Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49617
PRZEPISÓW: 3247
gość
gość [05.02.11, 11:29]
Oceń pytanie: (2 - 1)

Jak się robi naleśniki angielskie?

Wygląda to jak małe racuszki i leje się je syropem klonowym.

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-02-08 16:36
(43 - 60)
gość
To ma być amerykański naleśnik?? Widać że nie masz zielonego pojęcia czym jest Amerykański naleśnik zwany Pancake. Podstawą takiego naleśnika jest masło, którego u ciebie brakuje i to nadzienie do Pancake? są to moje ulubione placuszki i ja robię je według następującego przepisu:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Do miski wrzucasz składniki suche , potem mokre(masło dodajesz na końcu) , miksujesz trochę aż uzyskasz gładką masę (coś jak bita śmietana) . Następnie rozgrzewasz patelnię i na suchej! robisz placki . Najlepiej zrób trochę mniejsze jak twój talerz tak abyś mogła je podać tradycyjnie na kupce :) Smacznego, te będą napewno Amerykańskie :)



Dziękuję za przepis:)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-02-05 15:06
    (31 - 27)
    • CIASTO: 1 szkl. mleka, 1,5 szkl.mąki, 1 szkl. wody, 2 jaja,tłuszcz.
    • NADZIENIE:40 dag białego sera(twaróg),3 łyżki śmietany,4 łyżki cukru p
    • udru,esensja waniliowa, łyżka rodzynyk i posiekanej skórki pom.
    • DODATKI: polewa, bita śmietana, owoce
  • gość gość 2011-02-05 15:07
    (26 - 27)
    1.Mleko pomieszać z wodą, jajkami i mąką,lekko solimy i odstawiamy na pół godziny, jeszcze raz mieszamy.
    2.Rozgrzaną mocno patelnię smarujemy tłuszczem, na patelnie nalewamy małą ilość ciasta, rozprowadzamy po patelni. Kiedy ciasto zacznie odstawać, obracamy na drugą stronę i po chwili układamy na talerzu.
    3.Ser zmiksować ze śmietaną lub jogurtem, cukrem pudrem, dodać kilka kropel esencji waniliowej oraz rodzynki lub skórkę pomarańczową.
    4.Krążki ciasta naleśnikowego posmarować farszem, złożyć w chusteczkę, obsmażyć na patelni z obu stron.
    5.Talerz zdobimy strużkami polewy, kładziemy naleśniki, dekorujemy pokrojonymi owocami, na naleśniki wciskamy bita śmietanę.
    dalsza część tego samego przepisu =)
  • gość gość 2011-02-06 19:37
    (27 - 26)
    Dziękuję za przepis :)
  • gość gość 2011-02-06 20:10
    (28 - 29)
    To ma być amerykański naleśnik?? Widać że nie masz zielonego pojęcia czym jest Amerykański naleśnik zwany Pancake. Podstawą takiego naleśnika jest masło, którego u ciebie brakuje i to nadzienie do Pancake? są to moje ulubione placuszki i ja robię je według następującego przepisu:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Do miski wrzucasz składniki suche , potem mokre(masło dodajesz na końcu) , miksujesz trochę aż uzyskasz gładką masę (coś jak bita śmietana) . Następnie rozgrzewasz patelnię i na suchej! robisz placki . Najlepiej zrób trochę mniejsze jak twój talerz tak abyś mogła je podać tradycyjnie na kupce :) Smacznego, te będą napewno Amerykańskie :)
  • gość gość 2011-02-07 00:34
    (29 - 27)
    amerykanskie, nie angielskie.
  • gość gość 2011-02-08 16:36
    (43 - 60)
    gość
    To ma być amerykański naleśnik?? Widać że nie masz zielonego pojęcia czym jest Amerykański naleśnik zwany Pancake. Podstawą takiego naleśnika jest masło, którego u ciebie brakuje i to nadzienie do Pancake? są to moje ulubione placuszki i ja robię je według następującego przepisu:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Do miski wrzucasz składniki suche , potem mokre(masło dodajesz na końcu) , miksujesz trochę aż uzyskasz gładką masę (coś jak bita śmietana) . Następnie rozgrzewasz patelnię i na suchej! robisz placki . Najlepiej zrób trochę mniejsze jak twój talerz tak abyś mogła je podać tradycyjnie na kupce :) Smacznego, te będą napewno Amerykańskie :)



    Dziękuję za przepis:)
    [autor="gość"] To ma być amerykański naleśnik?? Widać że nie masz zielonego pojęcia czym jest Amerykański naleśnik zwany Pancake. Podstawą takiego naleśnika jest masło, którego u ciebie brakuje i to nadzienie do Pancake? są to moje ulubione placuszki i ja robię je według następującego przepisu:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Do miski wrzucasz składniki suche , potem mokre(masło dodajesz na końcu) , miksujesz trochę aż uzyskasz gładką masę (coś jak bita śmietana) . Następnie rozgrzewasz patelnię i na suchej! robisz placki . Najlepiej zrób trochę mniejsze jak twój talerz tak abyś mogła je podać tradycyjnie na kupce :) Smacznego, te będą napewno Amerykańskie :) [/autor]


    Dziękuję za przepis:)
  • gość gość 2011-02-08 16:36
    (26 - 26)
    gość
    To ma być amerykański naleśnik?? Widać że nie masz zielonego pojęcia czym jest Amerykański naleśnik zwany Pancake. Podstawą takiego naleśnika jest masło, którego u ciebie brakuje i to nadzienie do Pancake? są to moje ulubione placuszki i ja robię je według następującego przepisu:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Do miski wrzucasz składniki suche , potem mokre(masło dodajesz na końcu) , miksujesz trochę aż uzyskasz gładką masę (coś jak bita śmietana) . Następnie rozgrzewasz patelnię i na suchej! robisz placki . Najlepiej zrób trochę mniejsze jak twój talerz tak abyś mogła je podać tradycyjnie na kupce :) Smacznego, te będą napewno Amerykańskie :)



    Dziękuję za przepis:)
  • gość gość 2011-03-22 17:14
    (26 - 26)
    ja tam robie nalesniki z brzoskwiniami sa sprawdzone i bardzo dobre:)
  • gość gość 2011-05-28 23:34
    (27 - 26)
    amerykanske sie robi jak polskie,tylko oddziela sie zoltka i z bialek sie ubija piane,ktora sie dodaje na koniec.trzeba to delikatnie wymieszac ,bo te nalesniki maja byc puchate takie.
  • gość gość 2011-11-09 14:51
    (21 - 26)
    W jakim celu ciasto naleśnikowe powinno stać przed smażeniem w lodówce, ja od razu wylewam na patelnie, i zazwyczaj wychodzi? no mam taką, fajna ale tylko do naleśników drugi raz to bym chyba nie kupiła bo naleśniki raz w miesiącu jem albo i mniej, to w sumie nie potrzebna.
    Ja używam tradycyjnej mąki pszennej i wszystko jest dobrze, tylko ciasto miksuje mikserem i wszystkie grudki się rozpuszczają, jeśli ciasto ci gęstnieje to spokojnie możesz je rozcieńczyć wody
  • gość gość 2011-11-09 14:54
    (21 - 3)
    Ciasto naleśnikowe bez piany

    Składniki:
    200 g mąki, 2 jajka, 250 ml mleka, 250 ml wody, sól, 20 g słoniny do smażenia

    Przygotowanie: 45 min

    Jajka, płyny i mąkę mieszamy razem. Odstawiamy na 30 mi­nut. Rozgrzewamy patelnię o średnicy 18 cm i smarujemy kawałkiem słoniny. Wlewamy łyżką wazową cias­to w takiej ilości, żeby roz­lało się cienką warstwą. Gdy powierzchnia jest sucha, odwracamy naleśnik za pomocą łopatki na druga stronę. Gotowy zsuwamy na odwrócony do góry dnem talerz.

    Rada:
    Można przyrządzić ciasto, zastępując mleko piwem.



    Ciasto naleśnikowe śmietankowe

    Składniki:
    200 g mąki, 3 jajka, 250 ml mleka, 250 ml śmietanki 18%, 2 łyżki cukru, 2 łyżki sklarowanego masła

    Przygotowanie: 45 min
    Jajka, mleko i śmietankę mieszamy razem z mąką i cukrem. Odstawiamy je na 30 minut. Rozgrzewamy patel­nię i natłuszczamy jej dno skla­rowanym masłem. Mieszamy ciasto i wlewamy łyżką wazową cienką war­stwę na patelnię. Gdy po­wierzchnia naleśnika jest sucha, odwracamy go na dru­gą stronę i dosmażamy. Do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny.



    Ciasto naleśnikowe z pianą

    Składniki:
    200 g mąki, 4 jajka, 500 ml mleka, sól, cukier, 2 łyżki sklarowanego masła

    Przygotowanie: 45 min
    Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, mle­ko, szczyptę soli, cukru i całość razem mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Ubijamy sztywną pia­nę z białek i dodajemy ją do cia­sta, delikatnie mieszając. Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy ją. Wlewamy ciasto tak, by po­kryło cienką warstwą dno patelni. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, prze­wracamy go na drugą stronę. Gotowy zsuwamy na odwró­cony do góry dnem talerz. Rada: Do ciasta można dodać łyżkę posiekanych świeżych ziół. Ciasto naleśnikowe gryczane Składniki: 200 g mąki gryczanej, 3 jajka, 250 ml piwa, 250 ml wody, sól, cukier, 2 łyżki oleju Przygotowanie: 45 min Piwo i wodę mieszamy z jajkami i mąką. Do ciasta wsypujemy po szczypcie soli i cukru, odstawiamy całość na 30 minut. Rozgrzewamy patel­nię i natłuszczamy jej dno. Wlewamy cienką warstwę ciasta na patelnię i smażymy naleśniki. Gotowe zsuwamy na odwrócony talerz. Rada: Cześć maki można zastąpić otrębami pszennymi. Ciasto naleśnikowe piwne Składniki: 1,5 szklanki mąki, sól, 2,5 szklanki letniego piwa, po ćwierć łyżeczki suszonego majeranku tymianku, szałwii, estragonu i pieprzu, 2 jajka, łyżka oliwy, łyżka koniaku, Przygotowanie: 120 min Jajka miksujemy z piwem i cały czas miksując stopniowo dodajemy przesianą mąkę, koniak, oliwę, zioła, sól i pieprz. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 10 minut, przykrywamy, zostawiamy na 1-2 godziny. Przed smażeniem dokładnie mieszamy i ewentualnie dolewamy piwa. Ciasto naleśnikowe biszkoptowe Składniki: szklanka mąki, szczypta soli, szklanka mleka, łyżka masła, 2—3 łyżki gazowanej wody, 4 jajka, płaska łyżeczka cukru pudru, Przygotowanie: 45 min Ucieramy żółtka z cukrem, solą i masłem, na pianę. Ubijając trzepaczką stopniowo do utartych żółtek dodajemy mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykrywamy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ubijamy na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy i możemy już smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni.
  • gość gość 2012-12-04 09:33
    (2 - 2)
    pisze:Ja właśnie dorwałam drugą w tym sezonie dynię i zatsanawiam się czy od razu ją porcjować, czy też sprf3bować ją przechować do zimy w piwnicy i w pf3źniejszym terminie porozpieszczać nią rodzinkę Chyba wybiorę to drugie rozwiązanie, bo z pierwszej dyni jeszcze mam dwie f3semki w lodf3wce A te naleśniki były pycha nawet bez żadnego dodatku !

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »