Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49612
PRZEPISÓW: 3172
gość
gość [10.11.11, 12:02]
Oceń pytanie: (0 - 4)

Jak samemu zrobić smalec?

Ostatnio byłam w piwiarni i bardzo smakował mi tam smalec podawany z pajdą chleba. Wiecie może jak zrobić samemu w domku smalec? Znacie dobry jakiś przepis?

Załączone pliki:

  • smalec.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-11-11 20:13
(10 - 54)
żadnej Vegety!!!
nie umiecie doprawić smalcu???
sól . pieprz, majeranek i tymianek, a nie jakieś sztuczne swinstwa!!!!
nigdy nie uzuwajcie gotowych mieszanek! to glutaminian sodu tworzy smak------fuj

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-11-10 14:30
    (14 - 10)
    ok 1 kg słoniny (ładnej ,grubej bez skóry)pokroić w kostkę i topić w rondlu na małym ogniu do momentu kiedy skwarki zaczną rumienieć, wtedy dołożyć 2-3 cebule pokrojone w kostkę i zrumienić ją lekko na końcu dołożyć winne jabłko starte na grubej tarce i przyprawy (ja dodaję tylko Vegetę). To jest naprawdę pycha!!!
  • gość gość 2011-11-10 15:07
    (10 - 3)
    Boże jak ja lubię smalec. Pajdę chleba ze smalcem. ale boję się go jeść. Nie jadłam już 15 lat. Z tej słoniny co jest w sklepach to boję się zrobić bo można zejść.Przepis pow. jest super też tak robię, nie tak robiłam kiedyś.
  • gość gość 2011-11-11 20:13
    (10 - 54)
    żadnej Vegety!!!
    nie umiecie doprawić smalcu???
    sól . pieprz, majeranek i tymianek, a nie jakieś sztuczne swinstwa!!!!
    nigdy nie uzuwajcie gotowych mieszanek! to glutaminian sodu tworzy smak------fuj
    żadnej Vegety!!!
    nie umiecie doprawić smalcu???
    sól . pieprz, majeranek i tymianek, a nie jakieś sztuczne swinstwa!!!!
    nigdy nie uzuwajcie gotowych mieszanek! to glutaminian sodu tworzy smak------fuj
  • gość gość 2011-11-12 11:01
    (2 - 11)
    Smalec robie ze zmielonego podgardla - jest lepsze niz slonina.Wytapiam to w rondelku z drobno posiekana cebula /2 duze sztuki/ przyprawiam sola,pieprzem i majerankiem.wlewam do sloja i po ostygnieciu smaruje nim swieza pajde wiejskiego chleba.Smacznego.
  • gość gość 2011-11-12 12:13
    (2 - 9)
    A ja Cebulę tylko przecinam na pół.później ją nacinam w kostkę odlewam troszkę płynnego wytopionego smalcu,i zanurzam w nim cebulę. Czas według uznania. Moja Babcia mówiła że dzięki temu później taka "omasta" nie skwaśnieje......
  • gość gość 2011-11-12 12:54
    (1 - 7)
    Ja robię nietypowy, słodko-ostry smalec, ale jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakował (oprócz tych oczywiście, którzy z zasady nie jadają go). Słoninę, podgardle i boczek wytapiam dodaję cebuli, jabłek, dużo suszonych śliwek i rodzynek. Doprawiam sporą ilością papryki chilli i ostrej papryki. Na koniec wszystko miksuję i pozostawiam do zastygnięcia. Pycha...
  • gość IZA 2011-11-12 13:07
    (4 - 6)
    Mój najlepszy przepis to ; 1 kg słoniny, 0,5 kg boczku wędzonego ...to wszystko wypić,az skwareczki zaczna wypływać,i bedą zarumienione na koniec dodać duza cebule pokrojoną w kostkę , oraz ok. 5 łyzek mleka ( smalec wtedy jest biały) POLECAM
  • gość Zbigniew 2011-11-12 14:04
    (19 - 9)
    A dlaczego piszesz, że wegeta nie pasuje ? Owszem, to glutaminian sodu, czasem benzoesan sodu, ale to jest ów piąty smak "umami", więc nie psiocz, bo niewiele wiesz!
  • gość gość 2011-11-12 14:18
    (18 - 5)
    gość
    Boże jak ja lubię smalec. Pajdę chleba ze smalcem. ale boję się go jeść. Nie jadłam już 15 lat. Z tej słoniny co jest w sklepach to boję się zrobić bo można zejść.Przepis pow. jest super też tak robię, nie tak robiłam kiedyś.


    Najlepiej wytopic własną , spasioną dupę.
  • gość gość 2011-11-12 14:47
    (3 - 8)
    IZA
    Mój najlepszy przepis to ; 1 kg słoniny, 0,5 kg boczku wędzonego ...to wszystko wypić,az skwareczki zaczna wypływać,i bedą zarumienione na koniec dodać duza cebule pokrojoną w kostkę , oraz ok. 5 łyzek mleka ( smalec wtedy jest biały) POLECAM


    Bez mleka też jest biały a zamiast boczku lepsza jest wędzona słonina
  • gość gość 2011-11-12 14:50
    (11 - 5)
    a po zjedzeniu pikawa wysiada :P
  • gość 12-11-11 2011-11-12 15:29
    (9 - 2)
    ja biore slonine, dodaje do niej cebule, mozna dodac juz pod koniec kawalek dobrze uwedzonej zmielonej cienkiej kielbasy, lub biore smalec w drobna kostke, cebule pozniej dodaje pieprz, papryke, mozna troche wegety, ketchup, mozna majeranku tez troche, proporcji tak na oko, jesli ktos ma troche pojecia o gotowaniu to trzeba tak na wyczucie, ta sa moje ulubione smaki w smalcu
  • gość gość 2011-11-12 16:08
    (1 - 19)
    i do tego kiszony ogórek i 50-tka bimberku mmmmmm
  • gość gość 2011-11-12 16:47
    (8 - 3)
    ja daje 1kg sloniny duza cebula wegeta piprz majranek 20 dkg kielbSY TO WSZYSTKO TOPIE I DO GARNKA KAMIENNEGO JEST PYCHA
  • gość gość 2011-11-12 17:46
    (7 - 8)
    gość
    żadnej Vegety!!! nie umiecie doprawić smalcu??? sól . pieprz, majeranek i tymianek, a nie jakieś sztuczne swinstwa!!!! nigdy nie uzuwajcie gotowych mieszanek! to glutaminian sodu tworzy smak------fuj


    ten glutaminian sodu występuje również "w naturze" ,patrz np brokuły :P
  • gość Akka 2011-11-12 18:54
    (7 - 5)
    Mój przepis to;
    1kg mięsa wieprzowego (łopatka)
    8 kostek smalcu
    4-5 dużych cebul cukrowych
    2 jabłka winne
    sól, pieprz
    dużo majeranku
    Mięsko kroje w sredniej wielkości "kostki" podsmażam na złoty kolorek - nie spalić!! Wrzucam do roztopionych kostek smalcu i gotuję mięsko do miękkości - następnie dorzucam pokrojoną w kostke cebulę, utarte (bez skór) na jarzynówce jabłko, doprawiam solą i pieprzem - na koniec sypię majeranek.
    PS - można dodać kilka suszonych śliwek :)
    Smalec jest pyszny z kiszonym ogórkiem :)
  • gość gość 2011-11-12 19:13
    (1 - 18)
    Moja babcia robiła smalec całkiem inaczej, żadnych dodatków, bo sam smalec ma swoisty smaczek. Słoninę kroi się w drobną kostkę lub mieli na maszynce do mięsa o dużych oczkach. Topi się bez dodatków aż skwarki się zrumienią.Wtedy do wrzącego smalcu dodaje się 2 łyżki mleka. Trzeba natychmiast nakryć rondel bo pryska. Przez to mleko skwarki są chrupiące. Po chwili zdjąć z ognia. Wtedy jest smak tylko smalcu a różnych dodatków. Babcia zawsze dodawała trochę skwarków do gołąbków- mają wtedy niepowtarzalny smak. Tylko jedną wadę ma smalec - dużo cholesterolu, ale raz na jakiś czas można poszaleć, a później przez tydzień połykać po 2 tabl czosnku dziennie - i spokojna głowa.
  • gość gość 2011-11-12 19:27
    (6 - 11)
    Powiem szczerze, że nie bardzo rozumiem jak można plusować czy minusować czyjeś przepisy. Dziewczyna zapytała jak zrobić dobry smalec i uzyskała kilka odpowiedzi z konkretnymi przepisami. Nie każdemu musi wszystko smakować. Najlepiej, gdybyś w wyszukiwarkę wpisała "jak zrobić smalec" a wyskoczy Ci mnóstwo przepisów. Każdy lubi co innego, więc trudno Ci doradzić.
    Ja osobiście lubię słoninkę z cebulką oraz jabłkiem przyrumienionym wcześniej z ziołami: pieprzem i odrobina majeranku. Lubię też gdy do smalcu dodane jest trochę wędzonego boczku. wtedy skwarki są bardziej aromatyczne. Trzeba pamiętać, że im więcej dodatków dodasz, typu: jabłko, śliwki, rodzynki... (owszem, również ludzie dodają :D) tym krócej smalec może stać, gdyż jest bardziej wrażliwy na zjełczenie.
  • gość strazak 2011-11-12 19:56
    (1 - 11)
    Ja na imprezki w "wiejskim stylu" robię smalec w mielonego podgardla, surowego, nie wedzonego. Jak się wytopi na wolnym ogniu, to dodaję majeranek, czosnek wyciśnięty przez praskę. Soli i cebuli nie dodaję, bo i tak najlepszy jest smalec na pajdzie, przykryty plasterm cebuli, posolony.
    W drugą rękę kiszony oórek wyciągnięty z beczki która pływa w studni....aby zredukować cholesterol....100 gram bimberku na pigwie....Jeszcze nie było osoby która by nie odmówiła....a podgardle na smalec jest najlepsze, bo jak zastygnie to smalec nie jest twardy jak ze słoniny i się nie kruszy nawet jak jest zimno-tylko ładnie rozsmarowywuje na chlebku...
  • gość gość 2011-11-13 00:24
    (4 - 5)
    MOŻNA Z BOCZKU WYTOPIĆ DODAĆ CEBULE NA KOŃCU JAK PRZESTYGNIE MAJERANEK

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »