Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49611
PRZEPISÓW: 3159
gość
gość [08.02.10, 18:45]
Oceń pytanie: (0 - 2)

DOBRY PRZEPIS NA FAWORKI

CHCIAŁABYM ZROBIĆ DZIECIOM FAWORKI I POTRZEBUJE PROSTEGO PRZEPISU

Odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2010-02-08 19:31
    (383 - 382)
    Te faworki naprawdę zawsze się udają ,są kruche i nie ma przy tym wiele roboty. Przepis: 1 szklanka mąki , 0,5 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej)
    , szczypta soli, 4 żółtka . Wyrobic dobrze ciasto jak na makaron, cieniutko rozwałkowac, pokroic w paski i formowac faworki. Następnie upiec na gorącym tłuszczu , posypac cukrem pudrem. Smacznego.
  • gość gość 2010-02-08 19:40
    (381 - 381)
    Nie martw się że ,tak mało składników do tych faworków. Wychodzi z tego kopiaty talerz. Irena
  • gość gość 2010-02-09 13:03
    (381 - 381)
    OKEJ , DZIĘKUJE JUTRO BĘDZIEMY ROBIĆ , CHOĆ ZNALAZŁAM PRZEPIS GDZIE JEST OCET LUB SPIRYTUS CZY ROBIŁAŚ Z TYMI RZECZAMI
  • gość gość 2010-02-10 17:14
    (381 - 361)
    Nie trzeba żadnego octu ani śmietany. Trzeba tylko dobrze ciasto wyrobic i bardzo a to bardzo cieniutko rozwałkowac . Musi byc cieniutkie jak bibułka. Nie trzeba ciasta podsypywac mąką ,bo jest na tyle wilgotne że nie klei się do rąk i dobrze się wałkuje.
  • gość gość 2010-02-10 22:19
    (401 - 403)
    Nie wiem jak Tobie to wyszło z tych skadników, bo u mnie powstała mazia i musiałam po swojemu ratować ciasto.
  • gość gość1 2010-02-11 09:28
    (341 - 342)
    troszkę wody gazowanej nie zaszkodzi ,, ale proporcje muszą być równe ,, i ciasto obić wałkiem na koniec aby jak najwięcej powietrza się się do niego dostało .łyżka octu albo spirytusu jest potrzebna aby faworki nie wpijały tłuszczu .
  • gość gość 2010-03-17 15:35
    (341 - 321)
    im wiecej żółtek tym ciasto jest kruchsze...śmietana jest potrzebna zeby nie smakowały jak papier no i jak dla mnie musi byc też przynajmniej łyzka spirytusu albo octu!ciasto musi wyjsc miekie bo gdy jest "tępe"to faworki są twarde!tyle ode mnie...
  • gość gość 2010-11-30 08:33
    (321 - 301)
    o jakie produkty
  • gość gość 2012-02-05 13:39
    (301 - 281)
    Faworki

    Potrzebne składniki: 1 łyżka masła,2 szklanki mąki, sól, 1 łyżka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, 4 jajka, smalec, cukier puder.

    Do mąki dodajemy, cukier, alkohol, masło, jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie formułujemy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Chowamy ciasto do lodówki i po 20 minutach wyjmujemy. Dzielimy na 3 części. Każdą z nich na stolnicy wałkujemy na bardzo cienkie płaty. Kiedy już ciasto będzie odpowiedniej grubości za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Do rozgrzanego smalcu wkładamy faworki i czekamy aż się zarumienią. Wyjmujemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym ( papier ręcznikowy wchłania tłuszcz). Gdy już ostygną faworki posypujemy je cukrem pudrem.


    Luksusowe faworki


    Potrzebne składniki: 30 dag mąki, 7 żółtek,, 2 łyżki gęstej śmietany, łyżka cukru, łyżka octu, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

    Do mąki dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ocet. Gnieciemy ciasto, uformowane ciasto odstawiamy na 1-2 godziny. Po upływie czasu rozwałkujemy cienko ciasto i za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Smażymy je na głębokim tłuszczu. Odkładamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.


    Faworki karnawałowe


    Potrzebne składniki: 1,5 szklanki mąki, jajka, 2 żółtka, łyżka masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka wódki lub spirytusu, łyżka cukru, cukier puder, smalec.

    Do mąki dodajemy całe jajko i żółtka następnie mieszamy. Do tej masy dodajemy śmietanę, alkohol, cukier. Formułujemy ciasto tak, aby było gładkie. Dzielimy na 3 części i wałkujemy na bardzo cienkie płaty. Za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Smażymy je w głębokim tłuszczu. Gotowe faworki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem.

    Faworki na szybko

    Potrzebne składniki: 35 dag mąki, proszek do pieczenia, łyżka śmietany, łyżka wódki, łyżka masła, 3 żółtka, 1 jajka, smalec, cukier puder.

    Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę, spirytus, masło z utartymi żółtkami i jajkiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dzielimy na 3 części. Wałkujemy ciasto na cienką formą, po czym wycinamy faworki i smażymy na głębokim tłuszczu. Wyjmujemy zarumienione faworki i układamy na dużym talerzu, posypujemy cukrem pudrem.


    Faworki na piwie
    Potrzebne składniki: 1 piwo ( 1 szklanka) , szklanka żółtek ( 4 )szczypta soli, 70-80 dag mąki. Do mąki dodajemy żółtka, piwo szczyptę soli. Mieszamy składniki i formułujemy na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie gotowe należy przez kilka minut uderzać ciasto wałkiem tak aby powstały w nim pęcherzyki powietrza. Odstawić ciasto na jakiś czas do lodówki ( 20 minut). Następnie wyjąc i podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyciąć faworki, usmażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Odłożyć na talerz przykryty papierowym ręcznikiem. Ułożyć faworki na dużym talerzy i posypać cukrem pudrem.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »