Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49598
PRZEPISÓW: 3032
gość
gość [08.02.10, 13:11]
Oceń pytanie: (0 - 3)

Jak zrobic ciasto na pierogi zeby nie bylo twarde?

jak zrobic ciasto do pierogow zeby nie bylo twarde

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2010-02-08 16:39
(49 - 80)
Witam. Poczytałam sobie troszkę Wasze rady. Robię podobnie ciasto. Na 1 kg mąki dodaję pół litra gorącej wody, 3 lyż oleju i odrobinę soli tak tylko do smaku. Jajek nie dodaję ( to prawda że jajka utwardzają ciasto ). I wcale nie rozwałkowuję cienko ciasta.A pierogi są pycha :)
Pozdrawiam

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2010-02-08 13:24
    (45 - 50)
    podczas wyrabiania do ciasta dodawaj letnią przegotowana wodę a nie zimną, no i jak dodasz za dużo mąki ciasto też będzie twarde.
    pozdrawiam
  • gość gość 2010-02-08 13:27
    (47 - 52)
    Mąka, jajko, i ciepła woda, szczypta soli. Proporcje - szczerze to na oko, ale na pól kg mąki zazwyczaj daje jedno jajko a mam przygotowaną szklankę wody. Dodaję ja powoli, Ciasto musi być miękkie. Nie może to być ubita masa. No i wałkowac jak najcieniej się da.
  • gość gość 2010-02-08 13:35
    (48 - 58)
    gość
    sprawdzony przepis na ciasto pierogowe ..1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 2 żółtka, 2 łyżeczki masła ( temp. pokojowa) 1 czubata łyżka soli . Wyrobić ciasto ,powinno być elastyczne i trzeba je bardzo cienko !! rozwałkować
  • gość gość 2010-02-08 13:36
    (49 - 46)
    OK! Ale ta czubata łyżka soli... ;) no, to już przegiąłeś, gościu:)))
  • gość gość 2010-02-08 13:42
    (47 - 50)
    soli się nie daje do ciasta na pierogi, tylko do wody, w której są gotowane
  • gość gość 2010-02-08 13:43
    (46 - 48)
    wcale nie :) czubata łyżka soli bo wodę do gotowania mniej solę i zawsze są pyszne :)
  • gość gość 2010-02-08 13:52
    (53 - 54)
    gość
    soli się nie daje do ciasta na pierogi, tylko do wody, w której są gotowane

    dlaczego soli nie dodaje się do ciasta tylko do wody ? :) nawet w książkach kucharskich sól dodawana jest do ciasta , czy to ma jakieś znaczenie ? :)
  • gość gość 2010-02-08 14:19
    (49 - 51)
    Taki sam przepis ma moja babcia, wszyscy chwala ze bardzo mięciutkie są te pierogii :) (:
  • gość gość 2010-02-08 15:30
    (29 - 29)
    Sól chyba przesada z tą łychą soli, no chyba że ktoś tak lubi ja ciasto robię jeszcze prościej: mąka i goraca woda z czajnika tak długo mieszam makę z goracą wodą aż zagniotę na dobre, pod koniec dodaje troche ojelu aby sielepiej pierożki lepiły a potem już tylko farsz i cała rodzina wcina aż się jm uszy trzęsą polecam i pozdrawiam:-)
  • gość gość 2010-02-08 16:22
    (29 - 30)
    ja robię zawsze bez jajka ale dodaję trochę oliwy.Jajko utwardza ciasto a ma być przecież elastyczne:)i oczywiście ciepłą wodę
  • gość gość 2010-02-08 16:27
    (28 - 31)
    gość
    Sól chyba przesada z tą łychą soli, no chyba że ktoś tak lubi ja ciasto robię jeszcze prościej: mąka i goraca woda z czajnika tak długo mieszam makę z goracą wodą aż zagniotę na dobre, pod koniec dodaje troche ojelu aby sielepiej pierożki lepiły a potem już tylko farsz i cała rodzina wcina aż się jm uszy trzęsą polecam i pozdrawiam:-)
  • gość gość 2010-02-08 16:29
    (29 - 29)
    tzn. ze jajek nie dodajesz?
  • gość gość 2010-02-08 16:34
    (31 - 16)
    dla 4-osobowej rodziny wystarczy 0.5 kg mąki i woda - gorąca dolewana stopniowo, mąkę usypuję w stożek na czystym blacie kuchennym i rozgarniam wierzchołek tworząc wgłębienie, wlewam ćwierć szklanki gorącej wody i mieszam nożem z mąką, dolewam jeszcze dwa - trzy razy po każdym dolaniu mieszając z resztą sypkiej mąki aż do uzyskania elastycznego i nie klejącego się do ręki ciasta, uzyskaną kulę kładę na suchym i posypanym mąką blacie do rozwałkowania na cienki, okrągły plaster - grubość ok 1-2 mm, ważne - wałkuję tylko z jednej strony - spodnia z mąką i wierzchnia warstwa bardziej lepka będzie lepiej się sklejała po nałożeniu nadzienia, w zależności od nadzienia wycinam kółka odpowiedniej wielkości szklanką / po każdym wycięciu kółka zanużam szklankę w mące/
    jajko nie jest konieczne - zwłaszcza przy nadzieniu mięsnym, zwiększa wartość odżywczą i lepiej skleja ciasto - dodaję tylko do pierogów z owocami lub serem,
    sól - wystarczy w wodzie do gotowania, w Polsce spożywamy zbyt dużo soli, jest niezbędna, ale jej nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia
  • gość gość 2010-02-08 16:39
    (49 - 80)
    Witam. Poczytałam sobie troszkę Wasze rady. Robię podobnie ciasto. Na 1 kg mąki dodaję pół litra gorącej wody, 3 lyż oleju i odrobinę soli tak tylko do smaku. Jajek nie dodaję ( to prawda że jajka utwardzają ciasto ). I wcale nie rozwałkowuję cienko ciasta.A pierogi są pycha :)
    Pozdrawiam
    Witam. Poczytałam sobie troszkę Wasze rady. Robię podobnie ciasto. Na 1 kg mąki dodaję pół litra gorącej wody, 3 lyż oleju i odrobinę soli tak tylko do smaku. Jajek nie dodaję ( to prawda że jajka utwardzają ciasto ). I wcale nie rozwałkowuję cienko ciasta.A pierogi są pycha :)
    Pozdrawiam
  • gość aguska 2010-02-11 21:38
    (11 - 13)
    Witam!!! moje ciasto jest bardzo proste na 1 kg mąki pół liitra goracego mleka zarabiam ciasto jest supe polecam!!!!!
  • vivian vivian 2010-02-12 19:05
    (11 - 9)
    Popieram gościa 2 posty przede mną. Robię takie samo ciasto i zawsze się udaje.Tylko soli do ciasta nie dodaję. Pierogi rozpływają sie w ustach.
  • Coco Coco 2010-02-13 22:00
    (5 - 5)
    ja daje 1 jajko na prawie kilogram maki (pol na pol pszenna i krupczatka) i daje jak najwiecej wody. jak sie ma czas i cierpliwosc, to mozna wgniesc nawet 2 szklanki wody i co najmniej tyle byc powinno. no i najwazniejsze! ciasto musi byc jednolite i dobrze wyrobione. jak sie zle polaczy, to bedzie twarde.
  • gość gość 2010-06-08 19:21
    (6 - 12)
    NIE DAJE SIĘ SOLI DO CIASTA TYLKO DO WODY. A MA TO SWOJE UZASADNIENIE W TYM ŻE WODA WRZE W TEMPERATURZE 100 STOPNI PO DODANIU SOLI TEMPERATURA WRZENIA SIĘ ZWIĘKSZA I SPRZYJA TO LEPSZEMU I SZYBSZEMU UGOTOWANIU PIEROGÓW
  • gość gość 2010-10-26 14:17
    (4 - 7)
    gość
    tzn. ze jajek nie dodajesz?

    a po co jajka?? ja tez nie dodaję i robie jak gośc powyżej :)
  • gość gość 2010-10-26 18:03
    (6 - 6)
    Chcecie wspaniałe ciasto to dodajcie odrobine drożdży suszonych lub świeżych do mąki. szczypta soli i ciepła woda. Odstawić na 15 minut aż wyrośnie rozwałkować i do dzieła!

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »