Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49610
PRZEPISÓW: 3106
gość
gość [26.03.12, 13:15]
Oceń pytanie: (1 - 1)

Jak przygotować krewetki?

Znacie jakiś przepis by dobrze przygotować krewetki? Z czym najlepiej je podawać i jak smażyć? Jakie krewetki są lepsze te mniejsze czy większe?

Załączone pliki:

  • krewetki.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2012-03-28 09:34
(85 - 90)
najbardziej lubię:
podgrzewasz oliwę, rozgniatasz czosnek i niezbyt drobno siekasz ostrą papryczkę, wrzucasz na oliwę żeby nabrała nieco smaku i aromatu od tego, po chwili wrzucasz krewetki. 5-10 minut i gotowe. Lubię z bagietką albo weką (wekiem - różnie mówią w różnych rejonach, chodzi o mięciutkie białe pieczywko) możesz zlać trochę oliwy i w nim maczać bagietkę. PYCHA!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2012-03-26 13:44
    (49 - 49)
    krewetki smakuja tak samo,nie wazne czy wieksze czy mniejsze..ale prawda taka,ze polacy nie umieja ich przygotowac i wychodzi guma. duze krewetki tygrysie sie smazy w woku czy na patelni-wtedy kupuje sie je surowe! wtedy sa szare..a ludzie kupuje je juz rozowe-czyli ugotowane przez producenta i jeszcze smaza je na patelni...niepotrzebnie. koktajlowych krewetek sie nie smazy. smazy sie tylko duze,tygrysie. mniejsze sa juz sprzedawane ugotowane.
  • gość gość 2012-03-28 09:34
    (85 - 90)
    najbardziej lubię:
    podgrzewasz oliwę, rozgniatasz czosnek i niezbyt drobno siekasz ostrą papryczkę, wrzucasz na oliwę żeby nabrała nieco smaku i aromatu od tego, po chwili wrzucasz krewetki. 5-10 minut i gotowe. Lubię z bagietką albo weką (wekiem - różnie mówią w różnych rejonach, chodzi o mięciutkie białe pieczywko) możesz zlać trochę oliwy i w nim maczać bagietkę. PYCHA!
    najbardziej lubię:
    podgrzewasz oliwę, rozgniatasz czosnek i niezbyt drobno siekasz ostrą papryczkę, wrzucasz na oliwę żeby nabrała nieco smaku i aromatu od tego, po chwili wrzucasz krewetki. 5-10 minut i gotowe. Lubię z bagietką albo weką (wekiem - różnie mówią w różnych rejonach, chodzi o mięciutkie białe pieczywko) możesz zlać trochę oliwy i w nim maczać bagietkę. PYCHA!
  • gość gość 2012-03-28 11:24
    (45 - 43)
    Faktycznie takie są najlepsze. Ja osobiście robię je na klarowanym maśle, sporo posiekanego czosnku, posiekana papryczka chili. Smażę je aż nabiorą różowego koloru na koniec podlewam odrobiną białego wina oczywiście wytrawnego i posypuję kolendrą. Sosik który powstaje jest do maczania bagietki. Polecam.Palce lizać.
  • gość gość 2012-03-28 17:58
    (45 - 44)
    wspaniale smakują podsmażone na odrobinie masła , soku z cytryny , szczypty pieprzu cytrynowego i świeżej bazylii (jem je tylko gdy jestem za granicą gdzie mogę kupić tygrysie już od 4 euro za kg, nie uznaję smaku mrożonych ... ich smak przyprawia mnie o mdłości.. ale każdy ma własny gust
  • gość gość 2012-03-30 01:59
    (44 - 45)
    A ja robię je na grillu tzn. na 2-3 godz. przed smażeniem oczyszczone krewetki posypuję obficie zieloną pietruszką i zielonym selerem (tzn natką) do tego wygniatam około 4-5 ząbków czosnku. (resztę przypraw pozostawiam dla każdego indywidualnie, pieprz, soli nie polecam, chili, jak kto lubi). Po upływie ww czasu na aluminiowej tacce (są dostępne chyba wszędzie) rozgrzewam oliwę z oliwek i układam krewetki w zagłębieniach wypełnionych oliwą. Smażę/piekę przez około 5-10min. A później palce lizać. Polecam sezon grillowania się zbliża. Smacznego życzę.
  • gość gość 2012-03-30 02:02
    (42 - 44)
    gość
    A ja robię je na grillu tzn. na 2-3 godz. przed smażeniem oczyszczone krewetki posypuję obficie zieloną pietruszką i zielonym selerem (tzn natką) do tego wygniatam około 4-5 ząbków czosnku. (resztę przypraw pozostawiam dla każdego indywidualnie, można dodać zielonej bazylii, lub oregano, pieprz, soli nie polecam, chili, jak kto lubi). Po upływie ww czasu na aluminiowej tacce (są dostępne chyba wszędzie) rozgrzewam oliwę z oliwek i układam krewetki w zagłębieniach wypełnionych oliwą. Smażę/piekę przez około 5-10min. A później palce lizać. Polecam sezon grillowania się zbliża. Smacznego życzę.
  • gość gość 2012-03-30 12:23
    (46 - 45)
    krewetki musza przedewszyskim byc chrupiące a niema nic gorszego jak smażenie ich na oliwie z olwek To smaży się na maśle klarowanym sól bialy pieprz białe wytrawne wino czekamy az odparują potem doprawiamy ismażymy na chrupiąco dodajemy masło czosnkowe z pietruszka dobrze przysolone zdejmujemy je z patelni kładąc na salacie lodowej uprzednio polanej sosem vinegrette masełko czosnkowe pozostawione na patelni podgrzewamy mocno dodajemy wina i polewamy krewetki dodajemy cytrynke dwa jajeczka przepiórcze i kawior pół truskawki listek bazyliowy smacznego
  • gość gość 2012-03-30 13:59
    (44 - 43)
    a ja nie robię , tylko jem ;)
  • gość gość 2012-03-31 15:04
    (43 - 43)
    gość
    A ja robię je na grillu tzn. na 2-3 godz. przed smażeniem oczyszczone krewetki posypuję obficie zieloną pietruszką i zielonym selerem (tzn natką) do tego wygniatam około 4-5 ząbków czosnku. (resztę przypraw pozostawiam dla każdego indywidualnie, pieprz, soli nie polecam, chili, jak kto lubi). Po upływie ww czasu na aluminiowej tacce (są dostępne chyba wszędzie) rozgrzewam oliwę z oliwek i układam krewetki w zagłębieniach wypełnionych oliwą. Smażę/piekę przez około 5-10min. A później palce lizać. Polecam sezon grillowania się zbliża. Smacznego życzę.


    krewetki sa gotowe w 2-3 min.. nie 10..wtedy to juz jest podeszwa.
  • gość gość 2012-04-01 16:15
    (22 - 22)
    Ja tylko na maśle z czosnkiem i dużą ilością natki pietruszki trzy minuty i łykam;Ps (żadna papryka ani białe wino(to lubią muszle a nie krewetki);P
  • gość gość 2012-04-02 14:38
    (24 - 5)
    krewetki bez masła czosnkowego w parze zbiałym winem wytrawnym to jak schabowy bez panierki

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »