Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49616
PRZEPISÓW: 3200
gość
gość [23.02.11, 05:26]
Oceń pytanie: (0 - 1)

Jak ugotowac szpinak

jak ugotowac szpinak

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-02-23 11:02
(225 - 237)
Największą głupotą w świecie jaką można zrobić ze szpinakiem jest wrzucać go do wody i gotować nie wiadomo ile. Jeśli szpinak, to TYLKO świeży, w listkach nie krojonych.

Odrobinkę oliwy wlewasz na patelnię i mocno nagrzewasz. Liście szpinaku należy dokładnie umyć, można je przekroić na pół ale nie trzeba. Przed wrzuceniem liści miejmy już gotowe przyprawy - szczypta soli, odrobina pieprzu, ząbek czosnku i odrobina startego parmezanu. Wrzucamy szpinak na patelnię i od razu doprawiamy bo po 30 sekundach liście się pięknie skurczą, zeszklą i będą gotowe do podania.

Proponuję do szpinaku wrzucić trochę ugotowanego makaronu, łyżkę śmietany i mamy gotowy obiadek.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-02-23 08:30
    (127 - 125)
    wrzucasz szpinak do wrzącej,osolonej wody i gotujesz ok 10 min.
  • gość gość 2011-02-23 11:02
    (225 - 237)
    Największą głupotą w świecie jaką można zrobić ze szpinakiem jest wrzucać go do wody i gotować nie wiadomo ile. Jeśli szpinak, to TYLKO świeży, w listkach nie krojonych.

    Odrobinkę oliwy wlewasz na patelnię i mocno nagrzewasz. Liście szpinaku należy dokładnie umyć, można je przekroić na pół ale nie trzeba. Przed wrzuceniem liści miejmy już gotowe przyprawy - szczypta soli, odrobina pieprzu, ząbek czosnku i odrobina startego parmezanu. Wrzucamy szpinak na patelnię i od razu doprawiamy bo po 30 sekundach liście się pięknie skurczą, zeszklą i będą gotowe do podania.

    Proponuję do szpinaku wrzucić trochę ugotowanego makaronu, łyżkę śmietany i mamy gotowy obiadek.
    Największą głupotą w świecie jaką można zrobić ze szpinakiem jest wrzucać go do wody i gotować nie wiadomo ile. Jeśli szpinak, to TYLKO świeży, w listkach nie krojonych.

    Odrobinkę oliwy wlewasz na patelnię i mocno nagrzewasz. Liście szpinaku należy dokładnie umyć, można je przekroić na pół ale nie trzeba. Przed wrzuceniem liści miejmy już gotowe przyprawy - szczypta soli, odrobina pieprzu, ząbek czosnku i odrobina startego parmezanu. Wrzucamy szpinak na patelnię i od razu doprawiamy bo po 30 sekundach liście się pięknie skurczą, zeszklą i będą gotowe do podania.

    Proponuję do szpinaku wrzucić trochę ugotowanego makaronu, łyżkę śmietany i mamy gotowy obiadek.
  • gość gość 2011-02-23 11:42
    (121 - 130)
    Widzę że każdy ma inny sposób na szpinak.
    Postaram się przedstawić swoją wersję. Mi smakuje, nawet udało mi się do niego przekonać Żonę która nienawidziła go jak .... ale to inna historia.
    Potrzebne składniki:
    Szpinak (mrożony jak ktoś nie ma zwykłego)
    Czosnek 1-2 ząbków
    śmietana około 30ml (ja daje na tzw. oko - by się delikatnie rozjaśniał)
    Mąka
    olej
    cebula
    sól i pieprz do smaku.
    Przepis:
    Wrzucamy szpinak by się trochę rozmroził do naczynia (miski), jak już widzimy że "puszcza soki" to kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej (około 2 łyżek stołowych na 1 cebulę) i podsmażamy do pierwszych oznak przyrumienienia, następnie wrzucamy mąkę robiąc zasmażkę (około 1,5 łyżki na 2 oleju), gdy zasmażka się już zarumieni wrzucamy szpinak i szybko mieszamy, jak już się wymiesza zalewamy śmietaną (można zalać nawet jak szpinak nie jest w pełni rozmrożony), mieszamy powoli dodając soli i pieprzu, gdy już się wszystko ładnie połączy wyłączamy ogrzewanie patelni/garnka i dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
    Najlepiej smakuje z jakiem sadzonym i ziemniakami.
    SMACZNEGO
  • gość gość 2011-02-23 13:43
    (132 - 132)
    Żonę dużą literą :-)) Niezły terror masz chłopie w domu.
  • gość gość 2011-02-23 14:14
    (122 - 129)
    To że Żonę to ok... ale terror??? nie słyszałeś/łaś że najlepsi kucharze to faceci :P a tak po za tym to jak facet umie gotować to przy pełnej lodówce nie padnie z głodu gdy się piwo i parówki skończą :D
  • gość gość 2011-03-04 22:16
    (121 - 123)
    szpinaku sie nie wrzuca do goracej wody tylko umyty,nie osuszony wrzuca sie do garnka i gotuje na malym ogniu ok 10 min.Woda "zleci" z mokrego szpinaku.Potem na patelni zblanszowac 2 zabki czosnku na oliwie z oliwek,wrzucic na patelnie szpinak,podsmazyc go troche i gotowe!
  • gość gość 2011-03-04 22:19
    (122 - 122)
    Aha!Doprawiamy go na patelni w/g wlasnego smaku!
  • gość gość007 2011-03-08 20:50
    (121 - 123)
    do podsmażonego na patelni szpinaku z odrobiną oliwy, czosnkiem i pieprzem dorzucamy ser feta i krótko podgrzewamy (tak do prawie całkowitego rozpuszczenia sera - połączenia sie ze szpinakiem) - PYCHA! wspaniały 'farsz' do tarty lub pierogów!
  • gość gość 2012-12-25 11:14
    (101 - 101)
    Świeży SZPINAK należy dokładnie umyć a zamrożony odmrozić .
    Na patelnie należy wlać oliwę (olej) i smażyc szpinak przez 1 min ,
    Następnie trzeba przyprawić szpinak solą , pieprzem i starkowanym czosnkiem. Aby był lepszy smak można również podawać szpinak z jakiem na twardo lub zimniakami . Ja osbiście robie tą potrawe na każde okazje : imieniny , imprezy , boże narodzenie itp
  • gość gość 2014-05-17 18:38
    (100 - 100)
    Ja szpinak wrzucam na rozgrzany tluszcz, doprawiam sola i pieprzem, daje 2 zabki czosnku i wycisnieta dobrze buleczka, razem wymieszam i podaje do jajka sadzonego z ziemniakami lub mielonym miesem. Po dodaniu bulki do szpinaku jest ladnie zageszczony a i nie widac ze ja dodalam

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »