Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49612
PRZEPISÓW: 3172
gość
gość [14.07.11, 22:03]
Oceń pytanie: (1 - 1)

Jak upiec puszysty sernik?

jak zrobić puszysty sernik,ale taki napawdę puszysty?

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-08-27 14:28
(6 - 27)
Nie cukier tylko cukier puder.,6 jaj i 4 żółtka.2 budyń lub maka 1łyżeczka proszku do pieczenia.Ser klinek z Biedronki zmielony.Na koniec ubita piana z białek z cukrem pudrem i odrobiną soli

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-07-17 20:54
    (45 - 42)
    Mnie nie wychodzi, kup w ciastkarni lub zamów u wiejskiej kucharki, która obstawia wesela
  • Anabelle Anabelle 2011-07-21 13:20
    (57 - 46)
    polecam ten sernik, wychodzi bardzo wysoki i puszysty dzięki dodaniu na końcu piany z białek, polecam robię go dosyć często i jest to najlepszy sernik jaki jadłam

    http://www.panitereska.pl/inde(...)nik-tradycyjny/
  • gość gość 2011-07-25 20:20
    (42 - 47)
    gość
    Mnie nie wychodzi, kup w ciastkarni lub zamów u wiejskiej kucharki, która obstawia wesela

    Co to znaczy obstawia wesela?I dlaczego u licha u wiejskiej kucharki?
  • gość gość 2011-07-29 20:50
    (42 - 46)
    zeby sernik byl puszysty musisz dobrze wszystko ubic mikserem zeby napowietrzyc mase. uzyj dobrej jakosci sera-nie za chudego, i duzo jajek.dodaj proszku do pieczenia, tez podniesie to mase. a jezeli dalej nie wychodzi mozesz ubic piane z bialek i przelozyc delikatnie przez mase.wtedy lepiej wyrosnie i bedzie lzejszy sernik.
  • gość gość 2011-08-02 12:07
    (43 - 44)
    sekretem mojego sernika jest ser zawsze kupuje twaróg aksamitny w wiaderku 1 kg z oetkera i korzystam z przepisu na wiaderku wychodzi idealny i puszysty
  • gość gość 2011-08-05 21:36
    (23 - 24)
    Cukier puder to podstaw nie cukier. Dobry tłusty ser. sama miksuję lub mielę.6 jaj i dodatkowo 4-6 zółtek, masło prawdziwe.budyń smietankowy albo mąka 20g
  • gość gość 2011-08-06 20:46
    (24 - 24)
    tak sernik najsmaczniejszy jest z prawdziwych produktów prawdziwe masło od gospodarza, twaróg jajka białka ubija się na puszystą pianę dodaje na koniec cukier i lekko się wyrabia, twaróg musi być dwa razy zmielony i do tego najlepsze są rodzynki namoczone w amaretto zawsze mam na tą okazję w słoiku, albo skórka z pomarańczy ale nie ta kupna samemu trzeba zrobić jest o wiele lepsza bardziej aromatyczna no i budyń śmietankowy
  • gość gość 2011-08-06 20:47
    (23 - 25)
    i tak w ogóle sernik najlepszy jest na drugi dzień trzeba poczekać
  • gość gość 2011-08-06 20:48
    (24 - 25)
    a przepisy na pyszne ciasta są na mniami.pl
  • gość gość 2011-08-13 17:24
    (22 - 30)
    Żeby sernik był puszysty należy wrzucic opakowanie budyniu i do tego śmietanke kremówke ubic na bita smietane. Polecam wszyscy zachwycaja sie sernikiem ;)
  • gość gość 2011-08-27 14:28
    (6 - 27)
    Nie cukier tylko cukier puder.,6 jaj i 4 żółtka.2 budyń lub maka 1łyżeczka proszku do pieczenia.Ser klinek z Biedronki zmielony.Na koniec ubita piana z białek z cukrem pudrem i odrobiną soli
    Nie cukier tylko cukier puder.,6 jaj i 4 żółtka.2 budyń lub maka 1łyżeczka proszku do pieczenia.Ser klinek z Biedronki zmielony.Na koniec ubita piana z białek z cukrem pudrem i odrobiną soli
  • gość gość 2011-08-29 14:18
    (24 - 23)
    Miałam tezn sam problem , ale od 20 lat piekę ten sernik i jest PYSZNY - przepis sprawdzony od zawodowej kucharki !!!

    BISZKOPT

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki kartoflanki
    ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku

    SER

    1,5 kg twarogu
    1 kostka tłuszczu
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy – rozprowadzić w ½ szklanki wody
    Bakalie wg uznania
    Olejek migdałowy

    WYKONANIE

    BISZKOPT – jajka z cukrem ubić na puszystą masę , dodać porcjami sypkie produkty delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Piec w temperaturze 175 stopni na złoty kolor ok. 20-30 min. Po ostygnięciu przekroić 2/3 jako spód i 1/3 wierzch.

    SER – twaróg z tłuszczem zmielić lub zmiksować , dodać jajka , cukier i dokładnie wszystko razem zmiksować .Przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Dodać bakalie , olejek i rozprowadzony budyń . Zdjąć z ognia dokładnie wymieszać i gorący wylać na spód biszkoptu. Przykryć 1/3 biszkoptu, pozostawić do wystygnięcia. Polukrować białym lukrem .Można posypać cukrem pudrem – ale tylko te kawałki które są podawane – w przeciwnym razie cukier „złapie” wilgoć i się „podtopi”.

    SERNIK MARZENIE – WILGOTNY – PULCHNY W BISZKOPCIE – WIĘCEJ SERNIKA NIŻ CIASTA 
  • gość gość 2011-08-29 23:27
    (22 - 21)
    gość
    Nie cukier tylko cukier puder.,6 jaj i 4 żółtka.2 budyń lub maka 1łyżeczka proszku do pieczenia.Ser klinek z Biedronki zmielony.Na koniec ubita piana z białek z cukrem pudrem i odrobiną soli

    można dodać jeszcze odrobine mleka jest bardzie rozlużnony staje sie puszyty
  • gość gość 2011-09-05 12:24
    (23 - 24)
    Ja robie bardzo prosty sernik i zawsze sie udaje , nigdy nie opada. Nie ubijam osobno piany !!!!
    5 jajek zoltka i bialka razem , ubijam ze szklanka normalnego cukru. Okolo 1 kilogram sera smietankowego zwyklego mieszam z 2 lyzkami budyniu waniliowego . Do sera dilewam powolutku wczesniej ubite cale jajka , na koniec mozna dodac troche rodzynek. Ten sernik jest bez proszku do pieczenia i bez zadnej maki i zadnego tluszczu. Pieke potem w temperaturze 170-180 stopni , najpierw tylko od dolu( ok 45 minut) , a potem jak wyrosnie to od gory dla koloru. Zawsze sie udaje i jest prosty w wykonaniu. Blaszke mozna posypac pokruszonymi ciasteczkami. Powodzenia .

    5-6 calych jajek
    1-1,5 szklanki cukru
    ok 1 kilogram sera smietankowego normalnego
    2 lyzki budyniu waniliowego lub smietankowego
    szczypta rodzynek
    troszke ciasteczke
  • gość gość 2011-09-05 12:26
    (20 - 23)
    sorry --ten moj sernik nie jest z rodzaju puszystych , ale wychodzi bardzo smaczny i zawsze sie udaje
  • gość gość 2011-09-05 13:50
    (20 - 20)
    gość
    i tak w ogóle sernik najlepszy jest na drugi dzień trzeba poczekać

    tylko kto poczeka jak na wylizywanie miski po zmielonym serze czeka kolejka, lub kto pierwszy ten lepszy
  • gość gość 2011-09-05 13:52
    (20 - 20)
    gość
    Miałam tezn sam problem , ale od 20 lat piekę ten sernik i jest PYSZNY - przepis sprawdzony od zawodowej kucharki !!! BISZKOPT 6 jaj 1 szklanka cukru ½ szklanki kartoflanki ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku SER 1,5 kg twarogu 1 kostka tłuszczu 6 jaj 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy – rozprowadzić w ½ szklanki wody Bakalie wg uznania Olejek migdałowy WYKONANIE BISZKOPT – jajka z cukrem ubić na puszystą masę , dodać porcjami sypkie produkty delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Piec w temperaturze 175 stopni na złoty kolor ok. 20-30 min. Po ostygnięciu przekroić 2/3 jako spód i 1/3 wierzch. SER – twaróg z tłuszczem zmielić lub zmiksować , dodać jajka , cukier i dokładnie wszystko razem zmiksować .Przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Dodać bakalie , olejek i rozprowadzony budyń . Zdjąć z ognia dokładnie wymieszać i gorący wylać na spód biszkoptu. Przykryć 1/3 biszkoptu, pozostawić do wystygnięcia. Polukrować białym lukrem .Można posypać cukrem pudrem – ale tylko te kawałki które są podawane – w przeciwnym razie cukier „złapie” wilgoć i się „podtopi”. SERNIK MARZENIE – WILGOTNY – PULCHNY W BISZKOPCIE – WIĘCEJ SERNIKA NIŻ CIASTA 


    nie robiłam można spróbować tylko czy się nie przypali ser. Chyba,ze garnek w garnek z gorącą woda.
  • gość gość 2011-09-05 17:14
    (21 - 20)
    ja przygotowuje sernik juz od wielu lat z przepisu ktory jest miedzy innymi podany na tej stronie http://mojewypieki.blox.pl/200(...)-wiedenski.html
    Mąka ziemniaczana sprawia ze jest puszysty. Można tez dac ugotowanego ziemniaka. Ja zawsze robie sernik z podwojnej porcji skladnikow i dodaje okolo 1 lyzki soku z cytryny .
  • gość gość 2011-09-05 21:57
    (22 - 23)
    Miłe PANIE podajecie wspaniałe przepisy, ale podawajcie chociaż rozmiary tortownicy lub blachy, bo sa różnej wielkości, a żadna z Was o tym nie pomyśli, zlitujcie się bo po co komu przepis, jak nie wie, czy czasem w czasie pieczenia nie wycieknie taki sernik w piekarniku bo za mała tortownica. Trzeba czasem myśleć. pozdrawiam
  • gość gość 2011-09-16 10:25
    (0 - 8)
    Ludzie, maka ziemniaczana lub gotowany kartofel nie daje puszystosci tylko wlasnie trzyma wilgoc w serniku ! powoduje ze jest bardziej zwarty, zrobcie sobie doswiadczenia i nie powtarzajcie tu czegos o czym nie macie pojecia. Puszystosc daja jajka, dobre miksowanie, napowietrzenie masy, jedwabistosc jesli jest tlusciejszy ser, maslo, ogolnie dobrej jakosci skladniki.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »