Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49610
PRZEPISÓW: 3161
gość
izka [16.02.11, 12:50]
Oceń pytanie: (0 - 1)

Jskie jest sekret na pyszny barszcz czerwony?

Jak zrobić smaczny domowy barszcz? Co powinnam dodać do niego aby smakował pysznie?

Załączone pliki:

  • 2.jpeg
  • 22.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-02-17 00:56
(776 - 803)
prawdziwy barszcz to jednak trochę zachodu. Uproszczona wersja którą sam stosuję to: obrać i pokroić buraki, zagotować bulion (prawdziwy lub z kostki) z paroma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego. Do gotującego się wywaru wrzucić buraki i jak nabierze koloru dodać trochę octu żeby nie stracił koloru. Gotujesz ok 1 godziny, wyciągasz buraki (możesz je zetrzeć i po odpowiednim przyrządzeniu sa zajebiste do drugiego dania) i doprawiasz sól, cukier (ważne żeby się nie bać cukru bo jest kluczowy) pieprz i ocet. Tu musisz wybadać co Ci odpowiada więc doprawiasz i próbujesz aż będzie ok.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-02-16 13:42
    (278 - 250)
    Mój barszcz chwalą wszyscy:) Buraczki lub barszcz instant (tylko w płynie,proszki to uznaję tylko do prania:)) Zagotuj wodę wrzuć 2-3 kostki rosołowe-drobiowe,ziele angielskie,liść laurowy,rozmaryn,kmin mielony,kolendra może być w całości,wszystko po szczypcie byle nie za mało ani za dużo z wyczuciem:) jak wszystko zawrze,wlewasz instant płyn,chyba,że robisz z buraczków to wrzucasz przed kostkami.Następnie wsypujesz łyżkę stołową przyprawy do zup,łyżkę stołową cukru,troszkę pieprzu (oczywiście wszystko zależy od wielkości garnka) musisz próbować czy ma smak jakiego oczekujesz i najważniejsze!!! doprawiasz octem balsamicznym aby nabrał ostrzejszego charakterku;) życzę smacznego
  • gość gość 2011-02-16 14:47
    (272 - 294)
    o kurcze same konserwanty widze w tej zupie-rak żołądka m.in tłuszcze trans szkodliwe dla dzieci -nie za dobrze
  • gość gość 2011-02-16 20:58
    (286 - 253)
    bierzesz barszcz z torebki zalewasz wrzontkiem i masz
  • gość gość 2011-02-16 23:48
    (249 - 246)
    najlepiej buraki zalać na noc wodą /mniej wiecej taka ilośc jak ziemniaki/ na drugi dzień gotujesz z miesem + pieprz sól ,i wg mnie zadnego octu,ja lubie na słodko,a chrzanem i smietana doprawiamy na talerzu:)
  • gość gość 2011-02-17 00:56
    (776 - 803)
    prawdziwy barszcz to jednak trochę zachodu. Uproszczona wersja którą sam stosuję to: obrać i pokroić buraki, zagotować bulion (prawdziwy lub z kostki) z paroma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego. Do gotującego się wywaru wrzucić buraki i jak nabierze koloru dodać trochę octu żeby nie stracił koloru. Gotujesz ok 1 godziny, wyciągasz buraki (możesz je zetrzeć i po odpowiednim przyrządzeniu sa zajebiste do drugiego dania) i doprawiasz sól, cukier (ważne żeby się nie bać cukru bo jest kluczowy) pieprz i ocet. Tu musisz wybadać co Ci odpowiada więc doprawiasz i próbujesz aż będzie ok.
    prawdziwy barszcz to jednak trochę zachodu. Uproszczona wersja którą sam stosuję to: obrać i pokroić buraki, zagotować bulion (prawdziwy lub z kostki) z paroma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego. Do gotującego się wywaru wrzucić buraki i jak nabierze koloru dodać trochę octu żeby nie stracił koloru. Gotujesz ok 1 godziny, wyciągasz buraki (możesz je zetrzeć i po odpowiednim przyrządzeniu sa zajebiste do drugiego dania) i doprawiasz sól, cukier (ważne żeby się nie bać cukru bo jest kluczowy) pieprz i ocet. Tu musisz wybadać co Ci odpowiada więc doprawiasz i próbujesz aż będzie ok.
  • gość gość 2011-02-17 01:56
    (255 - 249)
    Ja jestem uzależniona od barszczu i powiem jedno koncentrat z KRAKUSA! Jest gęsty wydajny pyszny w ogole nie do porównania z innymi wodnistymi badziewiami. Jeżeli chcesz robić barszcz z buraków dodaj łyżeczkę octu wtedy zachowa kolor, no i oczywiście czosnek (polski nie chinski) i majeranek
  • gość gość 2011-02-17 09:53
    (247 - 247)
    Dobry barszczyk powinien byc gotowany na wedzonce,do tego przyprawy,buraki lub koncentrat.Nie powinno sie gotowac za dlugo bo traci kolor(ale po gotowaniu mozna wrzucic kawalek nabierze ladnego koloru).Jak dla mnie ocet smierdzi,ja dodaje sok z cytryny lub kwasek,no i oczywiscie czosnek.
  • gość gość 2011-02-17 10:15
    (267 - 274)
    trzeba zrobic wywar z jarzyn (marchew, piertuszka, seler) wkroic buraczki okolo 4, kroje je w talarki, daje jeszcze sloiczek buraczkow pokrojonych w wiorki ( sprawdzony jest Victus). To sie ladnie gotuje, daje jeszcze 2kostki rosolowe z 3 zabki czosnku, kawalek wędzonki nieduzy ( a jak na bogato to kilka suszonych grzybkow ;) ) pieprz w kuleczkach, listek laurowy, troszke wegety. To powinno sie pogotowac z kilka min na koniec daje z 2 lyzki stolowe cukru i ocet (leje na oko),ale jak lubisz ostry smak to wtey trzeb dac z 4 lyzki. Na koniec smarze na patelni posiekana 12/cebulki w kosteczke trzeba ja doprawic zmielonym pieprzem, dodaje do barszczu. Smacznego :)
  • gość gość 2011-02-17 12:48
    (227 - 223)
    buraki upiec w foli w piekarniku (1h) zetrzeć do wywaru
  • gość gość 2011-02-17 13:00
    (229 - 224)
    co to za kucharka co używa kostek rosołowych.....
  • gość gość 2011-02-17 14:56
    (168 - 165)
    gość
    Dobry barszczyk powinien byc gotowany na wedzonce,do tego przyprawy,buraki lub koncentrat.Nie powinno sie gotowac za dlugo bo traci kolor(ale po gotowaniu mozna wrzucic kawalek nabierze ladnego koloru).Jak dla mnie ocet smierdzi,ja dodaje sok z cytryny lub kwasek,no i oczywiscie czosnek.


    od soku bleknie
  • gość gość 2011-02-17 15:23
    (145 - 155)
    Dobry barszcz jest taki co się ukisi w słoju
  • gość gość 2011-02-17 15:28
    (125 - 65)
    dodać troszeczkę boczku przypieczonego i kilka prawdziwków;-)
  • gość gość 2011-02-17 19:17
    (57 - 3)
    z torebki jest super
  • gość bajtek 2011-02-17 19:27
    (23 - 27)
    gość
    najlepiej buraki zalać na noc wodą /mniej wiecej taka ilośc jak ziemniaki/ na drugi dzień gotujesz z miesem + pieprz sól ,i wg mnie zadnego octu,ja lubie na słodko,a chrzanem i smietana doprawiamy na talerzu:)


    Chrzanem to doprawiam BIAŁY BARSZCZ, natomiast do CZERWONEGO należy dac: czosnek, sól, pieprz, cukier koniecznie i ocet
  • gość gość 2011-02-17 19:40
    (22 - 39)
    Coś za dużo kostek rosołowych, przypraw do zup w proszku, przecież to same konserwanty.
  • gość gość 2011-02-17 22:47
    (22 - 41)
    nikt nie powiedział o majeranku!!!! to przyprawa która nadaje smak, aromat i przy tłuszczu jaki występuje w barszczu pozwala na lepsze trawienie. Smacznego!!!
  • gość gość 2011-02-18 00:44
    (22 - 28)
    A mój barszcz jest beztłuszczowy. Warunek 2kg buraków na 5l. wody. Buraki pokrojone zalać wodą dodać listek, ziele ang. Dwa grzybki, nie więcej, trochę selera. Zagotować /doprowadzić do wrzenia/ odstawić na noc. Przed obiadem zagrzać doprawić.w/g gustu
  • gość gość 2011-02-18 01:19
    (25 - 28)
    mieso, wolowina zkoscia zalewasz woda sol,pieprz gotujesz. na gotujaca wode wrzucasz duzo burakow, marchewke, seler, biala pietrusze, gotujesz az wszystk obedzie miekke, dodajesz ziele angielskie, liscie bobkowe, suszone grzybki, na koniec troche cytryny, troche chrzanu.
    to jest prawdziwy barszcz!!!!
  • gość gość 2011-02-18 08:38
    (19 - 10)
    Barszcz czerwony - żadnych kostek rosołowych, żadnego miesa, żadnych grzybów, majeranku, boczku , wegety(stosują je te które nie umieją gotować) czosnku, chrzanu (może jeszcze śledzia włozycie)
    Po prostu gotujesz obrane i pokrojone buraki dodajesz warzywa (marchew, seler pietruszka potem wyjmujesz je) następnie dodajesz troszkę soli i cukier tez nie za dużo lekko słodkie) oraz 1 łyzkę od zupy octu który zupę utrwala czerwony kolor., można dodać śmietanę ale ja nie dodaję , sama zupa palce lizać z ziemniaczkami mogą być troche rozgniecione na oddzielnym talerzu.
    Pamiętajcie to MA BYĆ BARSZCZ CZERWONY a nie barszcz na mięsie. To tak jak chorzy ludzie robią grzybową na mięsie.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »