Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49598
PRZEPISÓW: 3037
gość
gość [30.05.11, 10:54]
Oceń pytanie: (3 - 5)

Czy jogurty owocowe są zdrowe?

Czy jogurty owocowe są zdrowe? Czy można je pić bez ograniczeń,czy raczej ze względu na zawartość cukru powinna, je ograniczać? Jakie jogurty są najzdrowsze?

Załączone pliki:

  • 55.jpeg
  • 5.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-06-01 00:44
(95 - 269)
gość
A ty co z innej planety jestes ze takie pytania zadajesz??? to tak jak bys spytal/a/ o to czy spanie jest zdrowe...pfff no jasne ze zdrowe!!!! chore pytanie... szok


Nie takie chore, zdrowe to są jogurty naturalne bez dodatku cukru, a jogurty owocowe, nie dość, że mają dużo cukru, to jeszcze bardzo często z owocami nie mają nic wspólnego...

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-05-30 23:52
    (47 - 12)
    mozesz kupowac te napoje jogurtowe z niska zawartoscia tluszczu 0,0% czy light. czy ja wiem, nie sa jakies super zdrowe,chyba ,ze te activie moze troche bardziej.te tansze gorszych marek pewnie nie sa jakies bardzo zdrowe,smaczne tak ale nie polecam super wielkich ilosci :)
  • gość gość 2011-05-31 12:49
    (11 - 103)
    Jogurty są b. zdrowe ale musisz czytać skład na opakowaniu. Powinny składać się z mleka pasteryzowanego , bakterii i np. owoców. Produkty light są gorsze bo zamiast kilku procent tłuszczu ( potrzebnego do przyswajania witamin ) zawierają mnóstwo "wypełniaczy " np. żelatyne i inne chemiczne dodatki zapewniające gęstość. Polecam też maślanki, bardzo zdrowe ze względu na zawartość lecytyny, wapnia i wielu witamin
  • gość gość 2011-06-01 00:44
    (95 - 269)
    gość
    A ty co z innej planety jestes ze takie pytania zadajesz??? to tak jak bys spytal/a/ o to czy spanie jest zdrowe...pfff no jasne ze zdrowe!!!! chore pytanie... szok


    Nie takie chore, zdrowe to są jogurty naturalne bez dodatku cukru, a jogurty owocowe, nie dość, że mają dużo cukru, to jeszcze bardzo często z owocami nie mają nic wspólnego...
    [autor="gość"] A ty co z innej planety jestes ze takie pytania zadajesz??? to tak jak bys spytal/a/ o to czy spanie jest zdrowe...pfff no jasne ze zdrowe!!!! chore pytanie... szok [/autor]

    Nie takie chore, zdrowe to są jogurty naturalne bez dodatku cukru, a jogurty owocowe, nie dość, że mają dużo cukru, to jeszcze bardzo często z owocami nie mają nic wspólnego...
  • gość fitka 2011-06-01 06:48
    (6 - 80)
    Zdrowe są wyłącznie naturalne jogurty, których obecnie nigdzie nie uswiadczysz. Produkty, dostępne w sklepach zawierają sztuczne dodatki, sporo cukru i tłuszczu (info na opakowaniach rzadko jest zgodne z faktami) a nawet żelatynę. Nie powinno się łączyć takich składników w jednym produkcie, bo zaburza to jego specyfikę i prowadzi do konsternacji układu pokarmowego. Stąd coraz częściej występujące alergie na nabiał.
  • gość gość 2011-06-01 09:25
    (9 - 73)
    ja wybieram naturalne i sama decyduje co do nich dodaje. zazwyczaj są to świeże owoce jak truskawki, kiwi, banan, latem maliny. Bardzo często dodaje musli.
  • gość gość 2011-06-01 14:47
    (9 - 27)
    tylko ciekawostka. w niektórych jogurtach np. danone z syropem zawiera barwnik koszenilowy. A jest to barwnik uzyskiwany z robaków. Więcej do poczytania tutaj : http://ecostam.blox.pl/2010/08(...)-z-robakow.html
  • gość jomo 2011-06-01 17:36
    (36 - 53)
    Wszystkie moje jogurty są zdrowe. Żaden nie choruje!
  • gość gość 2011-06-01 21:21
    (10 - 42)
    Jogurty owocowe zawierają dużo barwników np. jogurty truskawkowe czy wiśniowe zawierają koszenile jest to barwnik z bardzo małych czerwonych robaczków, ten barwnik zjedzony w większej ilości może być niebezpieczny dla organizmu. Jogurty owocowe zawierają dużo cukru co nie wpływa korzystnie na nasz organizm. Najlepiej jest kupić naturalny jogurt i dodać do niego owoce. Pozdrawiam :-)
  • gość gość 2011-06-01 21:44
    (14 - 31)
    Polecam samemu sporządzić jogurt naturalny.Nie jest to takie trudne,ale o wiele tańsze i smaczniejsze .Potrzebny jest tylko na początek jogurt bez cukru(kilka łyżeczek) ,mleko i termometr kuchenny.Mleko trzymamy na malutkim gazie około 2 godziny, schładzamy i dodajemy jogurt naturalny. Nastepnie kilka godzin powinna być utrzymana stała temperatura(ponad 40 stopni) do rozwoju bakterii jogurtowych. I mamy gotowy jogurt.Pycha
  • gość gość 2011-06-01 22:48
    (39 - 11)
    [autor="gość"] gość A ty co z innej planety jestes ze takie pytania zadajesz??? to tak jak bys spytal/a/ o to czy spanie jest zdrowe...pfff no jasne ze zdrowe!!!! chore pytanie... szok Nie takie chore, zdrowe to są jogurty naturalne bez dodatku cukru, a jogurty owocowe, nie dość, że mają dużo cukru, to jeszcze bardzo często z owocami nie mają nic wspólnego... ojejku i wszyscy sie poplakali...to kupuj naturalne wkrajaj owoce dosyp platkow i deser masz.. nie takie trudne... a jesli zjesz ten co zawieraja cukier to zaraz potem umyj zeby... wielkie cos...pfff
  • gość gość 2011-06-02 08:16
    (18 - 24)
    Życie nie jest zdrowe - prawie zawsze kończy się śmiercią... Jogurty pewnie są zdrowe, ale nawet najzdrowsze rzeczy w nadmiarze szkodzą
  • gość gość 2011-06-02 11:49
    (15 - 27)
    gość
    Życie nie jest zdrowe - prawie zawsze kończy się śmiercią... Jogurty pewnie są zdrowe, ale nawet najzdrowsze rzeczy w nadmiarze szkodzą

    "prawie" zawsze? ;)
  • gość gość 2011-06-02 13:30
    (15 - 16)
    jogurty owocowe to sama chemia,nalezy jeść jogurty naturalne albo samemu zrobić pyszna maslaneczke z grzybka tybetanskiego polecam pycha
  • gość gość 2011-06-02 13:54
    (25 - 12)
    A czy słyszałaś, lub znasz kogoś komu jogurty zaszkodziły?
  • gość gość 2011-06-02 16:08
    (19 - 16)
    zbadaj sobie cholesterol to będziesz wiedziałą.
  • gość Madziara 2011-06-02 16:54
    (22 - 15)
    A czy czyjaś wydzielina z dodatkiem cukru może być zdrowa?
  • gość gość 2011-06-02 17:39
    (15 - 13)
    gość
    Polecam samemu sporządzić jogurt naturalny.Nie jest to takie trudne,ale o wiele tańsze i smaczniejsze .Potrzebny jest tylko na początek jogurt bez cukru(kilka łyżeczek) ,mleko i termometr kuchenny.Mleko trzymamy na malutkim gazie około 2 godziny, schładzamy i dodajemy jogurt naturalny. Nastepnie kilka godzin powinna być utrzymana stała temperatura(ponad 40 stopni) do rozwoju bakterii jogurtowych. I mamy gotowy jogurt.Pycha
  • gość gość 2011-06-02 17:45
    (12 - 5)
    Można też kupić specjalne urządzenie do wytwarzania domowego jogurtu. Główna jego zaleta jest taka, że utrzymuje ono odpowiednią temperaturę i nie trzeba się o to martwić samemu. Najprostsza wersja takiego sprzętu to koszt ok. 100 zł. Ja kupiłem taką w MM ok. pół roku temu i póki co działa bardzo dobrze. Jak się postępuje zgodnie z instrukcją to jogurt zawsze się udaje.
  • gość gość 2011-06-02 18:39
    (11 - 9)
    ja też mam wiele "ale" jeśli chodzi o jogurty. Podobno mogą wywoływać depresję u osób z grupą krwi zero. Organizm jest spowolniony, zmęczony, senny
  • gość gość 2011-06-02 21:31
    (11 - 9)
    gość
    tylko ciekawostka. w niektórych jogurtach np. danone z syropem zawiera barwnik koszenilowy. A jest to barwnik uzyskiwany z robaków. Więcej do poczytania tutaj : http://ecostam.blox.pl/2010/08(...)-z-robakow.html
    koszenila też jest naturalna - a robaki są lepsze od chemii

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »