Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49612
PRZEPISÓW: 3172
gość
marysia [25.02.11, 11:58]
Oceń pytanie: (0 - 0)

Jak zrobić masło w domu?

Jak mam zrobić masło domowym sposobem ?Czy ktoś może zna dobry przepis? Czego potrzebuje do zrobienia masła?

Załączone pliki:

  • 5.jpeg
  • 55.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-03 00:03
(24 - 28)
Ja robię masło ze śmietany 36% w Thermomixie. Szybko - około 2-3 minut, wylewam maślankę, dolewam zimnej wody i znów włączam na kilkanaście sekund, ponawiam dolewanie i odlewanie zimnej wody aż nie będzie śladu po maślance. Wystarczy wyłożyć do maselnicy i ze świeżym chlebem palce lizać.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-02-25 15:24
    (82 - 66)
    maslo w domu, to najprosciej uzbieraj smietane (najlepiej to kup od tzw baby na targu) potem wlej do czystego sloika i potrzasaj energicznie az sie pozbijaja grudki ltuszczu,, pamietam jako dziecko jak babcia to robila, długo to trzesła" potem grudki tluszczu pozbijac lyzka w misce i polewac woda do wyplukania maslanki z masla. Mozna w nowszej wersji uzyc do ubijania miksera:) mniej sie narobisz
  • gość gość 2011-02-27 00:06
    (24 - 27)
    Smietany od baby bym nie radzil... Baby sa na tyle przebiegle ze same smietane kupia..potem przeleja sprzedaja jako swoja..I sprzedaja oczywiscie ze spora marza bo to wiejska.. Chyba ze baba godna zaufania...))
  • gość Janosik 2011-02-27 12:16
    (25 - 23)
    Nie radze od baby z targu, kiedyś kupiłem kilka litrów śmietany no i próbowałem zrobić to masło w masielnicy, po kilku godzinach tłuczenia były śladowe grudki masła, sama śmietana w smaku była doskonała do mizerii czy sałaty, nie wierzcie babom.
  • gość gość 2011-03-03 00:03
    (24 - 28)
    Ja robię masło ze śmietany 36% w Thermomixie. Szybko - około 2-3 minut, wylewam maślankę, dolewam zimnej wody i znów włączam na kilkanaście sekund, ponawiam dolewanie i odlewanie zimnej wody aż nie będzie śladu po maślance. Wystarczy wyłożyć do maselnicy i ze świeżym chlebem palce lizać.
    Ja robię masło ze śmietany 36% w Thermomixie. Szybko - około 2-3 minut, wylewam maślankę, dolewam zimnej wody i znów włączam na kilkanaście sekund, ponawiam dolewanie i odlewanie zimnej wody aż nie będzie śladu po maślance. Wystarczy wyłożyć do maselnicy i ze świeżym chlebem palce lizać.
  • Kuchareczka Kuchareczka 2011-03-10 10:56
    (22 - 23)
    gość
    Ja robię masło ze śmietany 36% w Thermomixie. Szybko - około 2-3 minut, wylewam maślankę, dolewam zimnej wody i znów włączam na kilkanaście sekund, ponawiam dolewanie i odlewanie zimnej wody aż nie będzie śladu po maślance. Wystarczy wyłożyć do maselnicy i ze świeżym chlebem palce lizać.



    Zaciekawił mnie ten sposób. Możesz napisać coś więcej? Co to jest thermomix?
  • gość gość 2011-03-11 10:22
    (23 - 23)
    Kuchareczka
    gość
    Ja robię masło ze śmietany 36% w Thermomixie. Szybko - około 2-3 minut, wylewam maślankę, dolewam zimnej wody i znów włączam na kilkanaście sekund, ponawiam dolewanie i odlewanie zimnej wody aż nie będzie śladu po maślance. Wystarczy wyłożyć do maselnicy i ze świeżym chlebem palce lizać.
    Zaciekawił mnie ten sposób. Możesz napisać coś więcej? Co to jest thermomix?
  • gość gość 2011-03-11 10:32
    (22 - 23)
    Zajrzyj na www.vorwerk.pl lub www.thermomix.pl - chodzi o nowy model TM31.
    Z tym masłem to jeśli chcesz mieć smakowe np. czosnkowe, paprykowe czy jakie tam sobie życzysz to najpierw na wirujące noże wrzucasz to coś smakowego wraz z małą łyżeczką soli (masło bez soli to takie mało smaczne jest) i dalej postępujesz jak napisałam poprzednio. Do tego ten chleb możesz zrobić też w 3 minuty, no i upiec oczywiście i jest to takie dobre, że ja kiedyś jak upiekłam wieczorem dwa chleby - jeden taki normalny z ziarnami a drugi ze zmieloną pszenicą i zmieloną kaszą gryczaną, to połowę tego drugiego wchłonęłam - bo nie zjadłam jeszcze jak ciepłe było. Myślałam, że zdechnę z przejedzenia, ale rano "wciągnęłam" resztę tego mniejszego chleba z tym czosnkowym masłem wraz z sąsiadką, która odejść od tego nie chciała i wykończyłyśmy drania do końca :)
  • gość gość 2011-03-27 12:45
    (20 - 20)
    Wajchenau
    kupujcie śmietanę tylko prosto od chłopa

    Do miksera szybko się ubije, przełozyc do słoika dodać zimną wodę,potrząsać aż zbije się w całoć.wypłukać.przelożyć masełko na maselniczkę.Tylko takie maslo robię dzieciom.
  • gość gość 2011-03-27 12:48
    (20 - 20)
    Wajchenau
    kupujcie śmietanę tylko prosto od chłopa

    Broń Boze od chłopa, od krowy od krowy miastowe paniusie. Chłopa doić się nie da. ha ha ha fuj
  • gość gość 2011-03-28 20:26
    (0 - 2)
    Oj tam, oj tam, że się nie da. Znam takie które tak wydoiły swoich chłopów, że z torbami poszli - haha
  • gość gość 2011-03-31 12:57
    Ja do takiego maselka wlewam troche soku z marchewki dla koloru piekniejszego i posmaku!
  • gość gość 2011-05-26 11:51
    Proszę o poradę. Wiele razy robiłam masło w maselnicy elektrycznej z własnej odwirowanej śmietanki. Wszystko było dobrze ostatnio kupiłam nową wirówkę , śmietanka ekstra gęsta, ale masło nie wychodzi, mam kwaśną gęstawą bitą śmietanę a nie grudki masełka. Według rad i ogrzewałam i chłodziłam i nic poradźcie proszę, co się może dziać. Zmarnowałam już duzo czasu i dużo surowca.
  • gość Beata 2011-07-04 23:37
    (0 - 1)
    Mój sposób jest taki; robiłam pierwszy raz i się udało-śmietanka Łowicka 36% tortowaUHT mocno schłodzona,słoik no i...machanie.Trochę to potrwało ale się opłaciło.Nie jestem tylko pewna czy dokładnie wypłukałam maślankę ze środka,czy to przeszkadza jak trochę kropelek zostanie? trzymam masło w lodówce pod talerzykiem.
  • gość "RANCZO ZYGMUNT 2011-07-22 12:15
    Zawsze kiedy uzbieramy duzo/ok.1litr/smietany wlewam ja do masniczki/drewniana/ i recznie potrzasam raczka .Po pieciu minutach mam zrobione maslo.Odlewam maslanke i cala duza gruda masla wypada do pojemnika z zimna/koniecznie/ woda.Potem przelewam kilka razy jeszcze woda i maslo gotowe.Problem jest w tym, jak go utrzymac by sie nie psulo.Czy ma ktos na to rade. Chetnie przeczytam. Pozdrawiam z "RANCZA ZYGMUNTOWKA"
  • gość Gość 2011-11-13 22:57
    (0 - 2)
    Wajchenau
    kupujcie śmietanę tylko prosto od chłopa

    No ale ile trzeba się nadoić żeby starczyło tej śmietany, to już może lepiej od byka ?
  • gość gość 2012-03-12 11:32
    Fajnie jest zrobić swoje masło ze śmietany. Ja też robię w termomiksie. Problem jest jednak ze śmietaną. One też zawierają dużo chemii. Na ostatniej 30% z Piątnicy znalazła KERAGEN - bardzo rakotwórczy związek. Macie może jakiś producentów których śmietany są mniej "wzmocnione"?
  • gość gość 2012-04-01 10:13
    (1 - 0)
    dejcie mu
  • gość pwNeD 2012-04-01 10:14
    ma ktos do sprzedania masniczke elektryczna prosze o napisanie pod spodem
  • gość gość 2012-12-20 17:37
    (1 - 0)
    a ja to robię masło tak-doję kowy i odrazu wiruję mleko ,potem smietana do lodówki na 24h /do schłodzenia/ i robotem kuchennym ubijam jak wybije się tłuszcz to maślankę odlewam i dalej do robota z zimną wodą żeby wybic do końca maślankę i tak ze 2 razy..... potem masło w pojemniczki 0.25 i do klijenta masło super ludzie zadowoleni i kasa dośc fajna .... .ale faktem jest że masło z mleka "letniego" jest smaczniejsze niż z "zimowego" ..........
  • gość gość 2014-08-04 19:55
    Jak długo przetrzymać masło,by się nie psuło? Są dwa sposoby.
    1. Trzymaj masło w zamrażarce (bardzo długo),lub zamrażalniku (krócej).
    2. Włóż do pojemnika szklanego miękkie masło, dobrze dociśnij do dna, zaleje zimną wodą. Wodę wymieniaj codziennie. Tak przygotowane masło można trzymać poza lodówką (chodzi o jago "smarowalność") nawet tydzień bez obawy, że zjełczej nawet w okresie letnim.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »