Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49617
PRZEPISÓW: 3246
gość
gość [10.04.10, 09:40]
Oceń pytanie: (3 - 4)

Jak zrobic dobry gulasz?

Zwracam się z prośbą jak można zrobić smaczny gulasz i zaskoczyć nim zaproszonych gości? I jaką surówkę do niego podać? Proszę o trzy warianty z różnych rodzajów mięs. Dziękuję z góry. Nie chcę zrobić fopa. Marek

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2010-04-10 15:39
(91 - 137)
Smażę 2 cebule w talarki dodaję mięso pokrojone w kostkę posolone i z pieprzem i lekko opruszone mąką. Posmażam na zloty kolor. podlewam 100 ml wody odstawiam z ognia wsypuję łyzkę papryki suszonej lub dwie / to ważne/ dodaję czosnek. Papryka wtedy puszcza sok i robi się z niej sosik. Nigdy nie wsypuje się papryki na rozgrzany tłuszcz.należy zmniejszyć temperaturę. Bo papryka suszona i czosnek szybko ulegają przypaleniu. Po chwili wraca patelnia na palnik,Wlewamy wodę przykrywając tylko mięsko. Dodajemy listek laurowy 3 ziarenka ziela ang. i dusimy do miękkości. mięsko 20 min. W międzyczasie w rogrzanym rondelku wsypujemy 1 łyż, cukru,zrumieniamy na brązowo odstawiamy wlewamy odrobinę wody i otrzymujemy karmel, wlewamy do sosu. Otrzymujemy fantastyczny kolor i smak. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, czili odrobinę do smaku.Zagęszczmy łyżeczką mąki rozmieszaną z zimną wodą. Mozna zagęścić mąką ziemniaczną, Sos jest bardziej klarowny jak kto lubi. Dodajemy do smaku sol i polski kucharek jest najlepszy zieloną pietruszkę.
Makaron gotujemy bez tłuszczu. ziemniaki pure lub ryz wszystko pasuje kasza też.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2010-04-10 13:12
    (48 - 49)
    witam Marku
    ja robie gulasz następująco
    potrzebne składniki:
    70 dag mięsa wieprzowego (no łopatka)
    30 dag pieczarek
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego lub pieczarkowego
    garść suszu

    sposób przygotowania


    1.do średniego garnka z wodą i kostką rosołową wsypuję garść suszu i gotuję
    2.mięso kroję w kostkę,obtaczam wszytsko w mące po czym smażę na patelni, nie za długo ok 7-10 min
    3. wrzucam mięso do garnka i niedoklandie przykrywam, gotując ok 30 min
    4.dodaje pieczarki, po czym koniecznie wsypuje łyżkę slodkiej papryki w proszku
    5.zaprawiam mąką jeśli wyjdzie zbyt rzadki, chociaz raczje mi się to nie zdarza i dodaję serki topione aż się rozpuszczą

    gwarantuję sos jest bardzo dobry,dość gęsty (ja taki lubię)
    podaje go zawsze z kasza jęczmienną oraz mizerią.

    mięso mozesz zastąpic piersiąz kurczaka, ale moim zdaniem to juz nie to. . pozdrawiam, mam nadzieje, żeprzepis Ci pozmakuje.
  • gość gość 2010-04-10 13:14
    (46 - 42)
    oczywiście między czasie mozesz dodac przyprawy jakie lubisz, ja daję ziarenka smaku zwykłe, lub ziołowe:)
  • gość gość 2010-04-10 15:39
    (91 - 137)
    Smażę 2 cebule w talarki dodaję mięso pokrojone w kostkę posolone i z pieprzem i lekko opruszone mąką. Posmażam na zloty kolor. podlewam 100 ml wody odstawiam z ognia wsypuję łyzkę papryki suszonej lub dwie / to ważne/ dodaję czosnek. Papryka wtedy puszcza sok i robi się z niej sosik. Nigdy nie wsypuje się papryki na rozgrzany tłuszcz.należy zmniejszyć temperaturę. Bo papryka suszona i czosnek szybko ulegają przypaleniu. Po chwili wraca patelnia na palnik,Wlewamy wodę przykrywając tylko mięsko. Dodajemy listek laurowy 3 ziarenka ziela ang. i dusimy do miękkości. mięsko 20 min. W międzyczasie w rogrzanym rondelku wsypujemy 1 łyż, cukru,zrumieniamy na brązowo odstawiamy wlewamy odrobinę wody i otrzymujemy karmel, wlewamy do sosu. Otrzymujemy fantastyczny kolor i smak. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, czili odrobinę do smaku.Zagęszczmy łyżeczką mąki rozmieszaną z zimną wodą. Mozna zagęścić mąką ziemniaczną, Sos jest bardziej klarowny jak kto lubi. Dodajemy do smaku sol i polski kucharek jest najlepszy zieloną pietruszkę.
    Makaron gotujemy bez tłuszczu. ziemniaki pure lub ryz wszystko pasuje kasza też.
    Smażę 2 cebule w talarki dodaję mięso pokrojone w kostkę posolone i z pieprzem i lekko opruszone mąką. Posmażam na zloty kolor. podlewam 100 ml wody odstawiam z ognia wsypuję łyzkę papryki suszonej lub dwie / to ważne/ dodaję czosnek. Papryka wtedy puszcza sok i robi się z niej sosik. Nigdy nie wsypuje się papryki na rozgrzany tłuszcz.należy zmniejszyć temperaturę. Bo papryka suszona i czosnek szybko ulegają przypaleniu. Po chwili wraca patelnia na palnik,Wlewamy wodę przykrywając tylko mięsko. Dodajemy listek laurowy 3 ziarenka ziela ang. i dusimy do miękkości. mięsko 20 min. W międzyczasie w rogrzanym rondelku wsypujemy 1 łyż, cukru,zrumieniamy na brązowo odstawiamy wlewamy odrobinę wody i otrzymujemy karmel, wlewamy do sosu. Otrzymujemy fantastyczny kolor i smak. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, czili odrobinę do smaku.Zagęszczmy łyżeczką mąki rozmieszaną z zimną wodą. Mozna zagęścić mąką ziemniaczną, Sos jest bardziej klarowny jak kto lubi. Dodajemy do smaku sol i polski kucharek jest najlepszy zieloną pietruszkę.
    Makaron gotujemy bez tłuszczu. ziemniaki pure lub ryz wszystko pasuje kasza też.
  • iwa iwa 2010-04-10 18:00
    (42 - 48)
    Gulasz wołowy z plackami z kaszy gryczanej (na4-6porcji,zależy od pojemności żołądków)
    1szkl.kaszy gryczanej,2cebule,1jajko,3łyżki bułki tartej,6łyżek oleju,pół kg.wołowiny bez kości,po kawałku papryki czerwonej,żółtej i zielonej,pół łyżeczki papryki mielonej,1szkl.bulionu wołowego,sól,pieprz

    Mięs o pokroić w kostkę,papryki w dużą kostkę,jedną cebulę w piórka,drugą drobno posiekać.
    Na 3 łyżkach oleju podsmażyć mięso,gdy się zrumieni oprószyc papryką,dodać cebulę pokrojoną w piórka i kolorowe papryki,chwilkeżyć,podlać bulionem,gotować 30min,przyprawić solą i pieprzem.
    Kaszę zalać 1 i pół szkl.wrzątku,posolić,gotować ok.20min.
    Posiekaną cebulę zeszklic na 1łyżce oleju,dodać do kaszy,wymieszać z bułką tartą,jajkiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy uformować okrągłe płaskie placki i usmażyć z obu stron na 2łyżkach oleju
    Gulasz polać na placki + kiszone ogórki *Smacznego*
  • iwa iwa 2010-04-10 18:08
    (43 - 44)
    poprawiam błąd:..chwilkę smażyć..
    przepis pochodzi z kuchni kujawskiej,jest łatwy,niedrogi i szybki w przygotowaniu
  • iwa iwa 2010-04-10 18:27
    (44 - 44)
    Gulasz hiszpański (4-6porcji)
    80 dag schabu,2łyżki oleju,2cebule,3pomidory,1czerwona papryka,1puszka ananasa,3ząbki czosnku,posiekany świeży imbir lub 1łyzeczka sproszkowanego,curry,sól,pieprz
    Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na patelni,dodając zmiażdżony czosnek.
    Mięso pokroić na małe kawałki,obsmażyć na tłuszczu.
    Papryke pokroić w paseczki,obrane pomidory w plasterki.
    Warzywa dodać do mięsa i dusić ok.45min,co jakiś czas mieszając,w połowie duszenia dodać pokrojony w drobne cząstki ananas razem z zalewą,pod koniec sól,pieprz,imbir i curry,dusić jeszcze 5min
    Podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem i koniecznie z lekkim białym winem *Rewelacja*
  • gość gość 2010-04-10 20:06
    (46 - 46)
    Dziękuję uprzejmie za bogaty opis. Jeśli jest jakaś samotna istota z warszawy to chętnie się umówię na wspólne gotowanie :-) Dziękuję i pozdrawiam.
  • gość gośćDAMA 2010-04-10 21:26
    (44 - 25)
    1 kg wołowiny /najlepsza argentyńska lub z białego wołu węgierskiego/ 3-4 cebule pokrojone w kostkę, 3 łyzki oleju,sól świeżo mielony pieprz. 3 łyzeczki ostrej mielonej papryki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina /330 ml/ 1 1/2 szklanki bulionu mięsnego/375 ml/ 2straki czerwonej papryki , 2łyzki syropu z buraków cukrowych, zagęszczacz do sosu ciemnego, 4 łyzki kwaśnej smietany.
    Połowę oleju rozgrzej.Pokrojone mięso przypraw solą i pieprzem mocno zrumień ze wszystich stron uzupelniając co jakiś czas olej. Odstaw z palnika dodaj 100 ml wody i wsyp paprykę.Dodaj koncentrat.Zalej wszystko czerwonym winem dodaj wywar mięsny i zagotuj. Gulasz duś na wolnym ogniu 2 godz./ma tylko pyrkać/ nie wolno gotować. Na pół godziny przed końcem duszenia dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. dodaj zagęszczacz do sosów.. Przypraw solą i pieprzem i syropem z buraków. Nałóż na talerze i dodaj pacynkę kwasnej smietany. Smakuje z makaronem,ziemniakami....gulasz po węgiersku
  • gość gość 2012-02-02 13:49
    (20 - 22)
    no co jest babunia?!
  • gość gość 2013-02-25 16:43
    (20 - 20)
    a tak na szybko nie da rady hehe
  • gość gość 2014-07-17 11:00
    mięso obtaczam w mące z dodatkiem soli, pieprzu i curry (daje ciekawy smak)

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »