Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49604
PRZEPISÓW: 3061
gość
gość [04.11.11, 11:07]
Oceń pytanie: (0 - 0)

Jak zrobić sos Winegret?

Jak zrobić sos Winegret? Jak zrobić domowy sos Winegret do sałatek? Jakie składniki powinien zawierać? Jak długo może stać w lodówce? Czy sos winegret jest kaloryczny?

Załączone pliki:

  • winegre.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-11-06 22:10
(82 - 88)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka octu winnego
odrobina soli i pieprzu
olej słonecznikowy lub z oliwek , na oko ze trzy łyżki , można dodać więcej wedle uznania, ale wszystkie składniki muszą tworzyć po zmieszaniu jednolity sos, niezbyt gesty przyrządzony winegret lepiej zużyć od razu

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-11-06 22:10
    (82 - 88)
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka octu winnego
    odrobina soli i pieprzu
    olej słonecznikowy lub z oliwek , na oko ze trzy łyżki , można dodać więcej wedle uznania, ale wszystkie składniki muszą tworzyć po zmieszaniu jednolity sos, niezbyt gesty przyrządzony winegret lepiej zużyć od razu
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka octu winnego
    odrobina soli i pieprzu
    olej słonecznikowy lub z oliwek , na oko ze trzy łyżki , można dodać więcej wedle uznania, ale wszystkie składniki muszą tworzyć po zmieszaniu jednolity sos, niezbyt gesty przyrządzony winegret lepiej zużyć od razu
  • gość gość 2011-11-12 18:04
    (46 - 46)
    niezawdony i pyszny :

    2 łyżki oliwy ( może być olej ale czuć różnicę w smaku)
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżka cukru niepełna
    1 łyżka octu winnego
    1 łyzka musztardy (np. roleski delikatesowa, czy stołowa, o lekkim winnym smaku, nie polecam ostrych)
    pieprz, ja soli nie daję

    oliwe zmieszac z cukrem, trzepaczką, do tego dodac ocet, sok z cytryny pieprz, jak skladniki się trochę połączą dodać musztardę, i juz.
  • gość gość 2011-11-16 23:28
    (41 - 42)
    ja gotowa salatke skrapiam oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, troszke soli i pieprzu. Warzywa wymieszac i gotowe :-)
  • gość gość 2012-05-17 15:17
    (42 - 41)
    gość
    niezawdony i pyszny : 2 łyżki oliwy ( może być olej ale czuć różnicę w smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżka cukru niepełna 1 łyżka octu winnego 1 łyzka musztardy (np. roleski delikatesowa, czy stołowa, o lekkim winnym smaku, nie polecam ostrych) pieprz, ja soli nie daję oliwe zmieszac z cukrem, trzepaczką, do tego dodac ocet, sok z cytryny pieprz, jak skladniki się trochę połączą dodać musztardę, i juz.
    No po prostu niebo w gębie ! Pychotka :) ja dodałam ocet winny balsamico i chyba zjem samą sałatkę do obiadu :))

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »