Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49610
PRZEPISÓW: 3161
gość
gość [06.08.10, 15:55]
Oceń pytanie: (0 - 1)

Przepis na jajecznice

jak zrobić jakecznice

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2010-09-14 15:22
(4 - 9)
[autor="gość"] Podobno nie istnieje lepsza jajecznica od mojej -

zapewniam cie ,ze istnieje ;)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2010-08-09 01:43
    (7 - 5)
    trzeba wziąć jajko, patelnie, na patelni dac troche tłuszczu (ja uzywam masła) jak sie rozgrzeje to wbić 2-3 jajka i pomieszac drewnianą łopatką, jak juz jajka się zetną posypać solą, pieprzem, mozna dodac szczypior itd. to najprostsza jajecznica
  • gość gość 2010-08-10 22:45
    (6 - 7)
    Ja lubię jajecznicę na wędzonce lub bekonie: przysmażyć pokrojony w paski boczek wędzony, wbić 2 jajka, wlać łyżkę wody lub mleka (jajecznica będzie puszysta), zamieszć, dodać pokrojony szczypior, sól. Gdy 2/3 masy się zetnie, wyłączyć gaz ( nie zdejmować patelni z palnika ) i dalej mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Jajecznica nie powinna być zbyt "twarda". Prosta potrawa, nawet mężczyźni szczycą się tym, że potrafią ją przyrządzać.
  • gość P... 2010-08-12 11:04
    (4 - 4)
    mysle ze ciekawsza bedzie chocby po dodaniu odrobiny potartego sera na koncu, a przepisy gosci sa wprost proste i sprawdzone, juz zalezy kto co lubi w jajecznicy. Niektorzy dodaja grzyby, inni pomidory i robi sie z jajecznicy prawie omlet. Ale fakt ze szczypiorek nadaje jej nowy wymiar tak jak bekon.
  • gość gość 2010-08-12 22:15
    (12 - 2)
    ja sikam do swojej tez jest niezla
  • gość gość 2010-08-20 14:22
    (8 - 1)
    TY JEBUSIE UKRADLES MI MOJ FILMIK YOU ARE AN IDIOT JA NA SAMOSI GO WSTAWIAŁEM I TUTAJ TEZ TROCHE! TYCHUJU JA TO WYMYŚLIŁEM !
  • gość gość 2010-08-28 17:50
    (4 - 1)
  • gość gość 2010-09-02 22:05
    (9 - 3)
    Podobno nie istnieje lepsza jajecznica od mojej -
    pokrojona szyneczka wrzucona na masełko, na to za chwilkę sporo pieczarek, dusić parę minut - pieczarki nie muszą być wysmażone, można je jeść nawet surowe, ja lubię takie "chrupiące" surowością (w sklepie wybieramy pieczarki bardzo białe i twarde, trzeba sprawdzać im brzuszki czy nie robią się zbyt czarne). Wbić w to kilka jajek, zależnie ile jest już wcześniejszych składników i ile porcji chcecie stworzyć.
    Solić, pieprzyć, a na koniec całą garść szczypiorku.
  • gość gość 2010-09-14 15:22
    (7 - 3)
    jajecznica-nic prostszego.

    drobno posiekany chudy boczek, smazymy na zloto,dodajemy drobno posiekana cebulke, dodajemy pieczarki ( wedle uznania)- mozna zastapnic suszonymi pomidorami.
    dolewamy do tego jajka (wczesniej wymerdane w kubku z sola i pieprzem) smazymy az sie zetnie. mozna dodac szczypiorek.
  • gość gość 2010-09-14 15:22
    (4 - 9)
    [autor="gość"] Podobno nie istnieje lepsza jajecznica od mojej -

    zapewniam cie ,ze istnieje ;)
    [autor="gość"] Podobno nie istnieje lepsza jajecznica od mojej -

    zapewniam cie ,ze istnieje ;)
  • gość gość 2010-09-23 22:39
    (5 - 4)
    moja jajecznica jest z drobno pokrojoną młodą cukinią cebulą i oczywiście na maśle doprawić do smaku. Naprawdę polecam
  • gość Arim 2010-10-11 01:22
    (5 - 2)
    Zawsze najpierw dokładnie wącham te jaja. Nie wszystkie sie nadają na jajecznicę.
  • gość gość 2010-10-19 15:30
    (3 - 3)
    gość
    trzeba wziąć jajko, patelnie, na patelni dac troche tłuszczu (ja uzywam masła) jak sie rozgrzeje to wbić 2-3 jajka i pomieszac drewnianą łopatką, jak juz jajka się zetną posypać solą, pieprzem, mozna dodac szczypior itd. to najprostsza jajecznica

    najpierw jaja trzeba umyć, wbic do miseczki, sprawdzić. powąchać dla bezpieczeństwa a potem dopiero wlać na patelnię.Roztrzepać uprzednio a nie bezpośrednio.
  • gość Arim 2010-10-19 15:31
    (3 - 4)
    Nigdy nie pozwolę zrobic komus dla siebie jajecznicy albo zaparzyć kawy. Tylko ja potrafię to zrobić idealnie.
  • gość gośpysia 49 2010-10-24 16:45
    (3 - 1)
    Co sie doda do jajecznicy, to rzecz gustu i smaku. Raz sie chce z pomidorami, raz z cukinia czy boczkiem. Ja smaze (na masle przewaznie) cale jajka, mieszajac az do sciecia bialek a potem dopiero mieszam calosc, tzn z zoltkami. Te jaja rozbeltane (przed wlaniem na patelnie, czy po) nie podobaja mi sie wizualnie no i tak jakby gorzej smakuja. I jeszcze jedno: jesli szczypiorek, to juz po smazeniu.
  • gość pysia 49 2010-10-24 16:49
    (2 - 3)
    A co do "trzeba najpierw jaja umyc" itp. to jest to czepianie sie szczegolow. Nikt do przepisu na jajecznice (i nie tylko) tego nie potrzebuje, jak tez: trzeba jajka kupic, czy zmusic kure, zeby je zniosla... Wkurzaja mnie takie przepisy, gdzie jest "mieso umyc i osuszyc papierowym recznikiem", czy "rozbic jajko"... przeciez to wiadomo.
  • gość gość 2010-11-18 00:42
    (2 - 2)
    pysia 49
    A co do "trzeba najpierw jaja umyc" itp. to jest to czepianie sie szczegolow. Nikt do przepisu na jajecznice (i nie tylko) tego nie potrzebuje, jak tez: trzeba jajka kupic, czy zmusic kure, zeby je zniosla... Wkurzaja mnie takie przepisy, gdzie jest "mieso umyc i osuszyc papierowym recznikiem", czy "rozbic jajko"... przeciez to wiadomo.

    nie wszyscy to wiedzą, ze mozna zarazić się salmonellą. Dla jednych to oczywiste a dla niektórych nie.Jaja nie tylko umyć ale sparzyć wrzątkiem. Bo salmonella ginie tylko w wysokiej temperaturze. Potem się dziwią,że tyle jest zatruć. Kup w restauracji tatar, to każą ci podpisac ,ze na własną odpowiedzialność.podają przecież z surowym żółtkiem.Dziwne?

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »