Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49616
PRZEPISÓW: 3192
gość
aniuś [25.03.11, 11:45]
Oceń pytanie: (2 - 2)

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Czy, różni się żurek od barszczu białego? co dodaje się do jednej a nie można dodać do drugiej? Która z tych zup jest lepsza? Którą podaje się w chlebku?

Załączone pliki:

  • 5.jpeg
  • 55.jpeg
  • 555.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-29 19:33
(26 - 56)
Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)
Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).
Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:
1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
2. do barszczu białego - mąki pszennej.
Więcej różnic nie ma.
Smacznego!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-03-25 12:12
    (76 - 25)
    ... to sa dwie rozne zupy matole. czym sie rozni grzybowa od pomidorowej?! :/ matko boska. zurek podaje sie w chlebie, jest to zupa na zakwasie chlebowym.
    a barszcz bialy..to jakby delikatny rosol lekko kwaskowy ze wzgledu na cytryne czy wode z ogorkow ze smietana. ogolnie dwie rozne zupy.
  • natalie1602 natalie1602 2011-03-25 14:48
    (28 - 27)
    Zwykle robię go na czysto, czyli bez pływających warzyw czy mięsa, ew. dodaję ugotowane jajko :)

    Barszcz biały (nie z papierka, tylko z butelki, lepszy jest :)) doprawiam ciętymi warzywami mrożonymi (Hortex) i podsmażoną kiełbaską lub boczkiem. Ale tak naprawdę co kucharka, to inny przepis.
  • gość gość 2011-03-25 20:45
    (48 - 32)
    Najogólniej: żurek robi się na zakwasie mącznym, niekoniecznie musi być podany w chlebie.To taka cienka pochlipajka.A barszcz biały robi się z białych buraków.Można z brukwi.
  • gość gość 2011-03-28 00:18
    (29 - 21)
    najlepsze sa zupy w butelkach polecam a nie trucizna w proszku
  • gość gość 2011-03-28 10:54
    (26 - 36)
    gość
    najlepsze sa zupy w butelkach polecam a nie trucizna w proszku

    najlepsze są zupy domowe zrobione samemu od początku do końca a nie z proszku czy butelki:/
  • gość gość 2011-03-28 13:36
    (31 - 6)
    Pół życia tylko kupuje wszystko. Jem tą chemie jak to określacie i nic mi nie jest. Więc te teksty piszą osoby, które to lubią przepłacać za jeszcze gorsze towary zazwyczaj.
  • gość BeeS 2011-03-28 16:58
    (8 - 1)
    Nazwa żur lub barszcz biały - występuje w zależności od regionu.Wg. mnie żur jest bardziej gęsty, preferuję z paczki, dodaję drobno pokrojone ziemniaki, kiełbasę, jajka na twardo, chrzan i śmietanę do smaku. Natomiast do białego barszczu z paczki dodaję tylko ziemniaki, odrobinę chrzanu i śmietany. Poza tym białym barszczem z paczki"zakwaszam"czerwony barszcz, gotowany na wołowymn wywarze mięsnym z tartymi na grubych oczkach burakami. Do takiego barszczu serwuję krokiety z mielonej, ugotowanej wołowiny. Uważam, że metodą prób i błedów można wuczarować swoje induwidualne smaki!!!
  • gość gość 2011-03-28 17:24
    (13 - 5)
    zur to taki menel z winem ,a barszcz bialy to zupa
  • gość gość 2011-03-29 19:33
    (26 - 56)
    Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)
    Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).
    Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:
    1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
    2. do barszczu białego - mąki pszennej.
    Więcej różnic nie ma.
    Smacznego!
    Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)
    Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).
    Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:
    1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
    2. do barszczu białego - mąki pszennej.
    Więcej różnic nie ma.
    Smacznego!
  • gość gość 2011-03-29 22:39
    (5 - 7)
    żurek to zupa na kwasie chlebowym , może być z butelki tzw zakwas piekarniczy a barszcz zakwasza się cytryną lub kwasem z kapusty kiszonej a nie ogórków poza tym do barszczu odrobina majeranku a do żurku boczek i czosnek i biała kiełbasa
  • gość gość 2011-03-30 11:33
    (4 - 7)
    gość
    ... to sa dwie rozne zupy matole. czym sie rozni grzybowa od pomidorowej?! :/ matko boska. zurek podaje sie w chlebie, jest to zupa na zakwasie chlebowym.a barszcz bialy..to jakby delikatny rosol lekko kwaskowy ze wzgledu na cytryne czy wode z ogorkow ze smietana. ogolnie dwie rozne zupy.

    KURCZE, JAKA INTELIGENCJA SIE ZNALAZLA. MOZE DLATEGO,ZE JESTES KURA DOMOWA I NA NICZYM INNYM SIE NIE ZNASZ?
  • gość gość 2011-03-30 13:07
    (1 - 4)
    gość
    Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś2. do barszczu białego - mąki pszennej.Więcej różnic nie ma.Smacznego!
  • gość gość 2011-03-30 13:08
    (1 - 2)
    I to jest prawidłowa odpowiedz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
  • gość gość 2011-04-04 18:27
    (4 - 2)
    Ale debili tutaj napisało.ŻAL!
  • gość gość 2011-04-20 20:56
    (1 - 1)
    Z tego co wiem to żurek jest kwaśniejszy i to jego podaje się w chlebku :)
  • gość gość 2011-11-10 20:12
    (0 - 5)
    witam odpowiedzi na to pyanie moga byc rozne. pracuje z ludzmi z roznych zakatkow polski i wlasnie ich o to pytalm. od kazdego dostalam inna odpowiedz. ja pochodze z kujaw i zurek i barszcz nie maja tu ze soba nic wspolnego. barszcz u nas to zupka ktora robi sie wlewajac kwas od kiszonej kapusty do bulionu. dodaje sie przyprawy,smietane i gotowe.podaje sie go z ziemniakami lub makaronem. natomiast zurek gotuje sie na bialej kielbasie dodajac zakwas(najlepszy jest z butelki)obowiazkowo tylko z ziemniakami. ja osobiscie najbardziej lubie zurek robiony tylko na skwareczkach i przysmazonej cebulce. jest kwasny i dobry na kaca:) mniammm:)
  • gość teresa zelek 2012-03-19 14:04
    (2 - 2)
    one się rurznią też smakiem.
    ;]
  • gość gość 2012-04-07 20:37
    (1 - 2)
    [autor="gość"] Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :) Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła). Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna: 1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś 2
  • gość gość 2012-04-07 20:39
    (2 - 3)
    Różnica jest jedna:
    1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
    2. do barszczu białego - mąki pszennej. Więcej różnic nie ma.
    hehe
  • gość gość 2012-07-27 14:45
    (2 - 4)
    teresa zelek
    one się rurznią też smakiem. ;]
    Jejciu, na początku nie wiedziałam o co chodzi autorce w wypowiedzi, po chwili zajarzyłam błąd w wyrazie... "rurznią", a raczej dwa błędy. ŻENADA :/

    ps. słowo poprawnie powinno brzmieć" Różnią"

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »