Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49668
PRZEPISÓW: 71753
gość
Renata [09.03.15, 19:05]
Oceń pytanie: (1 - 0)

Jak zrobić pyszne Placki po Węgiersku?

Proszę o sprawdzony przepis? Czekam?

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2015-03-16 14:03
(37 - 52)
masz milion w google.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2015-03-16 14:03
    (37 - 52)
    masz milion w google.
    masz milion w google.
  • gość gość 2015-10-14 18:48
    (16 - 21)
    That's the best answer by far! Thanks for coirnibutntg.
  • gość gość 2015-10-14 19:03
    (15 - 16)
    It's a relief to find soenmoe who can explain things so well
  • gość gość 2015-10-16 15:09
    (16 - 17)
    This post has helped me think things throguh http://wqytbqfbd.com [url= http://nifpvn.com] nifpvn [/url] [link= http://oahfhoezun.com] oahfhoezun [/link]
  • gość gość 2015-12-19 13:41
    (21 - 17)
    This inaiomftron is off the hizool!
  • gość gość 2015-12-23 13:49
    (25 - 15)
    This inctudores a pleasingly rational point of view. http://qsjqxdx.com [url= http://qtnkfbzarp.com] qtnkfbzarp [/url] [link= http://bqdydssx.com] bqdydssx [/link]
  • Mlodziak2112 Mlodziak2112 2016-01-12 14:41
    (15 - 5)
    PLACEK PO WĘGIERSKU - składniki:
    Gulasz:
    1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
    20 dag pieczarek
    2 czerwone papryki
    2 duże cebule
    ząbek czosnku
    3-4 łyżki mąki
    1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3-4 ziarnka ziela angielskiego
    2 łyżki papryki słodkiej w proszku
    kilka łyżek oleju do smażenia
    pieprz
    sól
    Placki ziemniaczane:
    1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
    1 jajko
    2 czubate łyżki mąki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    Do podania:
    śmietana gęsta 12%
    PLACEK PO WĘGIERSKU - sposób przygotowania: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła. Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj. Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty. Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »