Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49745
PRZEPISÓW: 3032
gość
gość [08.02.12, 11:33]
Oceń pytanie: (1 - 4)

Kotlety na hamburgera

Jak zrobić kotlety do hamburgera? Z jakiego mięsa powinny być oraz jak je doprawić? Nie chcę kupować gotowych produktów bo wiem że to sama chemia. Jak mogłabym zrobić sama takie kotlety?

Załączone pliki:

  • hamburger.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2012-02-08 13:04
(53 - 109)
na prawdziwe amerykanskie hamburgery powinny byc z samej wolowiny 80%miesa, 20%tluszczu-zeby nie wyschly na grillu. dopraw sola,pieprzem,czosnkiem,musztarda,chili jezeli lubisz na ostro,mozna dodac troche cebulki-ale wazne jest to,zeby nie dodawac ani bulki ani jajka jak na mielone. samo mieso+przyprawy. tak na super goracego grilla.mozesz na sam kotlet,jak usmazony bedzie z jednej strony i go odwrocisz-polozyc ser. bulka i dodatki- wedlug uznania,ja lubie zrobic do nich sos jak do big macow :)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2012-02-08 13:04
    (53 - 109)
    na prawdziwe amerykanskie hamburgery powinny byc z samej wolowiny 80%miesa, 20%tluszczu-zeby nie wyschly na grillu. dopraw sola,pieprzem,czosnkiem,musztarda ,chili jezeli lubisz na ostro,mozna dodac troche cebulki-ale wazne jest to,zeby nie dodawac ani bulki ani jajka jak na mielone. samo mieso+przyprawy. tak na super goracego grilla.mozesz na sam kotlet,jak usmazony bedzie z jednej strony i go odwrocisz-polozyc ser. bulka i dodatki- wedlug uznania,ja lubie zrobic do nich sos jak do big macow :)
    na prawdziwe amerykanskie hamburgery powinny byc z samej wolowiny 80%miesa, 20%tluszczu-zeby nie wyschly na grillu. dopraw sola,pieprzem,czosnkiem,musztarda,chili jezeli lubisz na ostro,mozna dodac troche cebulki-ale wazne jest to,zeby nie dodawac ani bulki ani jajka jak na mielone. samo mieso+przyprawy. tak na super goracego grilla.mozesz na sam kotlet,jak usmazony bedzie z jednej strony i go odwrocisz-polozyc ser. bulka i dodatki- wedlug uznania,ja lubie zrobic do nich sos jak do big macow :)
  • gość gość 2012-02-10 08:54
    (29 - 38)
    Amerykanie zamiast jajka i bułki dodają mleko skondensowane niesłodzone,inaczej mięso będzie się rozpadać.
  • gość mario289 2012-02-10 10:08
    (52 - 23)
    mięso mielone wołowe ( lub wołowo-wieprzowe - wolę takie) należy rozgnieść z jednym żółtkiem i przyprawą w płynie maggi ( nie może być za rzadkie) dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszać. można dodać zmielonego czarnego pieprzu. nie solić. grillować lub usmażyć.
  • gość gość 2012-02-10 10:47
    (29 - 27)
    mario289
    mięso mielone wołowe ( lub wołowo-wieprzowe - wolę takie) należy rozgnieść z jednym żółtkiem i przyprawą w płynie maggi ( nie może być za rzadkie) dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszać. można dodać zmielonego czarnego pieprzu. nie solić. grillować lub usmażyć.


    to maja byc hamburgery nie mielone, zoltko i maggi nikt do hamburgerow nie dodaje,bo zoltko poluzni mieso.jak sie je dobrze wyrobi samo w sobie to ladnie sie klei i nie ma problemow.
  • gość agrawa 2012-02-10 14:40
    (42 - 36)
    zgadzam sie z poprzednikiem, najlepsze burgery z burger kinga :)
  • gość majas 2012-02-10 15:27
    (48 - 26)
    mario289
    mięso mielone wołowe ( lub wołowo-wieprzowe - wolę takie) należy rozgnieść z jednym żółtkiem i przyprawą w płynie maggi ( nie może być za rzadkie) dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszać. można dodać zmielonego czarnego pieprzu. nie solić. grillować lub usmażyć.
  • gość gość 2012-02-10 22:23
    (28 - 46)
    dobra wołowinka, zmielić drobno, dodać drobno pokrojonej cebulki (naprawdę DROBNO,a nie kawały), do tego TYLKO PIEPRZ I GRANULOWANY CZOSNEK - nie za dużo. mielimy burgera wałkiem do ciasta przez kawałek folii spożywczej, żeby nie przyklejał się do wałka, i na grilla na 5 minut. najlepiej wychodzi w zamykanym grillu elektrycznym,albo takim typowym opiekaczu z wkładką grillową. pyszności :)
    do tego sos big maca -
    2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy, mały ogórek konserwowy posiekany drobniutko, 2łyżeczki drobniutko posiekanej cebulki i uwaga - naparstek octu.
    Wkładamy do podgzanej bułki kotlet, dajemy plaster sera cheddar (taki topiony), na to dużo sosu, 3 plasterki ogórka konserwowego i sałata lodowa drobno pokruszona - home made big mac, bez syfu z mcdonaldsa :) POLECAM! sprawdźcie, a sie zakochacie!
  • gość gość 2012-02-10 23:10
    (37 - 26)
    jajko do burgerow jak najbardziej TAK.
    Ja robie z mielonego miesa wolowego + jajko + przyprawy.
    Moje burgery wywalaja z butów
    Pracowalem w McD i wiem co to znaczy smak burgera.
    Przy moich McD i Burger King sie chowa... A jednak dodaje jajko.. WIec darujcie sobie gadki o tatrze.
  • gość gość 2012-02-11 15:04
    (27 - 25)
    gość
    jajko do burgerow jak najbardziej TAK. Ja robie z mielonego miesa wolowego + jajko + przyprawy. Moje burgery wywalaja z butów Pracowalem w McD i wiem co to znaczy smak burgera. Przy moich McD i Burger King sie chowa... A jednak dodaje jajko.. WIec darujcie sobie gadki o tatrze.


    jajka sie nie dodaje i tyle. a w macu wcale nie ma dobrych hamburgerow. idz sobie do TGI fridays i zamow jack daniels burger, to bedziesz wiedziec co to prawdziwy hamburger a nie gowno z maka i burger kinda,zmielone wymiona i kopyta.
  • gość gość 2012-02-11 16:16
    (27 - 25)
    kotlet z drobiu, sałata, ser, pomidor
  • gość gość 2012-02-11 16:24
    (29 - 28)
    bułka i trochę wyobraźni:)
  • gość Edzia 2012-02-11 19:48
    (29 - 32)
    OJ DZIECIAKI :) JEDYNE, PRAWDZIWE AMERYKAŃCKIE ROBI MOJA MAMA, BO PRACOWAŁA W USA i to jest tylko mielone mięso wołowe z mlekiem skondensowanym i pieprzem, tyle mleka żeby sie paciało i nie rozwalało.. dalej smażymy, bułki hamburgerowe pieczymy w tosterze, plasterek cebuli pomidora, plasterek ogórka kiszonego (to już nasze ale dobre) , sałata, dużo majonezu I TO WSZYSTKO ... smacznego :)
  • gość Edzia 2012-02-11 19:49
    (30 - 30)
    bez soli !!!! sól powoduje że mieso jest twarde
  • gość to proste 2012-02-12 00:58
    (17 - 7)
    sluchaj jezeli bedziesz zrec hamburgery to bedziesz knurem pozatym mieso z hamburgera jest robione ze szczurow hodowlanych
  • gość gość 2012-02-12 09:30
    (5 - 5)
    ja na ten czas uwielbiam chemie z lidla zwlaszcza wszystkie pól produkty
  • gość gość 2012-02-12 12:38
    (6 - 3)
    gość
    gość
    jajko do burgerow jak najbardziej TAK. Ja robie z mielonego miesa wolowego + jajko + przyprawy. Moje burgery wywalaja z butów Pracowalem w McD i wiem co to znaczy smak burgera. Przy moich McD i Burger King sie chowa... A jednak dodaje jajko.. WIec darujcie sobie gadki o tatrze.
    jajka sie nie dodaje i tyle. a w macu wcale nie ma dobrych hamburgerow. idz sobie do TGI fridays i zamow jack daniels burger, to bedziesz wiedziec co to prawdziwy hamburger a nie gowno z maka i burger kinda,zmielone wymiona i kopyta.
  • gość gość 2012-02-12 12:46
    (5 - 2)
    Jasne w tgi friday,s to ja sobie mogę sałatkę zamówić. W cenie jednego hamburgera w innych restauracjach zjem solidny stek, lub trzy mac zestawy, dwa zestawy w kingu. Nie jestem miłośnikiem burgerów, coś tam od czasu do czasu dzióbnę, ale nie wróżę kariery tej restauracji w Polsce. Mają za wysokie ceny. W stanach taka kanapka potrafi kosztować 3 dolki, a u nas dowalili 37 złotych za bułę z kotletem, bez jaj. W Poznaniu Już interes zwinęli, bo kogo na takie coś stać. Trzy buły sto dwadzieścia złotych, ja za tyle 5 osobową rodzinę w tydzień wyżywię. Z dostępnych na rynku bułek pyszny jest big mac i mega pocket w kfc. Pozdrawiam, a w domu zróbcie po prostu schabowego, wszystkim zasmakuje.
  • gość gość 2012-02-12 16:18
    (4 - 5)
    Masz rację nie kupuj w sklepie bo to sama chemia . Najlepiej to wyjdź na podwórko upoluj kota albo dwa jak chcesz wiecej mięska, potem wyczaj u sąsiada warzywka i naturalnie je rąbnij, no i potem kotki mielimy dodajemy cebulki od sąsiada, żeby było jeszcze taniej nieużywamy ani prądu ani gazu tylko rozpalamy ognisko ze sztachet płotu przez który się przedzieralismy po warzywka. i woala
  • gość gość 2012-02-12 18:00
    (2 - 2)
    AMERYKAŃSKI BURGER - to sama wołowina w 100% , nie przyprawiana przed obróbka termiczna, dopiero solona i pieprzona po. Te dodatki typu jajko, bułka czy maggi to se możecie wsadzić ale do polskiego mielonego nie - hamburgera
  • gość we-the-run 2012-02-12 22:34
    (2 - 2)
    Ja to już oszalałam jak w końcu się je robi bo jestem ciekawa

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »