Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49612
PRZEPISÓW: 3172
gość
Medline [27.01.11, 00:56]
Oceń pytanie: (0 - 1)

Jak zrobić puszyste naleśniki

Wiem, pytanie może głupie ale ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na puszyste i jednocześnie cienkie naleśniki? Jeszcze nigdy nie wyszły takie jakbym akurat chciała. Najczęściej wychodzą mi bardzo kruche na brzegach, do tego stopnia, że same się kruszą. A po kilku godzinach są tak twarde, że nie nadają się do jedzenia.

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-01-27 22:11
(10 - 17)
gość
...............A mąkę przesiewaj przez sitko
ale o brzasku kręcąc sitkiem w lewo 7 razy !

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-01-27 01:03
    (9 - 5)
    do normalnej masy nalesnikowej dodaj lyzeczke proszku do pieczenia, i musisz bardzo energicznie wymieszac, napakowac powietrza do masy. zeby byla napowietrzona i pelna babelkow. warto dodac tez 2 jajka do masy jezeli dodajesz 1.
    pozdrawiam
  • gość gość 2011-01-27 09:36
    (14 - 18)
    Nalesniki z proszkiem do pieczenia ? Bzdura :) Wystarczy dolac wody gazowanej :)
  • gość gość 2011-01-27 12:15
    (11 - 5)
    2 JAJKA? KOGOŚ POPAPRAŁO!! WYSTARCZY JEDNO!
    JA DODAJĘ TROCHĘ WODY, TROCHĘ MLEKA I ZAWSZE WYCHODZĄ MIĘKKIE!
  • gość gość 2011-01-27 14:19
    (5 - 6)
    mialy wyjsc puszyszte a nie miekkie :) probowalam z woda gazowana i nie widzialam wielkiej roznicy. pozatym kolezanka nie napisala czy chodzi jej o normalne nalesniki crepes, czy te amerykanskie, mniejsze i o wiele grubsze. do tych zawsze sie dodaje proszek do pieczenia czy sode, zeby sie wszystko napowietrzylo. wychodza puchate,sprezyste i o wiele grubsze.
  • gość gość 2011-01-27 15:39
    (8 - 5)
    Po usmażeniu naleśniki przykryj pokrywką, nie wysusza się na brzegach i dłużej będą miękkie i świeże. A mąkę przesiewaj przez sitko
  • gość iwona 2011-01-27 16:47
    (4 - 8)
    Ja białka ubijam osobno idelikatnie mieszam z resztą masy czyli żółtkami,mąką,cukrem ,solą, wodą i mlekiem (1:1) Wychodzą super puszyste ;)
  • gość gość 2011-01-27 21:01
    (6 - 5)
    gość
    Po usmażeniu naleśniki przykryj pokrywką, nie wysusza się na brzegach i dłużej będą miękkie i świeże. A mąkę przesiewaj przez sitko
    Następnie przed podaniem posmaruj naleśnik dżemem, złóż na 4 części i podsmaż - będzie chrupiący. Jeśli używasz farszu twarogowego to złóż naleśnik w "kopertę" i podsmaż.
  • gość gość 2011-01-27 22:11
    (10 - 17)
    gość
    ...............A mąkę przesiewaj przez sitko
    ale o brzasku kręcąc sitkiem w lewo 7 razy !
    [autor="gość"] ...............A mąkę przesiewaj przez sitko [/autor] ale o brzasku kręcąc sitkiem w lewo 7 razy !
  • gość gość 2011-01-28 09:55
    (10 - 9)
    Mam niezawodny przepis na pyszne,mięciutkie i cienkie naleśniki :)
    4 jajka,40 dag mąki,pól litra mleka i pół litra wody.Białka należy ubić i połączyć z resztą składników.Smażyć najlepiej na posmarowanej słoniną patelce,pierwszy naleśnik może się nie udać bo patelka musi się rozgrzać. SMACZNEGO :) uwielbiam je :D
  • gość gość 2011-01-28 10:37
    (9 - 11)
    do masy naleśnikowej ( normalnej) dodać ubite białko ale nie odwrotnie bo wtedy białko nie będzie puszyste i wymieszac :)
  • gość gość 2011-01-28 14:14
    (13 - 10)
    jak masz okrees to lepiej nie zaczynaj
  • gość gość 2011-01-28 20:27
    (7 - 10)
    NikaPaprika
    do normalnej masy nalesnikowej dodaj lyzeczke proszku do pieczenia, i musisz bardzo energicznie wymieszac, napakowac powietrza do masy. zeby byla napowietrzona i pelna babelkow. warto dodac tez 2 jajka do masy jezeli dodajesz 1.
    pozdrawiam

    oriszek do pieczenia do nalesnikow??? Toż to biszkopt wyjdzie.
  • gość gość 2011-01-28 20:28
    (7 - 8)
    woda gazowana i mieszaj skladniki mikserem na wysokich obrotach, dodawaj make stopniowo, zbey nie robily sie kluski. ot sekret
  • gość ADAMO 2011-01-28 21:04
    (11 - 9)
    Co za bzdury wypisują te blondynki. Widać ,że kisiel też się im zwarzy ! Wodę to mają ..w .....Czas na kulinarne szkolenie !
  • gość gość 2011-01-28 21:23
    (7 - 5)
    zadnych jaj i sa delikatne
  • gość gość 2011-01-29 09:14
    (6 - 6)
    a co?? CHOLESTEROLU się boisz?? haha. Zawsze takie robię(przepis powyżej-4 jajka,40 dag mąki itd),daję wszystkim i smakują i zawsze wychodzą :)
  • gość gość 2011-01-29 10:49
    (5 - 6)
    Niektóre odp. są niemiłe. Jak ktoś nie chce niech nie odpowiada. Do naleśników na słodko powinno się dodać trochę proszku do pieczenia. Nie będą one grube tylko pulchne i smaczne. Jeżeli nie mamy dobrej patelni to najlepiej nalać na dno olej na kilka godzin przed smażeniem i dobre pieczenie gwarantowane. Smacznego
  • gość gość 2011-01-29 14:36
    (6 - 4)
    Ciasto naleśnikowe musi być wolno i trochę dłużej wyrabiane , a nie mixem na full ,a wody to sobie dolewajcie do głowy- mało macie wody i innych świństw w żywności.Polecam przepisy staropolskiej kuchni
  • gość gość 2011-01-29 15:22
    (1 - 1)
    ja rozpuszczam 2 łyzki masła i dodaje do masy naleśnikowej. Smażymy na suchej patelni bez oleju i wychodzą pycha, nie przypalają się i są mięciutkie bez spalonych brzegów. Polecam wypróbować i porównać z tymi bez tłuszczu w cieście.
  • gość gość 2011-01-29 16:08
    (1 - 1)
    NikaPaprika
    . pozatym kolezanka nie napisala czy chodzi jej o normalne nalesniki crepes, czy te amerykanskie, mniejsze i o wiele grubsze.

    cytat z pytania: : "ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na puszyste i jednocześnie cienkie naleśniki?"
    jak widać chodzi o cienkie, nie o grube naleśniki

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »