Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49616
PRZEPISÓW: 3200
gość
gość [14.04.11, 11:06]
Oceń pytanie: (0 - 1)

Jak przyrządzić małże?

W jaki sposób powinno przyrządzać się małże? Co do nich dodać jak długo je gotować?

Załączone pliki:

  • 55.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-04-14 11:53
(2 - 11)
1)umyj malze pod zimna woda, te ktore sa otwarte wyrzuc.(sa martwe)
2)odstaw je na bok w misce z zimna woda.
jezeli chcesz np przygotowac makaron z malzami-bedziesz potrzebowac czosnku,chili,bialego wina,2lyzki masla,sol,pieprz,zielona pietruszke,2 lyzki oliwy i makaron. ugotuj makaron al dente. w czasie kiedy gotuje sie makaron w glebokim garnku, przesmaz czosnek(czy szalotke jezeli wolisz)dodaj chili, wrzuc malze,i dodaj wina.przykryj pokrywka.i trzymajac garnek wraz z pokrywka poruszaj malzami w srodku. po okolo 7-9 min parowania na wysokim gazie, otworz pokrywke, i wybierz te malze ktore zostaly zamkniete i wyrzuc. dodaj masla,niech sie rozpusci, i z sokami z malzy i wina stworzy sos. dopraw do smaku sola i pieprzem. dodaj sporo zielonej pietruszki,wrzuc makaron do sosu i wymieszaj. i gotowe :)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-04-14 11:53
    (2 - 11)
    1)umyj malze pod zimna woda, te ktore sa otwarte wyrzuc.(sa martwe)
    2)odstaw je na bok w misce z zimna woda.
    jezeli chcesz np przygotowac makaron z malzami-bedziesz potrzebowac czosnku,chili,bialego wina,2lyzki masla,sol,pieprz,zielona pietruszke,2 lyzki oliwy i makaron. ugotuj makaron al dente. w czasie kiedy gotuje sie makaron w glebokim garnku, przesmaz czosnek(czy szalotke jezeli wolisz)dodaj chili, wrzuc malze,i dodaj wina.przykryj pokrywka.i trzymajac garnek wraz z pokrywka poruszaj malzami w srodku. po okolo 7-9 min parowania na wysokim gazie, otworz pokrywke, i wybierz te malze ktore zostaly zamkniete i wyrzuc. dodaj masla,niech sie rozpusci, i z sokami z malzy i wina stworzy sos. dopraw do smaku sola i pieprzem. dodaj sporo zielonej pietruszki,wrzuc makaron do sosu i wymieszaj. i gotowe :)
    1)umyj malze pod zimna woda, te ktore sa otwarte wyrzuc.(sa martwe)
    2)odstaw je na bok w misce z zimna woda.
    jezeli chcesz np przygotowac makaron z malzami-bedziesz potrzebowac czosnku,chili,bialego wina,2lyzki masla,sol,pieprz,zielona pietruszke,2 lyzki oliwy i makaron. ugotuj makaron al dente. w czasie kiedy gotuje sie makaron w glebokim garnku, przesmaz czosnek(czy szalotke jezeli wolisz)dodaj chili, wrzuc malze,i dodaj wina.przykryj pokrywka.i trzymajac garnek wraz z pokrywka poruszaj malzami w srodku. po okolo 7-9 min parowania na wysokim gazie, otworz pokrywke, i wybierz te malze ktore zostaly zamkniete i wyrzuc. dodaj masla,niech sie rozpusci, i z sokami z malzy i wina stworzy sos. dopraw do smaku sola i pieprzem. dodaj sporo zielonej pietruszki,wrzuc makaron do sosu i wymieszaj. i gotowe :)
  • gość ela 2011-04-14 21:19
    (3 - 4)
    2kg małży,0,5litra wody,250ml wytrawnego białego wina,jedna obrana cebula naszpikowana gożdzikami,włoszczyzna,2 liście laurowe,2 łyżki soli,4 ząbki posiekanego czosnku,szczypta duża cukru,biały pieprz/gotujemy/Wyszorowane pod bieżącą wodą muszle dodajewy do wywaru i gotujemy 10 min.dodajemy sok z cytryny.Nieotwarte muszle wyrzucamy.Gotowe,teraz możesz podać na wiele sposobów: 1-z mlekiem kokosowym,2-z roztopionym masłem,3-z makaronem z bazylią i parmezanem,4-w bulionie,4-z brązowm ryżem....smacznego
  • gość gość 2011-04-15 16:49
    (19 - 13)
    Nie rozumiem, jak można wsadzić do wrzącej wody żywe stworzenia, jak malże czy homary.
    W dupach się ludziom poprzewracało.
  • gość gość 2011-04-15 17:52
    (1 - 2)
    umyc w zimnej wodzie, w saleterce przygotowac sos z bialego wina(niecala szklanka wina-zalezy od ilosci malzy)i gestej smietany(ok. szklanki)dodac soli pieprzu i posiekanej drobno natki pietruszki oraz zmiazdzony czosnek(2 zabki) i sporo przyprawy curry.Malze odcedzamy i wsypujemy do garnka i przykrywamy pokrywka , grzejemy na silnym ogniu az sie otworza i nastepnie wlewamy sos z wina i calej reszty , przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut mieszajac podajemy z chlebem do maczania w sosie oraz frytkami
  • gość gość 2011-04-15 18:07
    (3 - 2)
    gość
    umyc w zimnej wodzie, w saleterce przygotowac sos z bialego wina(niecala szklanka wina-zalezy od ilosci malzy)i gestej smietany(ok. szklanki)dodac soli pieprzu i posiekanej drobno natki pietruszki oraz zmiazdzony czosnek(2 zabki) i sporo przyprawy curry.Malze odcedzamy i wsypujemy do garnka i przykrywamy pokrywka , grzejemy na silnym ogniu az sie otworza i nastepnie wlewamy sos z wina i calej reszty , przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut mieszajac podajemy z chlebem do maczania w sosie oraz frytkami


    malze z frytkami..zajebiscie.. nie ma to jak dobra,wiejska polska kombinacja. lol
  • gość gość 2011-04-16 10:11
    (1 - 3)
    ojoooj no jak bylas w belgii to oczywiscie znaczy to ze jestes alfa i omega i wiesz wszystko na temat malz. to ze tak jadaja belgowie to nie znaczy ze jest to jedyny sposob. kanadyjczycy jadaja frytki z sosem pieczeniowym nie znaczy to ze wszyscy tak powinni robic.
  • gość gość 2011-04-16 14:28
    (2 - 1)
    gość
    ojoooj no jak bylas w belgii to oczywiscie znaczy to ze jestes alfa i omega i wiesz wszystko na temat malz. to ze tak jadaja belgowie to nie znaczy ze jest to jedyny sposob. kanadyjczycy jadaja frytki z sosem pieczeniowym nie znaczy to ze wszyscy tak powinni robic.

    przepraszam bardzo ale tutaj chodzilo o podanie PRZEPISOW na przygotowanie malzy i nikt ci nie narzuca tego czy innego sposobu przygotowania po to jest kilka propozycji zeby kazdy sobie wybral a tak pomijajac to w Paryzu tez masz restauracje "chez Leon de bruxelles"gdzie serwuja malze na rozne sposoby i zawsze z frytkami
  • gość gość 2011-04-16 18:23
    gość
    gość
    ojoooj no jak bylas w belgii to oczywiscie znaczy to ze jestes alfa i omega i wiesz wszystko na temat malz. to ze tak jadaja belgowie to nie znaczy ze jest to jedyny sposob. kanadyjczycy jadaja frytki z sosem pieczeniowym nie znaczy to ze wszyscy tak powinni robic.
    przepraszam bardzo ale tutaj chodzilo o podanie PRZEPISOW na przygotowanie malzy i nikt ci nie narzuca tego czy innego sposobu przygotowania po to jest kilka propozycji zeby kazdy sobie wybral a tak pomijajac to w Paryzu tez masz restauracje "chez Leon de bruxelles"gdzie serwuja malze na rozne sposoby i zawsze z frytkami


    w dobrych restauracjach takich jak np greenhouse,the fat duck czy bras(serwujaca kuchnie francuska)nie podaje sie niczego z ''frytkami''. ale gotuj sobie jak chcesz
  • gość gość 2011-04-16 19:26
    (0 - 2)
    Ludzie ......:):) Dajcie spokój :) Miłego wieczoru- buzka
  • gość gość 2011-04-16 19:54
    (1 - 2)
    to co lepiej niech się pomału gotują w zimnej wodzie, aż się woda zagotuje? toż to dopiero tortury są a tak rach ciach i mniam mnam
  • gość gość 2011-04-16 21:54
    (0 - 2)
    [/autor] w dobrych restauracjach takich jak np greenhouse,the fat duck czy bras(serwujaca kuchnie francuska)nie podaje sie niczego z ''frytkami''. ale gotuj sobie jak chcesz [/autor]

    Ależ przeciwnie. Słynne belgijskie frytki, dwukrotnie smażone można znaleźć również w najlepszych restauracjach. Z małżami - pyszne, zatem smacznego :)
  • gość gość 2011-04-16 23:09
    (1 - 0)
    frutti di mare ? włoska kuchnia? po co szukac problemów kupuj juz przyrzadzone gotowe do spozycia
  • gość gość 2011-04-17 00:26
    (0 - 1)
    gość
    ojoooj no jak bylas w belgii to oczywiscie znaczy to ze jestes alfa i omega i wiesz wszystko na temat malz. to ze tak jadaja belgowie to nie znaczy ze jest to jedyny sposob. kanadyjczycy jadaja frytki z sosem pieczeniowym nie znaczy to ze wszyscy tak powinni robic.

    Szkoda mi czasu an gadanie z zasciankowym gburem. Tyle w temacie! Mam nadzieje,ze kazdy znajdzie to cos dla siebie.
  • gość gość 2011-04-17 01:30
    (0 - 3)
    malze w bialym winie z frytkami to najpopularniejsze danie w Belgii jesli chodzi o owoce morza.
  • gość gość 2011-04-18 19:56
    (1 - 2)
    ela
    2kg małży,0,5litra wody,250ml wytrawnego białego wina,jedna obrana cebula naszpikowana gożdzikami,włoszczyzna,2 liście laurowe,2 łyżki soli,4 ząbki posiekanego czosnku,szczypta duża cukru,biały pieprz/gotujemy/Wyszorowane pod bieżącą wodą muszle dodajewy do wywaru i gotujemy 10 min.dodajemy sok z cytryny.Nieotwarte muszle wyrzucamy.Gotowe,teraz możesz podać na wiele sposobów: 1-z mlekiem kokosowym,2-z roztopionym masłem,3-z makaronem z bazylią i parmezanem,4-w bulionie,4-z brązowm ryżem....smacznego
    PRZEROBILEM W ZYCIU TONY MULI ALE O PARMEZANIE DO OWOCOW MORZA TO JESZCZE NIE SLYSZALEM!!!
  • gość sopel 2011-04-18 19:59
    (0 - 1)
    ile kosztuja w polsce muszle i gdzie je kupujecie?
  • gość gość 2011-04-19 10:28
    (0 - 1)
    sopel
    ile kosztuja w polsce muszle i gdzie je kupujecie?


    najlepiej na targu rybnym albo gieldzie rybnej, natomiast z tego co wiem od mojego taty , makro rozbudowalo stanowiska rybne znaczaco,i maja teraz muszle,homary i bog wie co:) sprobuj tam!
  • gość Jaaa ;) 2011-09-21 17:37
    (0 - 1)
    A jak przyrządzić i podać małże z frytkami? ;D
  • gość gość 2012-03-31 22:14
    (0 - 1)
    oj qrwa jak nie pasi to nie przyżądzaj i nie jedz a najlepiej nawet o tym nie myśl !!!
  • gość takas 2012-06-17 12:48
    takas takas takas

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »