalow(w zaleznosci od tego co lubimy) do kremu zanim przelozymy. jest bardzo prosty i pyszny:)

    pozdrawiam.
  • natalie1602 natalie1602 2011-03-25 11:18
    (30 - 22)
    A ja kupuję zwykłą masę do tortów z torebki, łączę z konfiturami wiśniowymi i też wychodzi pyszne. A zaoszczędzam mnóstwo czasu.
  • gość gość 2011-03-25 12:15
    (25 - 30)
    natalie1602
    A ja kupuję zwykłą masę do tortów z torebki, łączę z konfiturami wiśniowymi i też wychodzi pyszne. A zaoszczędzam mnóstwo czasu.


    to nie jest przpis..to jest droga na skroty, chemia i lenistwo. a to strona o gotowaniu i inwencji:) nie mieszaniu zawartosci torebki i sloika.
  • natalie1602 natalie1602 2011-03-25 14:50
    (31 - 28)
    gość
    natalie1602
    A ja kupuję zwykłą masę do tortów z torebki, łączę z konfiturami wiśniowymi i też wychodzi pyszne. A zaoszczędzam mnóstwo czasu.
    to nie jest przpis..to jest droga na skroty, chemia i lenistwo. a to strona o gotowaniu i inwencji:) nie mieszaniu zawartosci torebki i sloika.


    Nie ma nigdzie napisane, że ta strona jest dla ambitnych :) Przepis to przepis, a że na skróty, cóż, czasami można.
  • gość gość 2011-03-25 18:34
    (24 - 25)
    natalie1602
    gość
    natalie1602
    A ja kupuję zwykłą masę do tortów z torebki, łączę z konfiturami wiśniowymi i też wychodzi pyszne. A zaoszczędzam mnóstwo czasu.
    to nie jest przpis..to jest droga na skroty, chemia i lenistwo. a to strona o gotowaniu i inwencji:) nie mieszaniu zawartosci torebki i sloika.
    Nie ma nigdzie napisane, że ta strona jest dla ambitnych :) Przepis to przepis, a że na skróty, cóż, czasami można.


    a no chyba,ze tak:)
  • gość gość 2011-03-25 19:36
    (29 - 26)
    natalie1602
    A ja kupuję zwykłą masę do tortów z torebki, łączę z konfiturami wiśniowymi i też wychodzi pyszne. A zaoszczędzam mnóstwo czasu.

    Obrzydliwa ta polska kuchnia ,obrzydliwie chemiczna.
  • gość gość 2011-03-28 14:49
    (26 - 27)
    Najczęściej robię masę jak na brzdąc-ciasto dobrze znane głóenie w Poznaniu. Należy zagotować śmietanę kremówkę z kakaem i cukrem (po jednej łyżce cukru i jednej łyżeczce kakaa na każde 200ml śmietany). Odstawić do lodówki na noc i na drugi dzień ubić z żelatyną lub fixem. Na duży tort zużywam 4 śmietanki. Często niewielką część kremu, która zostaje miksuję z Nutellą i mam krem do ozdób, napisów na torcie. Przygotowaniu długie, w sensie czasu, ale nie bardzo pracochłonne:) P.S. Przegotowanie śmietany zmienia jej smak.
  • gość Dziadek 2011-03-29 14:58
    (28 - 24)
    Krem do torcika na zimno
    1/2 kg serka homogenizowanego waniliowego, 1 kostka margaryny, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki mleka. (opcjonalnie dzień wcześniej przygotować z dwa trzy rodzaje galaretek /różne kolory aby się ładnie komponowały/ z 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu, aby mocno stężały i dobrze się kroiły w kosteczkę).
    Ja zaczynam od przygotowania żelatyny którą mieszam z zimnym mlekiem a następnie lekko podgrzewam w mikrofali aby ładnie się rozpuściła – bez grudek. W tym czasie kiedy żelatyna zaczyna się studzić, Margarynę ucieram mikserem z cukrem pudrem, dodaję ser i rozpuszczoną w mleku ostudzoną żelatynę, /opcjonalnie dla poprawienia smaku szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny/, gdy już nie ma grudek jest dobrze zmiksowane dodaję pokrojone w kostki galaretki i lekko łyżką zamieszać aby się ładnie poukładały. Następnie wylewam do przygotowanej odpowiednio tortownicy. ( może to być spód biszkoptowy lub po prostu porozkładane biszkopty skropione odrobiną wody z kawą i spirytusem). Wstawiam do lodówki aż stężeje, po około 1/2 – 1 godziny na wierzchu układam albo ananas skrojony w kostkę, jak są truskawki to też fajnie pasują, a mogą też być brzoskwinie z syropu, jak też inne owoce odpowiednio przygotowane – wyśmienite są gruszki krojone z kompotu, zagotowane w syropie. Oczywiście muszą być zimne ze studzone, a serek odpowiednio stężały. Na wierzch wylewam normalnie przygotowaną galaretkę w takiej ilości aby pokryła ułożone owoce.
  • gość gość 2011-03-30 12:26
    (25 - 26)
    MASA CYTRYNOWA I
    - 1 i 1/4 szklanki cukru
    - 75 g masła
    - 1 łyżka otartej skórki z cytryny
    - 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki śmietany kremówki
    W garnuszku umieścić masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce ubić jajka. Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.
    Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupa. Schłodzić (masę można też przygotować dzień wcześniej). Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.

    MASA CYTRYNOWA II
    - 2 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
    - otarta skórka z 3 cytryn
    - 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
    - 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
    - 4 jajka
    - 1 i 1/4 szklanki cukru
    - 370 g masła, miękkiego
    W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
    Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach. Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zwarzy). Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia. POLCEAM!!! :)
  • gość julka 2011-04-05 09:23
    (28 - 29)
    PYSZNA MASA RAFAELLO

    O,5 l słodkiej śmietanki 30%
    2 tabliczki białej czekolady (w sumie 200 g)
    2 op. śmietan-fixu Dr. Oetkera
    1 op. wiórków kokosowych (100 g)
    1 op. płatków migdałowych (ok. 60 g)
    Z 500 ml śmietanki odlać 0,5 szklanki, lekko podgrzać i rozpuścić w niej czekolady, po czym zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Resztę schłodzonej śmietanki dobrze ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i wymieszać. Do masy dokładać po łyżce rozpuszczoną czekoladę, mieszając na najniższych obrotach miksera. Następnie wsypać płatki migdałowe i wiórki kokosowe, wymieszać wszystko łyżką.
  • gość gość 2011-04-16 16:55
    (24 - 24)
    gość
    Najczęściej robię masę jak na brzdąc-ciasto dobrze znane głóenie w Poznaniu. Należy zagotować śmietanę kremówkę z kakaem i cukrem (po jednej łyżce cukru i jednej łyżeczce kakaa na każde 200ml śmietany). Odstawić do lodówki na noc i na drugi dzień ubić z żelatyną lub fixem. Na duży tort zużywam 4 śmietanki. Często niewielką część kremu, która zostaje miksuję z Nutellą i mam krem do ozdób, napisów na torcie. Przygotowaniu długie, w sensie czasu, ale nie bardzo pracochłonne:) P.S. Przegotowanie śmietany zmienia jej smak.
  • gość gość 2011-04-16 16:57
    (26 - 26)
    gość
    Najczęściej robię masę jak na brzdąc-ciasto dobrze znane głóenie w Poznaniu. Należy zagotować śmietanę kremówkę z kakaem i cukrem (po jednej łyżce cukru i jednej łyżeczce kakaa na każde 200ml śmietany). Odstawić do lodówki na noc i na drugi dzień ubić z żelatyną lub fixem. Na duży tort zużywam 4 śmietanki. Często niewielką część kremu, która zostaje miksuję z Nutellą i mam krem do ozdób, napisów na torcie. Przygotowaniu długie, w sensie czasu, ale nie bardzo pracochłonne:) P.S. Przegotowanie śmietany zmienia jej smak.

    Nie odmieniaj tak kakao!
  • gość gość 2012-04-13 13:48
    (1 - 2)
    Bardzo pyszna masa to serek mascarpone połączony z masą krówkową

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »