Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49745
PRZEPISÓW: 3032
gość
Bożena [24.08.11, 13:10]
Oceń pytanie: (0 - 2)

Oliwa z oliwek - która najlepsza?

Macie może jakąś sprawdzoną oliwę z oliwek? Której używacie najczęściej i uważacie ją za najlepsza? Próbowałam różnych i smaki bardzo się różniły. Jaką polecacie?

Załączone pliki:

  • oliwki.jpg
  • oliwka.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość do Arim 2011-08-28 08:36
(46 - 50)
Mam garnki i patelnię z tytanu,nie teflonu-super lekkie ,kumulujące energię,idealne do oszczędzania energii a szczególnie elektrycznej gdy korzystasz z płyty grzewczej. Gotowanie czy smażenie w takich garnkach odbywa się b.szybko.Polecam.

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość daras 2011-08-25 21:15
    Oliwa tylko z Krety , zresztą oliwki też tylko z Krety :)
  • gość gość 2011-08-25 22:10
    a ja uważam że najlepsza z Chorwacji
  • gość gość 2011-08-26 04:22
    do Arim
    Dokładnie chodziło mi o 2 krople-wiem co mówię,piszę.Najczęściej mięsko masz zabejcowane oliwą i dodatkami,więc do smażenia niewiele potrzeba a zdarza mi się smażyć na suchej patelni tytanowej

    A nie teflonowej??? tytanowa to chyba jakas kosmiczna strasznie?!
  • gość gość 2011-08-26 09:05
    gość
    gość Arim Oliwa jest zawsze z oliwek Chodzi o producenta... Castrol

    i ma dobre smarowanie
  • gość Cortes 2011-08-26 09:26
    Hiszpanska extra virgen (nie do pieczenia) ! Bardzo trudno jest doradzic, smak jest rozny w zaleznosci od gatunku olivek,stopnia tloczenia ikwasowosci.Jest ona oznaczona numerem (0'5 lub 1 itp).Im wyzszy numer wieksza kwasowosc smak jest wtedy b.intesywny .To dla dojzalych smakoszy.Nigdy nie trzymac w lodowce poniewaz zmetnieje,wydzeli sie osad (parafina) jest nieszkodliwy.Oliwa zoliwek obniza poziom cholesterolu ( Ks.C.Klimuszko ).Nie wiem ile kosztuje w Polsce.W Hiszpanii (dla porownania najnizsza cena ok.3.5 €) Pozdrawiam.
  • gość wawa 2011-08-26 09:37
    MI najbardziej smakuje hiszpańska
  • gość gość 2011-08-26 11:42
    JA WOLE OLEJ LNIANY I RZEPAKOWY TŁOCZONE NA ZIMNO NA RZEPAKU SMAŻE A DO SAŁATEK TO LNIANEGO UZYWAM ALE OBOWIAZKOWO JEDNEJ FIRMY LABORATORIUM BIOOIL CZY JAKOS TAK PROWADZA SPRZEDAŻ WYSYLKOWA CO MI BARDZO ODPOWIADA
  • gość gość 2011-08-26 13:04
    CASTROL FULL SYNTETYK
  • gość gość 2011-08-26 14:21
    a co mnie obchodza wasze gusty ismaki. Pustka w glowie
  • gość gość 2011-08-26 15:22
    TYLKO OLEJ LNIANY DO SAŁATEK I NIE CHODZI O SMAK ALE O LEKARSTWO A DO SMAŻENIA SMALEC
  • gość gość 2012-02-17 13:38
    (1 - 1)
    najlepsza oliwa to MANZANO. POLECAM.
  • gość ale jednak 2012-02-17 13:49
    (1 - 1)
    Hiszpańska oliwa extra Virgen MANZANO od wielu lat trzyma poziom i jest zdecydowanie najlepsza
  • gość gość 2013-01-22 11:22
    Hej :) ja do kolacyjek stosuje oliwę Extra Vergine z Toskanii, jest to oliwa niefiltrowana, uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno. Stosuję ją i do sałatek i do maczania sobie w niej ciabatty :) jest przepyszna :) Ponadto proponuję oliwy Carapelli, bardzo posmakowała mi il Delicato z tej firmy, i dodatkowo jeszcze mogę zaproponować De Cecco il Classico .. są to Włoskie oliwy, można je zamówić na allegro bądź na sklepie internetowym, ja zamawiam z winotoskanii.pl (sklep internetowy z włoskimi produktami) .
  • gość gość 2013-02-05 16:05
    Moja ulubiona do Terra di Bari, kupuję regularnie w oliwnygaj.eu . Lubie intensywne w smaku oliwy, z odmiany Coratina
  • gość gość 2011-08-26 19:21
    (9 - 8)
    super jest z greckiej wyspy Zakynthos.sprowadzam ja do wielkiej brytani ,belgii,holandii.
  • gość gość 2011-08-26 19:14
    (9 - 8)
    Oliwa z oliwek firmy OLEOFARM!!! szczerze polecam też inne oleje tej firmy
  • gość gość 2011-08-26 19:27
    (9 - 8)
    Arim
    gość
    polecam gorąco ekstra wergine Salwadorii z Hiszpanii,obojętna smakowo więc nie koliduje z ziołami,smakiem mięsa,imbiru,czosnku...wydajna-na dwóch kroplach usmażysz 1/2kg mięsa...
    a wiesz co to są dwie krople chyba chodzi ci o dwie łyzki
  • gość Arim 2011-08-24 23:34
    (62 - 61)
    gość
    polecam gorąco ekstra wergine Salwadorii z Hiszpanii,obojętna smakowo więc nie koliduje z ziołami,smakiem mięsa,imbiru,czosnku...wydajna-na dwóch kroplach usmażysz 1/2kg mięsa...

    a wiesz co to są dwie krople chyba chodzi ci o dwie łyzki
  • gość gość 2011-08-24 23:42
    (64 - 63)
    Arim
    Oliwa jest zawsze z oliwek


    Chodzi o producenta...
  • gość gość 2011-08-25 00:36
    (62 - 61)
    ja bardzo lubię oliwę z serem mozzarella i pomidorkami i do tego używam tylko oliwy GOYA
    • oliwa.jpg

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »