Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49598
PRZEPISÓW: 3036
gość
gość [10.02.12, 11:45]
Oceń pytanie: (1 - 0)

Jakie przyprawy do rosołu?

Oprócz vegety, maggi, soli, pieprzu, świeżego lubczyku, zieleniny. Jakiś nijaki w smaku. Ziele angielskie i liść laurowy dajecie?

Załączone pliki:

  • rosol.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość Baba_Jędza 2012-02-10 22:31
(202 - 230)
Nie. Marchewkę, pietruchę i kawałek pora, mięso wołowe z kostką i kawałek kurczaka, + przypalana na ogniu cebula. Pieprz, sól do smaku :) Aż samej mi się rosołu zachciało...

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2012-02-10 12:43
    (125 - 132)
    nie dodaje vegety..jest za slona i sztuczna.. rosol wedlug mnie powinien byc delikatny..na dobrym miesie,kosci i warzywach bedzie idealny..a jak dodamy ziele i lisc to bedzie zalatywal grochowka..raz dodalam i ich smak zniwelowal pyszny rosol.nie polecam.
  • gość madzia 2012-02-10 15:49
    (135 - 123)
    ja daje kostki rosołowe drob-woł liść laurowy ziele angielskie pieprz maggi odrobinę rozmarynu ale dosłownie ze dwie szczypty z zielem również nie należy przesadzać około 2,3 listkówpóżniej doprawiam jeszcze do smaku solą lub ziarenkami smaku i jest b.dobry
  • gość ela 2012-02-10 19:47
    (112 - 86)
    jaka wegeta?masakra.Sól,pieprz -ziarna,liście laurowe,ziele angielskie,ząbek czosnku,przypieczona cebula,mały suszony grzybek.ostatnio niechcący dodałam szczyptę pieprzu cytrynowego mielonego co zniwelowało wielkie oka tłuszczu,spróbujcie
  • gość gość 2012-02-10 20:34
    (93 - 91)
    ela
    jaka wegeta?masakra.Sól,pieprz -ziarna,liście laurowe,ziele angielskie,ząbek czosnku,przypieczona cebula,mały suszony grzybek.ostatnio niechcący dodałam szczyptę pieprzu cytrynowego mielonego co zniwelowało wielkie oka tłuszczu,spróbujcie


    krwa co za koktajl..to juz nie jest rosol..rosol powinien byc delikatny i naturalny a nie pieprz cytrynowy,liscie laurowe,ziele,grzyby? oszalalas kobieto??wogole sie nie znasz.
  • gość Baba_Jędza 2012-02-10 22:31
    (202 - 230)
    Nie. Marchewkę, pietruchę i kawałek pora, mięso wołowe z kostką i kawałek kurczaka, + przypalana na ogniu cebula. Pieprz, sól do smaku :) Aż samej mi się rosołu zachciało...
    Nie. Marchewkę, pietruchę i kawałek pora, mięso wołowe z kostką i kawałek kurczaka, + przypalana na ogniu cebula. Pieprz, sól do smaku :) Aż samej mi się rosołu zachciało...
  • gość Moni 2012-02-11 05:56
    (83 - 97)
    najlepszy rosołek z domowej kury a nie z tych bladych, sztucznych kurczaków.
  • gość gość 2012-02-11 07:41
    (86 - 98)
    Vegeta do rosołuIIIIIIIII samobójstwo mało powiedziane. Dobry rosół gotuje się z kawałka mięsa wołowego , kawałka kury. Do garnka mięso i gotować aż się zagotuje.Zebrać powstały kożuch i wrzucić jarzyny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera,kawałek pora,liść laurowy, ziele angielskie. Na koniec doprawić lubczykiem, pieprzem. solą.
  • gość gość 2012-02-11 10:06
    (87 - 90)
    moja tesciowa dodaje lisc laurowy i ziele angieslkie .... srednie ... ja jak robie to kurczeka gotuje szumowiny zbieram potem dodaje warzywa i natke pietruszki a na sam koniec gotowania dodaje kostke rosolowa doprawiam do smaku sola i lubczyk nadaje piekny aromat
  • gość ela 2012-02-11 10:16
    (88 - 84)
    gość
    ela
    jaka wegeta?masakra.Sól,pieprz -ziarna,liście laurowe,ziele angielskie,ząbek czosnku,przypieczona cebula,mały suszony grzybek.ostatnio niechcący dodałam szczyptę pieprzu cytrynowego mielonego co zniwelowało wielkie oka tłuszczu,spróbujcie
    krwa co za koktajl..to juz nie jest rosol..rosol powinien byc delikatny i naturalny a nie pieprz cytrynowy,liscie laurowe,ziele,grzyby? oszalalas kobieto??wogole sie nie znasz.
  • gość ela 2012-02-11 10:20
    (83 - 69)
    Ty Autor-znasz się z pewnością na obrażaniu ludzi.Bądż delikatny jak twoja propozycja na rosół.
  • gość gość 2012-02-11 14:01
    (45 - 27)
    ela
    Ty Autor-znasz się z pewnością na obrażaniu ludzi.Bądż delikatny jak twoja propozycja na rosół.


    nie zapomnij dodac do rosolu grzybow,oliwy salwadori , vegety i cytryny. smacznego.
  • gość gość 2012-02-11 14:23
    (24 - 8)
    jak sie nie umie to sie kostka ratuje- ni wszyscy musza być mistrzami niektórym wystarczy Vifon
  • gość MIchał PK 2012-02-11 15:54
    (11 - 8)
    Co kraj to obyczaj.Inaczej gotują rosół na wschodzie Polski,( cała kura w dużym garnku, sól, pieprz,liść laurowy i ziele angielskie a na koniec troszkę warzyw lecz niekoniecznie-ocena w skali 1-10 to 4.
    W Wielkopolsce rosół to wywar z kury i wołowiny z dodatkiem marchewki pietruszki, selera plus por.Z przypraw, sól, pieprz, ziele i liść laurowy.Gotowanie w dwie godziny bez zdejmowania szumowiny- ocena 6.
    W Małopolsce jadłem rosół przede wszystkim wołowy z pulpecikami z żółtego łoju.Gotowany z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera, i cebulki podpieczonej na blacie kuchni.Z przypraw sól, pieprz, ziele i listek w małych ilościach. Ocena-7.
    Mój rosół który serwuję w każdą niedzielę to połączenie tych wszystkich kuchni.
    Z mięsa wybieram grzbiet i nogi kury wiejskiej, wołowinkę od żeberek lub cielęcinę z kością.Takie połączenie jest najlepsze.Z przypraw sól jeden liść laurowy cztery ziela angielskie i cztery ziarna czarnego pieprzu plus jeden goździk i jeden suszony prawdziwek. Mięso pyrczy się na bardzo małym ogniu co najmniej trzy godziny. Po tym czasie dodaję warzywa tj.jedną marchew, jedną pietruszkę,ćwiartkę selera, por białą i małą cebulkę przypieczoną na piecu i gałązkę zielonego lubczyku.To wszystko warzę jeszcze pół godziny.
    I gotowe szanowni Państwo.ROSÓŁ MARZENIE o czym mogą powiedzieć wszyscy którzy go jedli!!!!!!!!!!!
  • gość stara gospodyni 2012-02-11 15:57
    (6 - 15)
    żebra wołowe+kura, jak się ugotują - jarzyny: marchew,pietruszka seler,por, cebula przysmażona na sucho i kawałek kapusty włoskiej, jarzyny gotować 40 minut,makaron najlepiej własnego wyrobu
    palce lizać
  • gość gość 2012-02-11 16:51
    (7 - 10)
    stara gospodyni
    żebra wołowe+kura, jak się ugotują - jarzyny: marchew,pietruszka seler,por, cebula przysmażona na sucho i kawałek kapusty włoskiej, jarzyny gotować 40 minut,makaron najlepiej własnego wyrobu palce lizać


    no wlasnie, a nie jakis pieprz cytrynowy,grzyby,ziele i lisc laurowy.
  • gość taki rosołek 2012-02-11 18:48
    (7 - 5)
    mój rosołek też jest dobry i smakuje innym;)
    robię różnie ale prawie zawsze jest idealny;) mięsko: tak 2 ćwiartki kurczaka, kilka żołądków,4-5 skrzydełek,wołowinki kawałeczek, szyja z indyka(kawałek),skrzydło z indyka (1/2), czasem coś więcej dorzucę;) To na taki większy garnek;) gotuję to wszystko z 3-4 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela tak z 2 godzinki się "pyrka" zbieram "szumy" i dodaję warzywa :pietruszkę,marchewkę,kapustę włoską (lub sałatę lodową) por,seler,cebula z ognia,ząbek czosnku i kawałeczek papryczki chili;) czasem dodam bulionetkę.... ogólnie całość gotuję tak z 3-4 godzinki;) oczywiście sól morska i troszkę pieprzu do smaku. Pyszotka;)
  • gość Mary 2012-02-11 21:04
    (6 - 5)
    Przede wszystkim żadnych erzacy -- czyli sztucznizn (rosołki, Vegety, kucharki etc - do kosza).
    Kawałek szpondera wołowego, pół kury, szyja lud skrzydło indyka,
    włoszczyzna bez kapusty, cebula opalona nad ogniem, ząbek czosnku, sól pieprz, gałązka lubczyku, ostrożnie i niewiele liść laurowy i ziele angielskie.
  • gość rosolarz 2012-02-11 22:13
    (7 - 4)
    Co wy wiecie o rosole. W obecnych czasach przy naszych zarobkach najlepszy rosół wychodzi ze zdechlaków kupionych w marketach. Do tego kostka rosołowa knor, pieprz, sól. Z warzyw to marchewka, pietruszka, por, seler, cebula w całości. Jak jest to coś zielonego (natka pietruszki). Mięso wrzucać dopiero do kipiącej wody, gotować na wolnym ogni aby tylko pyrczał. Do tego makaron musi być dobrze ugotowany z odrobiną oleju żeby się nie sklejał, njlepiej nitki. Smacznego
  • gość gość 2012-02-11 22:53
    (10 - 3)
    ja dodaję oprócz soli, pieprzu i czosnku odrobine kurkumy i bazyli. cudowny zapach a kurkuma nadaju lekko złotawego kolorku.
    ostatnio zrobił mi sie rosołek aż na 3 miesach: wołowina, kurczak i indyk.
    no i warzywa to musowo
  • gość gość 2012-02-12 11:49
    (4 - 6)
    tzw. wloszczyzne - marchew, pietruszka. cebula zrumieniona na ogniu, seler, mozna kapuste wloska, por tylko nie za duzo bo ma podobny smak do cebuli. Wazna jest tez proporcja, marchewki musi byc polowe calosci warzyw, a druga polowa to wszystkie pozostale warzywa, na sam koniec gotowania mozna wlozyc kawaleczek buraka czerwonego jesli chcemy miec nieco intensywnieszy kolor.Przyprawy to pieprz ,sol,2-3 szt. ziela angielskiego, no i na talerzu zielona natka pietruszki

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »