Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49744
PRZEPISÓW: 3032
gość
gość [22.09.11, 10:24]
Oceń pytanie: (3 - 6)

Jak przyrządzić pyszny tatar?

Czy może ktoś mi opisać jak i z jakiego mięsa zrobić najlepiej pyszny tatar? Czy mięsa ma być mielone czy siekane? Jakie składniki będą jeszcze mi potrzebne i w jakich proporcjach? Dziękuje za wszystkie rady!

Załączone pliki:

  • tatar.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-09-23 20:44
(8 - 27)
gość
Ja robię tatara z ligawy. Mięso doskonałe a tańsze niż polędwica. 1kg mięsa, kręcę przez maszynkę z duzymi oczkami dwukrotnie. Dodaję szczyptę cukru, łyzeczkę przegotowanej zimnej wody, trzy stołowe łyzki oliwy, łyżeczkę musztardy, jedno całe jajko z białkiem i trzy zółtka, czrny pieprz, magi, która zastępuje sól. Wszystko staranne mieszam. Pozostawiam w lodowce na godzinę. Przed podaniem formuję kulki, ukladam na talerzu przybranym cebulą i ogorkami drobno pokrojonym w kostkę. Dodatkowo podaję drobniutko pokrojoną cebulę i ogórki konserwowe w miseczkach na wypadek gdyby goście chcieli więcej przypraw. Mozna podać rowniez oliwę i magi w specjalnych naczynkach, ale niekoniecznie, bo tak wykonany tatar jest pyszny. Spytacie po co cukier - mięso zachowuje czerwony kolor nawet na drugi dzien, chociaz się nie zdarza by przetrwało, woda zaś powoduje miękość. Smacznego.


To jest właśnie najlepszy tatar!!! Bardzo dobry przepis!!! POLECAM!!!!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-09-22 11:16
    (22 - 13)
    Na pewno polędwica wołowa drobno siekana do tego cebula ogorek konserwowy swieza papryka posiekane w drobna kostkę .Oczywiscie sparzone jajko(żóltko) ja dodaje trochę anchois.Sol pieprz olej.Ok 400 g poledwicy i po 50 g reszty
  • gość gość 2011-09-22 13:04
    (52 - 20)
    najlepsze mięso na tatara to gotowe mięso od Morliny oczywiście wołowe
    • tatar.jpg
  • gość gość 2011-09-22 16:28
    (5 - 4)
    Poza tym pisz bezpośrednio,pomogę Ci i w innych potrawach-nie tylko w tatarze! mp31-56@o2.pl
  • gość gość 2011-09-22 17:52
    (20 - 13)
    Ja kupuję Tatar Wołowy Morliny, formuję na talerzu, tak żeby żółtko siedziało w środku i nie wypływało ;) na około układam posiekaną drobno cebulkę, grzybki marynowane, ogórki konserwowe. Do tego dodaję szczyptę soli, czarnego pieprzu, łyżeczkę musztardy (sarepskiej najlepiej) ;) wszystko razem BARDZO dokładnie mieszam... pycha! Nie wyobrażam sobie tatara z sardynkami, ale każdy je to co lubi:) pozdrawiam
  • gość gość 2011-09-22 18:01
    (16 - 7)
    gość
    Ja kupuję Tatar Wołowy Morliny, formuję na talerzu, tak żeby żółtko siedziało w środku i nie wypływało ;) na około układam posiekaną drobno cebulkę, grzybki marynowane, ogórki konserwowe. Do tego dodaję szczyptę soli, czarnego pieprzu, łyżeczkę musztardy (sarepskiej najlepiej) ;) wszystko razem BARDZO dokładnie mieszam... pycha! Nie wyobrażam sobie tatara z sardynkami, ale każdy je to co lubi:) pozdrawiam


    Zapomniałam o szczypcie słodkiej papryki:)
  • gość ela 2011-09-22 18:21
    (15 - 8)
    Tatar prawdziwy z łososia wędzonego :siekamy łososia w kosteczkę,mieszamy z cebulą również pokrojoną w kostkę i kaparami,dodajemy odrobinę oliwy i świeżo zmielonego białego pieprzu.Na środek oczywiście żółtko.
  • gość gość 2011-09-22 23:36
    (29 - 13)
    To nie czasy na tatara. Te czasy dawno minęły.Nie radzę,grozi zejściem. Chyba na własną odpowiedzialność. Na każdym mięsie pakowanym pisze jeść po obróbce termicznej.No comment
  • gość gość 2011-09-23 05:48
    (9 - 25)
    Ja robię tatara z ligawy. Mięso doskonałe a tańsze niż polędwica. 1kg mięsa, kręcę przez maszynkę z duzymi oczkami dwukrotnie. Dodaję szczyptę cukru, łyzeczkę przegotowanej zimnej wody, trzy stołowe łyzki oliwy, łyżeczkę musztardy, jedno całe jajko z białkiem i trzy zółtka, czrny pieprz, magi, która zastępuje sól. Wszystko staranne mieszam. Pozostawiam w lodowce na godzinę. Przed podaniem formuję kulki, ukladam na talerzu przybranym cebulą i ogorkami drobno pokrojonym w kostkę. Dodatkowo podaję drobniutko pokrojoną cebulę i ogórki konserwowe w miseczkach na wypadek gdyby goście chcieli więcej przypraw. Mozna podać rowniez oliwę i magi w specjalnych naczynkach, ale niekoniecznie, bo tak wykonany tatar jest pyszny. Spytacie po co cukier - mięso zachowuje czerwony kolor nawet na drugi dzien, chociaz się nie zdarza by przetrwało, woda zaś powoduje miękość. Smacznego.
  • gość gość 2011-09-23 09:39
    (48 - 8)
    nie wiem jak może smakować mam surowe mięso!
  • gość gość 2011-09-23 09:51
    (9 - 18)
    Podstawowa sprawa.Mięso na Tatara powinno być siekane a nie jak jest podane w wypowiedziach mielone czy skrobane.Tatar z ligawy jest pychota,ale nie wiem czy wiadomo iż nejlepszy tatar jest robiony z koniny.
  • gość Kuba Szczęsny 2011-09-23 10:29
    (26 - 4)
    Mięsko mielone Morliny, 2-3 zółtka, sól, czarny pieprz, musztarda, oliwa, magi, grzybki marynowane, cebulka, OGÓREK KISZONY a nie konserwowy i... ŁYŻKA ĆWIKŁY Z CHRZANEM (najlepiej swojskiej) Zobaczycie wtedy smak i kolor tatara, który nie blednie. Jak ktoś lubi to można dodać Ketchup Helmans ognisty - Łyżka. Bez mielenia, bez skrobania, szybko, na temat i najważniejsze smacznie.
  • gość gość 2011-09-23 14:11
    (6 - 10)
    Polędwica wołowa lub ligawa, może być również konina. Mięso musi być bardzo drobno posiekane. Do tego grzybki marynowane, cebula, ogórki kwaszone, mogą być kapary, oliwa, sól, świeżo mielony pieprz. Niektórzy dodają anchois, maggi i odrobinę musztardy, ale niekoniecznie, ja nie dodaję. Do tego obowiązkowo żółtko sparzonego jajka. Pychotka
  • gość gość 2011-09-23 20:44
    (8 - 27)
    gość
    Ja robię tatara z ligawy. Mięso doskonałe a tańsze niż polędwica. 1kg mięsa, kręcę przez maszynkę z duzymi oczkami dwukrotnie. Dodaję szczyptę cukru, łyzeczkę przegotowanej zimnej wody, trzy stołowe łyzki oliwy, łyżeczkę musztardy, jedno całe jajko z białkiem i trzy zółtka, czrny pieprz, magi, która zastępuje sól. Wszystko staranne mieszam. Pozostawiam w lodowce na godzinę. Przed podaniem formuję kulki, ukladam na talerzu przybranym cebulą i ogorkami drobno pokrojonym w kostkę. Dodatkowo podaję drobniutko pokrojoną cebulę i ogórki konserwowe w miseczkach na wypadek gdyby goście chcieli więcej przypraw. Mozna podać rowniez oliwę i magi w specjalnych naczynkach, ale niekoniecznie, bo tak wykonany tatar jest pyszny. Spytacie po co cukier - mięso zachowuje czerwony kolor nawet na drugi dzien, chociaz się nie zdarza by przetrwało, woda zaś powoduje miękość. Smacznego.


    To jest właśnie najlepszy tatar!!! Bardzo dobry przepis!!! POLECAM!!!!
    [autor="gość"] Ja robię tatara z ligawy. Mięso doskonałe a tańsze niż polędwica. 1kg mięsa, kręcę przez maszynkę z duzymi oczkami dwukrotnie. Dodaję szczyptę cukru, łyzeczkę przegotowanej zimnej wody, trzy stołowe łyzki oliwy, łyżeczkę musztardy, jedno całe jajko z białkiem i trzy zółtka, czrny pieprz, magi, która zastępuje sól. Wszystko staranne mieszam. Pozostawiam w lodowce na godzinę. Przed podaniem formuję kulki, ukladam na talerzu przybranym cebulą i ogorkami drobno pokrojonym w kostkę. Dodatkowo podaję drobniutko pokrojoną cebulę i ogórki konserwowe w miseczkach na wypadek gdyby goście chcieli więcej przypraw. Mozna podać rowniez oliwę i magi w specjalnych naczynkach, ale niekoniecznie, bo tak wykonany tatar jest pyszny. Spytacie po co cukier - mięso zachowuje czerwony kolor nawet na drugi dzien, chociaz się nie zdarza by przetrwało, woda zaś powoduje miękość. Smacznego. [/autor]

    To jest właśnie najlepszy tatar!!! Bardzo dobry przepis!!! POLECAM!!!!
  • gość gość 2011-09-23 21:37
    (12 - 8)
    Tatar jest bardzo smaczny ale nie w dobie chemicznego mięsa, Choroby Creutzfeldta-Jakoba nie proponuję.
  • gość gość 2011-09-23 23:29
    (5 - 11)
    Jak można jeść tatara z ogórkiem konserwowym!!! Za to powinni dawać dożywocie a 25 lat ciężkich robót co najmniej, tatar tylko z żółtkiem jajka, cebulka w kostkę, OGÓREK KISZONY w kostkę, do smaku maggi (najlepsze WINIARY lub KUCHAREK) odrobina pieprzu
  • gość gość 2011-09-23 23:36
    (6 - 7)
    a te grzybki i sardynki to możecie sobie wsadzić do ....... lodówki a 50 gram wódki bez sparzonego jajka to chyba na odwagę przed wizytą na pogotowiu. Podstawa kuchni : Jajka używane w kuchni na surowo ZAWSZE PARZYMY!!!!!!!!!!!!!!
  • gość gość 2011-09-24 00:42
    (1 - 4)
    przecież sama nazwa wskazuje że prawdziwy tatar
    powinien być z koniny,
    i nie mielony tylko w orginalnej wersji mięso było wkładane pod
    siodło i samo się tłukło podczas jazdy na koniu
  • gość Rxter 2011-09-24 01:20
    (1 - 7)
    mmmm tatar, co rano w Niedziele na sniadanie jadalem jak bylem dzieckiem ;) Babcia lub mama przyrzadzala pozniej brat, i tak sie nauczylem. Mieso wolowina...mielone, zazwyczaj dwa lub 3 razy. Dodaje magi, sol, pieprz, cale jajko surowe, i troche oliwy z oliwek aby mieso nie wygladalo sluche po calym wymieszaniu. Przelozyc do polmiska, pokrojic na kawaleczki cebulke, i ogoreczek kiszony. Pycha, rewelacja, jak czekoladka. Aha, mozna dodac jeszcze troszeczke soku z cytryny aby nie czarnia. Posmarowac kromke chleba, dodac cebulke i ogoreczek. SMACZNEGO! mmmniam
  • gość Rxter 2011-09-24 01:21
    (2 - 3)
    gość
    a te grzybki i sardynki to możecie sobie wsadzić do ....... lodówki a 50 gram wódki bez sparzonego jajka to chyba na odwagę przed wizytą na pogotowiu. Podstawa kuchni : Jajka używane w kuchni na surowo ZAWSZE PARZYMY!!!!!!!!!!!!!!

    Nie zaszkodzi zaparzyc jajko, wiec i mieso surowe tez? Albo, albo;)
  • gość khorba 2011-09-24 10:19
    (1 - 1)
    tatar jest zajebisty ostanio ojebalem 8 =] najlepszy z poledwicy wolowej ale jest w sklepach drooga ze hej dlatego lepiej kupic w hurtowni 40 zeta taniej za kilo ale trzeba kupic okolo kilograma ... LPolendwice dwa razy zmielic po pierwszym razie dodac pieprz i sol nie duzo i przyprawy i zmielic jeszce raz ppotem posiekane ogorki cebula najlepiej cukrowa bo nie jest gorzka i grzybki oliwa znowu sol pieprz maggi kto lubi musztardy ale odrobinke cytrynka zrosic i zchlodzic pol litra smacznego =]

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »