Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49616
PRZEPISÓW: 3191
gość
jusia [01.03.11, 13:15]
Oceń pytanie: (1 - 1)

Jak zrobic zapiekankę ziemniaczaną?

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Macie jakiś przepis dobry? Co mam dodać do ziemniaków żeby smakowały pysznie? Czy próbowaliście zapiekanki ziemniaczanej z „pomysłu na”?

Załączone pliki:

  • chocolate-kogel-mogel1.jpg
  • 3.jpeg
  • 33.jpeg
  • 333.jpeg

Odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-03-01 13:21
    (344 - 345)
    Ja próbowałam z kiełbasą i z mięsem mielonym. I obie są pyszne.
  • gość gość 2011-03-01 14:29
    (370 - 372)
    nie probowalam zadnej z winiar any knorra, po prostu ich nie lubie. ale robilam kilka swoich, bez dodatku fixow i wyszly super.

    jedna: cebulka obsmazona,papryka pokrojona,mieso mielone obsmazone(z dodatkiem przypraw jakie lubisz,czosnke,przecier pomidorowy) ser zolty starty, ( czasami dodaje cukinie albo oberzyne zalezy co mam- mozesz dodac co tylko chcesz).
    ziemniaki obgotowywuje , tak zeby nie byly calkiem twarde. okolo 10 min, kroje na cienkie plasterki, przekladam miesem,warzywami,serem, na koniec polac smietana, dodac duzo czarnego pieprzu i troche sera na sam wierzch. pieke okolo 35-40 min w 180C.

    druga wersja: mielone z jagnieciny obsmazam ze starta marchwia,selerem,przecierem,cebul ka,sola,pieprzem,czosnkiem.dodaje zielony groszek.
    z ziemniakow robie purée, z dodatkiem smietany,masla,pieprzu,i duzo swiezo startego parmezanu.
    do zaroodpornego naczynia wykladam mieso z warzywami,puree na wierzch, posypuje dodatkowym parmezanem. pieke 25 min w 190c tak zeby puree sie zrumienilo. pyszne:)
  • gość gość 2011-03-02 08:15
    (343 - 343)
    wszystkie jakie robiłam były pyszne!Baza-ugotowane ziemniaki(na pół twardo),plasterki wędzonego boczku na spód,(niekoniecznie) potem plastry ziemniaków,przesmażona kiełbasa,potem przesmażona cebula i na to plastry ziemniaków,posypuję startym serem,następnie zalewam dużym kubkiem jogurtu z roztrzepanym z jajkiem(albo dwoma)-można dodać wcześniej groszek,marchewkę,kukurydzę,albo inne warzywa,piec ok.40min
  • gość MILKaaa 2011-03-02 13:11
    (343 - 343)
    NikaPaprika
    druga wersja: mielone z jagnieciny obsmazam ze starta marchwia,selerem,przecierem,cebul ka,sola,pieprzem,czosnkiem.dodaje zielony groszek.z ziemniakow robie purée, z dodatkiem smietany,masla,pieprzu,i duzo swiezo startego parmezanu.do zaroodpornego naczynia wykladam mieso z warzywami,puree na wierzch, posypuje dodatkowym parmezanem. pieke 25 min w 190c tak zeby puree sie zrumienilo. pyszne:)


    To nic innego jak angielskie Shepard's Pie. Ja ziemniaki na gore mieszam ze slodkim ziemniakiem, a zamiast cebuli do miesa dodaje pora.
  • gość karolina 2011-03-02 23:18
    (341 - 342)
    A ja robię z ziemniaków pokrojonych w plastry,cebuli i kiełbaski.Przyprawiam przyprawą do ziemniaków,vegetą ,pieprzem i majerankiem.Można układać warstwami lub wymieszać,jak kto woli:) Na wierzch ser żółty.Banalne i pyszne:)
  • gość gość 2011-03-03 14:58
    (343 - 343)
    ja robiłam zapiekankę z tartych surowych ziemniaków, do tego dokładałam mięso smazone z warzywami i posypywałam serem tartym. Dość dobre, ale nie jest rewelacyjne. Cieżkie ze względu na surowe ziemniaki. Wszystko robiło się ciemne, jak placki ziemniaczane. Teraz sobie tak myślę, że gotowane ziemniaki byłyby dużo lepsze.
    Pozdrawiam wszystkich smakoszy :)
  • gość gość 2011-03-03 18:37
    (350 - 343)
    po co ci te "fixy" z torebki skoro np. ziemniaki musisz sama dodac? hahahah zenujaco glupie sa pytania o torebkowe dania
  • gość gość 2011-03-03 18:37
    (343 - 344)
    możesz dodać dużo ziół, cebulkę, czosnek, ser żółty, grzyby
  • gość gość 2011-03-03 20:49
    (347 - 323)
    gość
    możesz dodać dużo ziół, cebulkę, czosnek, ser żółty, grzyby


    grzyby to dobry pomysl! dzisiaj zrobilam zapiekanke z obsmazonego kurczaka z ziolami i czosnkiem, pieczarek,cebulki,brokul i plastrow ziemniaka. polana sosem serowym ( maslo rozpuscic,dodac odrobine maki,zrobic zasmazke,dodac mleka,podgrzac, dodac startego sera ulubionego,(polecam intensywne takie jak pecorino czy parmezan) sol+pieprz do smaku. mozna dodac swiezy szczypiorek lub pietruszke. zalac cala zapiekanke, odrobina sera na wierzch.piec okolo 35 min w 180, ostatnie 5 min pod grillem.
    pyszna :)
  • gość gość 2011-03-04 11:40
    (328 - 330)
    [autor="NikaPaprika"] "nie probowalam zadnej z winiar any knorra, po prostu ich nie lubie. ". to tak można ?
  • gość gość 2011-03-04 13:11
    (227 - 205)
    Najlepsze zapiekanki są na WINIE -co sie na winie to wrzucam do niej :) kompozycja własna
  • gość gość 2011-03-04 16:26
    (202 - 163)
    gość"] [autor="NikaPaprika
    "nie probowalam zadnej z winiar any knorra, po prostu ich nie lubie. ". to tak można ?


    nie, nie mozna gamoniu
  • gość gość 2011-03-04 18:53
    (123 - 85)
    gość"]
    gość
    [autor="NikaPaprika
    "nie probowalam zadnej z winiar any knorra, po prostu ich nie lubie. ". to tak można ?
    nie, nie mozna gamoniu

    nie próbowałam ale nie lubię bo.. ponieważ ;)
  • gość gość21 2011-03-04 20:36
    (61 - 41)
    gość"]
    gość
    gość
    [autor="NikaPaprika
    "nie probowalam zadnej z winiar any knorra, po prostu ich nie lubie. ". to tak można ?
    nie, nie mozna gamoniu
    nie próbowałam ale nie lubię bo.. ponieważ ;)


    cos chyba ci ciety koment nie wyszedl
  • gość gość 2011-03-06 21:50
    (40 - 22)
    Moja zapiekanka:
    Ugotowane ziemniaki, podduszona cebula papryka pieczarki, kurczak czy jakieś inne mięso, kiełbasa, ser i czasem po miedzy kolejne warstwy wlewam sos beszamelowy z kawałkami duszonej włoszczyzny, równie dobrze można użyć doprawionych do smaku zmiksowanych pomidorów z puszki.

    Osobiście że "wielkie kucharzenie" z papierkami jest żałosne, bo samemu można zrobić dużo smaczniejsze rzeczy, wystarczy dodawać różne przyprawy. Trzeba próbować, a nie pakować w siebie takie świństwa.
  • gość gość 2011-03-08 00:39
    (82 - 66)
    U mnie w domu uwielbiamy zapiekanki. Najbardziej moi domownicy lubią zapiekankę z ziemniaków, kalafiora (może być też brokuł) i kurczaka. Ziemniaki gotuje w mundurkach, kalafiora gotuje ale o wiele krócej niż zawsze, ok 10 min od zagotowania. Pierś z kurczaka kroje w kostkę i obsmażam na małej ilości oliwy. Do smaku doprawiam ziołami prowansalskimi. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i obsypanym bułką tartą układam warstwami ziemniaki, kurczaka i warzywa. Na wierzch leje sos beszamelowy. Sos to: jedną łyżkę masła roślinnego roztapiam i podsmażam na nim półtorej łyżki mąki. Mąka ma się podsmażyć ale nie brązowić. Do tego wlewam powoli szklankę mleka(musi być w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając czekam aż sos zgęstnieje, potem doprawiam do smaku. Przepis na sos mówi że należy doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ja osobiście wolę Vegetę. Piekę ok 50 min w tem 175 stopni. Danie dosyć kaloryczne ale bardzo pyszne i raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Moja rodzinka ją uwielbia.
  • gość gość 2011-04-12 16:28
    (1 - 0)
    ja ostatnio robiłam taką zapiekankę>>> ziemniaki ugotowałam w mundurkach ,obrałam i pokroiłam w plastry. Położyłam w naczyniu żaroodpornym ziemniaki pokrojone w plasty ,na te ziemniaki położyłam mięso mielone oczywiście wczesniej je doprawiłam i podsmażyłam. Dodałam też przecieru pomidorowego żeby było soczyste nie takie suche.na to mieso znowu połużyłam plastry ziemniaków i tak na przemian .A na samym wierzchu połozyłam ser i do piekarnika pycha :)mozna też dodawać warzywa zależy co kto woli
  • gość gość 2011-06-07 20:00
    pyyyyszne zapiekanki
  • gość Ania 2011-06-07 20:01
    ja uwielbiam zapiekanki penisowe:-)
  • gość gość 2011-06-15 11:24
    gość
    U mnie w domu uwielbiamy zapiekanki. Najbardziej moi domownicy lubią zapiekankę z ziemniaków, kalafiora (może być też brokuł) i kurczaka. Ziemniaki gotuje w mundurkach, kalafiora gotuje ale o wiele krócej niż zawsze, ok 10 min od zagotowania. Pierś z kurczaka kroje w kostkę i obsmażam na małej ilości oliwy. Do smaku doprawiam ziołami prowansalskimi. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i obsypanym bułką tartą układam warstwami ziemniaki, kurczaka i warzywa. Na wierzch leje sos beszamelowy. Sos to: jedną łyżkę masła roślinnego roztapiam i podsmażam na nim półtorej łyżki mąki. Mąka ma się podsmażyć ale nie brązowić. Do tego wlewam powoli szklankę mleka(musi być w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając czekam aż sos zgęstnieje, potem doprawiam do smaku. Przepis na sos mówi że należy doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ja osobiście wolę Vegetę. Piekę ok 50 min w tem 175 stopni. Danie dosyć kaloryczne ale bardzo pyszne i raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Moja rodzinka ją uwielbia.


    Czy ja wiem, czy aż tak bardzo kaloryczna? Jedynie ziemniaki. Bo piersi są chude, brokuły też nieszczególnie kaloryczne, a w dodatku wszystko gotowane i pieczone (tylko piersi smażone), więc nie jest najgorzej :)

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »