Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49605
PRZEPISÓW: 3066
gość
zulalula [03.02.11, 13:17]
Oceń pytanie: (2 - 4)

Jaki zrobić sos do gołabków?

Jak zrobić sos do gołąbków? Czy macie może jakieś pomysły na łatwy sposób przyrządzenia?

Załączone pliki:

  • 2.jpeg
  • 22.jpeg
  • 222.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-02-03 14:22
(90 - 127)
ja zawsze podaje z sosem pomidorowym :) od lat, i zawsze wszystkim smakuje, a slodko-kwaskowe pomidory dodaja fajnego kontrastu do golabkow.
ja robie ten sos tak:
smaze 1 cebule pokrojona w drobna kostke z 1 zabkiem czosnku i odrobina soli na zwyklym oleju-1-2lyzki (sol sprawi,ze cebula nie zbrazowieje tylko sie zeszkli) do tego dodaje odrobine maki, i lyzeczke masla, zeby zrobila sie zasmazka. zmniejszam ogien,dodaje paste pomidorowa(przecier) okolo 2-3 lyzeczek,i stopniowo dolewam wody(mozna zastapic bulionem lub nawet woda od parzenia lisci kapusty). kiedy uzyskam tyle sosu ile chce miec,doprawiam sola,bialym pieprzem,slodka papryka,odrobina ostrej papryki i lyzeczka cukru. (mozna dodac pietruszki czy troche wiecej czosnku- jak kto lubi)czekam az sos sie zagotuje delikatnie i zgestnieje. na koniec dodaje mala odrobine smietanki slodkiej do zabielenia.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-02-03 14:22
    (90 - 127)
    ja zawsze podaje z sosem pomidorowym :) od lat, i zawsze wszystkim smakuje, a slodko-kwaskowe pomidory dodaja fajnego kontrastu do golabkow.
    ja robie ten sos tak:
    smaze 1 cebule pokrojona w drobna kostke z 1 zabkiem czosnku i odrobina soli na zwyklym oleju-1-2lyzki (sol sprawi,ze cebula nie zbrazowieje tylko sie zeszkli) do tego dodaje odrobine maki, i lyzeczke masla, zeby zrobila sie zasmazka. zmniejszam ogien,dodaje paste pomidorowa(przecier) okolo 2-3 lyzeczek,i stopniowo dolewam wody(mozna zastapic bulionem lub nawet woda od parzenia lisci kapusty). kiedy uzyskam tyle sosu ile chce miec,doprawiam sola,bialym pieprzem,slodka papryka,odrobina ostrej papryki i lyzeczka cukru. (mozna dodac pietruszki czy troche wiecej czosnku- jak kto lubi)czekam az sos sie zagotuje delikatnie i zgestnieje. na koniec dodaje mala odrobine smietanki slodkiej do zabielenia.
    ja zawsze podaje z sosem pomidorowym :) od lat, i zawsze wszystkim smakuje, a slodko-kwaskowe pomidory dodaja fajnego kontrastu do golabkow.
    ja robie ten sos tak:
    smaze 1 cebule pokrojona w drobna kostke z 1 zabkiem czosnku i odrobina soli na zwyklym oleju-1-2lyzki (sol sprawi,ze cebula nie zbrazowieje tylko sie zeszkli) do tego dodaje odrobine maki, i lyzeczke masla, zeby zrobila sie zasmazka. zmniejszam ogien,dodaje paste pomidorowa(przecier) okolo 2-3 lyzeczek,i stopniowo dolewam wody(mozna zastapic bulionem lub nawet woda od parzenia lisci kapusty). kiedy uzyskam tyle sosu ile chce miec,doprawiam sola,bialym pieprzem,slodka papryka,odrobina ostrej papryki i lyzeczka cukru. (mozna dodac pietruszki czy troche wiecej czosnku- jak kto lubi)czekam az sos sie zagotuje delikatnie i zgestnieje. na koniec dodaje mala odrobine smietanki slodkiej do zabielenia.
  • gość gość 2011-02-03 22:06
    (50 - 48)
    underscore
    Moja mama jeszcze przekłada gołąbki wędzonym boczkiem... Nie wiem czy Wy tak robicie... Boczek daje super aromat. NikaPaprika Twój sosik wygląda interesująco :D


    dla mnie tylko pomidorowy :) wiadomo, a co do boczku, to musze przyznac,ze interesujacy pomysl. moja mama tez dodawala usmazonego na zloto boczku do farszu golabkowego.chyba wyprobuje :))
  • gość gość 2011-02-03 22:33
    (67 - 54)
    ja robie tak: fix do sosow mieszam z woda, gotuje 5 minut i mam sos
  • gość gość 2011-02-04 21:11
    (50 - 58)
    jak dajesz sos z torebki to po co robić samemu gołbki
  • gość gość 2011-02-04 21:48
    (59 - 50)
    ja robie gołąbki z fixa
  • gość gość 2011-02-05 22:38
    (54 - 53)
    najlepsze są z keczupem polecam!
  • gość Żeglarz 2011-02-09 11:24
    (55 - 48)
    Ja z podgotowanych już gołąbków podbieram trochę sosu pomidorowego i łączę go z rozmoczonym piernikiem najlepiej bez polewy czekoladowej np,Katarzynką -w zależności jeżeli gołąbków dużo to daję jeden cały,bo tu nie można przesadzać.
  • gość gość 2011-02-10 21:27
    (58 - 48)
    Żeglarz
    Ja z podgotowanych już gołąbków podbieram trochę sosu pomidorowego i łączę go z rozmoczonym piernikiem najlepiej bez polewy czekoladowej np,Katarzynką -w zależności jeżeli gołąbków dużo to daję jeden cały,bo tu nie można przesadzać.
    Nie wyobrażam sobie tego smaku - musi być paskudne. Takie gówno z sosem - daje minusa
  • gość gość 2011-03-24 15:33
    (49 - 33)
    Żeglarz
    Ja z podgotowanych już gołąbków podbieram trochę sosu pomidorowego i łączę go z rozmoczonym piernikiem najlepiej bez polewy czekoladowej np,Katarzynką -w zależności jeżeli gołąbków dużo to daję jeden cały,bo tu nie można przesadzać.


    Mi się podoba..daję plusa:P
    O gustach się nie dyskutuje..
  • gość gość 2011-07-31 12:01
    (32 - 38)
    ja zrobiłem gołąbki z fixa i mi stara sfiksowała bo ich nie oskubałem .
  • gość Kami z garso 2011-11-14 17:30
    (27 - 31)
    a ja między gołebie wkładam suszone grzybki, potem bełtam ze śmietanką i ... paaaalce lizać :)

    Pomysł z piernikiem zacny... iście zacny, jak będę miała kilka gołąbków na zmarnowanie to spróbuję, na pewno! GIT!
  • gość gość 2012-08-21 21:48
    (23 - 7)
    Ja pamiętam z dzieciństwa gołąbki podsmażane na patelni. Za smakiem i zapachem takich gołąbków tęsknię dzisiaj, bo moja rodzinka preferuje gołąbki z ryżem a tu mi smażenie nie pasuje. Moja babcia robiła gołąbki z kaszą jęczmienną i takie podsmażała na patelni - do zbrązowienia kapusty. Niepowtarzalne.
  • gość gość 2012-09-30 21:16
    (4 - 3)
    Pyszny sos, zrobiłam dziś według tego przepisu. Baaaardzo smaczne!
  • gość Karolina 2012-10-18 16:40
    (5 - 3)
    Robię sos do gołąbków ze świeżych pomidorów latem.. Na masełku duszę pokrojone pomidory [ gatunek LIMA ] przecieram przez durszlak pomidory [ mamusi sposób ] śmietanę kremówkę [ 30 % dodaję do mąki wlewam do przecieru ze świeżych pomidorów,przyprawy i sos jest smaczny i gotowy - palce lizać- polecam - pozdrawiam Kucharka tylko w domku :):):)
  • gość jaro 2013-03-15 13:40
    (6 - 0)
    ja biorę tą wodę z kapusty i rozcięczam z przecierem pomidorowym dodając 2-3 łyżki mąki ciągle mieszając po 2-3 min mieszania dodaje pół tabliczki czekolady powoli mieszając pyszne mówię wam rewelacja
  • gość gość 2013-07-05 15:19
    (1 - 1)
    Zrobiłam dziś ,super szybki i dobry sosik .Pozdrawiam :)
  • gość gość 2013-08-06 11:47
    (0 - 1)
    pomidorowy jest okropny, najlepszy sos to po prostu ten tłuszcz na którym są smażone gołąbki do tego chlebek na zagrychę i lepiej gołąbków nie da się podać :)

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »