Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49605
PRZEPISÓW: 3067
gość
aneta [08.02.11, 10:06]
Oceń pytanie: (1 - 1)

Jak pysznie przyrządzić kaczkę?

Jak przyrządzić kaczkę aby mięso rozpływało się w ustach i było smaczne? Nigdy nie robiłam kaczki więc się za bardzo nie znam. Macie sprawdzony sposób?

Załączone pliki:

  • 3.jpeg
  • 33.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-02-09 08:36
(50 - 77)
nie, nieraz moczyłem 24 godziny kaczkę w occie, lub różnych zalewach octowych, i jest to naprawdę dobry sposób

np. raz moczyłem kaczkę w posolonej zalewie octowej z cebulą, czosnkiem i jedną papryczką chili, potem natarłem kaczkę mieszanina miodu, sosu sojowego i chili i piekłem ponad 2 godziny wyszła rewelacyjnie

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-02-08 13:10
    (31 - 27)
    kaczkę dobrze przez noc cała moczyć w occie, uprzednio natartą piwem nie pasteryzowanym - ja zawsze tak robię wg cennej wskazówki babcinej
  • gość gość 2011-02-08 14:51
    (173 - 29)
    cala noc moczyc w occie.. tak..to cale mieso bedzie smakowalo jednym wielkim octem.
  • gość gość 2011-02-09 08:36
    (50 - 77)
    nie, nieraz moczyłem 24 godziny kaczkę w occie, lub różnych zalewach octowych, i jest to naprawdę dobry sposób

    np. raz moczyłem kaczkę w posolonej zalewie octowej z cebulą, czosnkiem i jedną papryczką chili, potem natarłem kaczkę mieszanina miodu, sosu sojowego i chili i piekłem ponad 2 godziny wyszła rewelacyjnie
    nie, nieraz moczyłem 24 godziny kaczkę w occie, lub różnych zalewach octowych, i jest to naprawdę dobry sposób

    np. raz moczyłem kaczkę w posolonej zalewie octowej z cebulą, czosnkiem i jedną papryczką chili, potem natarłem kaczkę mieszanina miodu, sosu sojowego i chili i piekłem ponad 2 godziny wyszła rewelacyjnie
  • gość Żeglarz 2011-02-09 11:15
    (26 - 43)
    Ja robię tak-tuszkę myję wycieram do sucha solę ,pieprzę nacieram majerankiem do środka wkładam ćwiartki jabłuszka też wymieszanego z majerankiem zaszywam metalowymi szpileczkami ,umieszczam w rękawie do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piekę licząc godzinę na kilogram wagi plus godzinę na to by kaczuszka była mięciutka.Acha do rękawa nie dodaję żadnego tłuszczu ani wody bo kaczki są wystarczająco tłuste a jabłuszka lepiej oddadzą swoje soki .
  • gość gość 2011-02-09 11:21
    (35 - 35)
    gość
    cala noc moczyc w occie.. tak..to cale mieso bedzie smakowalo jednym wielkim octem.

    Autorka miała na myśli zalewę octową a nie sam ocet.
    Zawewa: 1 litr wody 1 1/2 łyzki octu 10% ,2 cebule pokrojone w piórka ,2 ząbki czosnku rozgniecone tylko nożem ,2 marchewki pokrojone w talarki ,1/3 selera pokrojonego w plasterki. warzywa razem z cebulą mozna wykorzystać do pieczenia Kaczki obłożyć wkoło kaczki jak się ją piecze .Zalewa dobra jest też do Królika, oraz każdej dziczyzny .Pozdrawiam i smacznego
  • gość gość 2011-02-09 11:24
    (29 - 38)
    gość
    gość
    cala noc moczyc w occie.. tak..to cale mieso bedzie smakowalo jednym wielkim octem.
    Autorka miała na myśli zalewę octową a nie sam ocet.Zawewa: 1 litr wody 1 1/2 łyzki octu 10% ,2 cebule pokrojone w piórka ,2 ząbki czosnku rozgniecone tylko nożem ,2 marchewki pokrojone w talarki ,1/3 selera pokrojonego w plasterki. warzywa razem z cebulą mozna wykorzystać do pieczenia Kaczki obłożyć wkoło kaczki jak się ją piecze .Zalewa dobra jest też do Królika, oraz każdej dziczyzny .Pozdrawiam i smacznego
    Zapomniałam dodać łyżeczkę soli i parę ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego oraz 2 listka laurowe:)
  • gość gość 2011-02-09 11:26
    (31 - 38)
    Żeglarz
    Ja robię tak-tuszkę myję wycieram do sucha solę ,pieprzę nacieram majerankiem do środka wkładam ćwiartki jabłuszka też wymieszanego z majerankiem zaszywam metalowymi szpileczkami ,umieszczam w rękawie do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piekę licząc godzinę na kilogram wagi plus godzinę na to by kaczuszka była mięciutka.Acha do rękawa nie dodaję żadnego tłuszczu ani wody bo kaczki są wystarczająco tłuste a jabłuszka lepiej oddadzą swoje soki .

    Robię tak samo jest pyszna tylko jabłuszka muszą być kwaskowate i ze skórką przepis super:)
  • gość gość 2011-02-09 11:38
    (32 - 34)
    ja też robię tak samo , można też zamiast jabłek włożyć pomarańcze
  • gość gość he 2011-02-09 11:40
    (39 - 32)
    Wszystko zależy od wielkości i rasy kaczki, oraz od tego jaki zamierzamy osiągnąć efekt końcowy. Ja stosuję wiele sposobów: przemrożenie i grillowanie, marynowanie i grillowanie, obgotowanie i pieczenie, duszenie i opiekanie, z nadzieniem podrobowym, warzywnym, owocowym lub bez, tylko z ziołami.
    Zalewy: świerza serwatka, cytryna, zioła.
    swierza maślanka, cytryna, ocet, czosnek, kminek.
    woda, ocet astrogen., zioła.
    Zaprawa: sól, pieprz, czosnek świerzy wyciskany, papryka, tymianek, majeranek, sok z cytryny, lub ocet aromatyzowany.
    Kaczkę kropimy wewnątrz i wierzch cytryną lub octem, tak samo nacieramy przygotowanymi przyprawami lekko z wierzchu reszta do środka.
    smacznego.
  • gość gość 2011-02-09 14:00
    (14 - 13)
    kwaskowe :) nie kwaskowate ;p

    pytanie do pana ktory mowi o zalewach octowych- rozcienczas ocet..? jezeli tak to w jakiej proporcji? pozdrawiam :)
  • gość gość 2011-02-09 17:17
    (10 - 14)
    NikaPaprika
    kwaskowe :) nie kwaskowate ;ppytanie do pana ktory mowi o zalewach octowych- rozcienczas ocet..? jezeli tak to w jakiej proporcji? pozdrawiam :)

    Sory za kwaskowate mogą być kwaskowe:)
  • gość gość# 2011-02-09 17:57
    (13 - 15)
    Teraz w sprzedaży są kaczki-mutanty o średniej wadze 2,5 kg. Pieczenie takich tusz w piekarniku w temp.180 musi więc trwać ponad 3 godziny.Stosuję inny sposób -szybkowar.
    Kaczkę przygotowuję do pieczenia identycznie jak "Żeglarz"- autor pierwszego wpisu do momentu użycia rękawa foliowego (ja go nie używam)
    Tuszkę "ozłacam" w piekarniku stosując górne grzanie opiekacza i obracając tuszkę na dwie strony.Trwa to max 40 min.
    Potem wlewam do szybkowara 1/2 szklanki wody i do wrzątku przekładam całą zawartość brytfanny.Zamykam szybkowar
    i pod ciśnieniem gotuję kaczkę ok 40 minut.
    Ne należy przeholować z czasem duszenia, bo kaczka może się wręcz porozpadać.
  • gość gość 2011-02-10 09:37
    (12 - 13)
    Nacieram kaczkę papryką słodką, vegeta. solą, pieprzem i majerankiem. Do środka kładę jabłka LIGOLE i koniecznie ŻURAWINĘ SUSZONĄ!!! + cebulę. Wkładam kaczkę do rękawa i piekę w wysokiej temperaturze 175 stopni +- . Gdy kaczka dochodzi zmniejszam temperaturę. Smacznego.
  • gość Annak 2011-02-10 17:54
    (10 - 10)
    Piersi kaczki posolic i popieprzyc. Smazyc z obu stron na zloto, pod koniec smazenia dodac lyzke masla. Jesli sa duze, dopiec w piekarniku ok 15 minut, w 180 stopniach. Niezadlugo, powinna pozostac rozowa. Pokroic w plasterki. Podawac z sosem wisniowym (sloiczek konfitur poddusic, dodac lyzeczke koncentratu pomidorowego i 2 lyzki tluszczu ze smazenia kaczki.). Pycha!
  • gość gość 2011-02-10 18:37
    (10 - 12)
    A z suszonymi morelami nasaczonymi uprzednio w amareto (3GODZ) smakuje wykwintnie , polecam
  • gość gość 2011-02-10 19:54
    (11 - 7)
    gość
    A z suszonymi morelami nasaczonymi uprzednio w amareto (3GODZ) smakuje wykwintnie , polecam

    Muszę sprubować z tymi morelami aż mi ślinka leci muszą być super napewno sprubuje.....................
  • gość gość 2011-02-11 14:52
    (6 - 11)
    Ja robię tak .
    Kaczkę osolić i dać do chłodnego miejsca na min3 h
    1.nadzienie- 15dkg wątróbki drobiowej , kwaśne jabłko utrzeć na wiórki , wątróbkę posiekać , dodać sporo zielonej pietruszki posiekać, dodać bułki tartej .wymieszać i doprawić.
    solą majerankiem pieprz (mozna zamiast jabłka dać ananas )
    nadziać kaczkę zszyć -pamiętaj ze nadzienie urośnie trochę
    2posmarować rondel delikatnie olejem. Włożyć kaczkę oprószyć obficie majerankiem i pieprzem , dodac posiekane jabłka w plastry ,śliwkki suszone 4 sz. i wstawić pod przykryciem do piekarnika 180 stopni około 1,5h potem odkryć ,żeby ładniej się zrumieniła na 30minut i 200 stopni (co do czasów pieczenia zależy jaka kaczka taka 2,5kg ja czasami piekę dłużej)
    wrazie czego podlej sokiem jabłkowym ,ale nie z kartonu jakiś naturalny są w sprzedaży taki z sokowirówki w butelkach hehe

    kaczka pyszna , a nadzienie rewelacja- szwagierka nie lubi wątróbki , ale nadzienie zjadła nawet sie nie kapnęła

    podobnie można zrobić gęś lub kurczaka
  • gość gość 2012-06-15 16:01
    (4 - 2)
    This is a most useful contribution to the dteabe
  • gość gość 2012-12-22 15:50
    (2 - 4)
    gość
    Nacieram kaczkę papryką słodką, vegeta. solą, pieprzem i majerankiem. Do środka kładę jabłka LIGOLE i koniecznie ŻURAWINĘ SUSZONĄ!!! + cebulę. Wkładam kaczkę do rękawa i piekę w wysokiej temperaturze 175 stopni +- . Gdy kaczka dochodzi zmniejszam temperaturę. Smacznego.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »