Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49612
PRZEPISÓW: 3172
gość
gość [20.03.12, 13:38]
Oceń pytanie: (0 - 4)

Jak zrobić żurek?

Nie chodzi mi o taki żurek kupowany z proszku lesz taki prawdziwy chyba na zakwasie prawda? Zna ktoś przepis na domowy żurek? Na zakwaście czy coś innego dodać powinno się? Czy żurek pojawi się u was na świątecznym stole.

Załączone pliki:

  • zupa.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2012-03-20 16:02
(48 - 75)
na zakwasie,tak. przepisy na prawdziwy zakwas chlebowy roznia sie i tyle jest wersji ile kucharek,tu masz sposob na zakwas

a pozniej trzeba gotowac wywar na kielbasie,czosnku,majeranku i wedzonce,mozna dolac bulionu warzywnego swojej roboty..dodac zakwas,zaciagnac..do tego ziemniaki,kielbasa biala i jajka na twardo..mm pychota.bardzo lubie zurek :)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2012-03-20 16:02
    (48 - 75)
    na zakwasie,tak. przepisy na prawdziwy zakwas chlebowy roznia sie i tyle jest wersji ile kucharek,tu masz sposob na zakwas a pozniej trzeba gotowac wywar na kielbasie,czosnku,majeranku i wedzonce,mozna dolac bulionu warzywnego swojej roboty..dodac zakwas,zaciagnac..do tego ziemniaki,kielbasa biala i jajka na twardo..mm pychota.bardzo lubie zurek :)
    na zakwasie,tak. przepisy na prawdziwy zakwas chlebowy roznia sie i tyle jest wersji ile kucharek,tu masz sposob na zakwas http://www.youtube.com/watch?v=c2p9wc5N3rM a pozniej trzeba gotowac wywar na kielbasie,czosnku,majeranku i wedzonce,mozna dolac bulionu warzywnego swojej roboty..dodac zakwas,zaciagnac..do tego ziemniaki,kielbasa biala i jajka na twardo..mm pychota.bardzo lubie zurek :)
  • gość gość 2012-03-21 10:21
    (28 - 22)
    Polecam żurek kielecki.Ziemniaki pokrojone w kostkę, Rozgotuj, żeby utworzyła się zawiesina. Korpusy z kurczaka, zakwas w butelce ze sklepu, kiełbasa, Pieprz, sól, magi. a na koniec skwarki ze słoniny. Gorące. Nie wystrasz się. Będzie tajski efekt. I jajko oczywiście. MIODZIO.
  • gość gość 2012-03-21 18:21
    (23 - 23)
    gość
    Polecam żurek kielecki.Ziemniaki pokrojone w kostkę, Rozgotuj, żeby utworzyła się zawiesina. Korpusy z kurczaka, zakwas w butelce ze sklepu, kiełbasa, Pieprz, sól, magi. a na koniec skwarki ze słoniny. Gorące. Nie wystrasz się. Będzie tajski efekt. I jajko oczywiście. MIODZIO.

    Taki postawi na nogi nawet umarłego, ziele ang. listek bobkowy ,dużo majeranku i oczywiscie czosnek
  • gość gość 2012-03-21 21:27
    (32 - 24)
    ŻUREK KTÓRY JA GOTUJE JEST POPROSTU NAJLEPSZY! DOMOWYM SPOSOBEM NA BIALEJ KIELBASCE TAKI JAKI POWINIEN BYC
  • gość gość 2012-03-22 14:18
    (23 - 24)
    gość
    ŻUREK KTÓRY JA GOTUJE JEST POPROSTU NAJLEPSZY! DOMOWYM SPOSOBEM NA BIALEJ KIELBASCE TAKI JAKI POWINIEN BYC


    I normalnie wszystko stało się jasne! -.-'
  • gość gość 2012-03-22 16:24
    (23 - 22)
    gość
    gość
    ŻUREK KTÓRY JA GOTUJE JEST POPROSTU NAJLEPSZY! DOMOWYM SPOSOBEM NA BIALEJ KIELBASCE TAKI JAKI POWINIEN BYC
    I normalnie wszystko stało się jasne! -.-'


    no własnie!!
  • gość gość 2012-03-22 16:38
    (23 - 22)
    gość
    gość
    gość
    ŻUREK KTÓRY JA GOTUJE JEST POPROSTU NAJLEPSZY! DOMOWYM SPOSOBEM NA BIALEJ KIELBASCE TAKI JAKI POWINIEN BYC
    I normalnie wszystko stało się jasne! -.-'
    no własnie!!
    muszę ten przepis koniecznie wypróbować......ojjjjeeeeee
  • gość gość 2012-03-22 17:33
    (26 - 21)
    Nie lubię żurku na zakwasie i nie powiem czym on ........ fuuuu
  • gość gość 2012-03-22 21:16
    (22 - 21)
    gość
    na zakwasie,tak. przepisy na prawdziwy zakwas chlebowy roznia sie i tyle jest wersji ile kucharek,tu masz sposob na zakwas a pozniej trzeba gotowac wywar na kielbasie,czosnku,majeranku i wedzonce,mozna dolac bulionu warzywnego swojej roboty..dodac zakwas,zaciagnac..do tego ziemniaki,kielbasa biala i jajka na twardo..mm pychota.bardzo lubie zurek :)


    Niech ktos powie jaka powinna byc proporcja wywaru i zakwasu, czy wystarczy zobaczyc wideo?
  • gość gość 2012-03-22 21:19
    (23 - 21)
    gość
    gość
    Polecam żurek kielecki.Ziemniaki pokrojone w kostkę, Rozgotuj, żeby utworzyła się zawiesina. Korpusy z kurczaka, zakwas w butelce ze sklepu, kiełbasa, Pieprz, sól, magi. a na koniec skwarki ze słoniny. Gorące. Nie wystrasz się. Będzie tajski efekt. I jajko oczywiście. MIODZIO.
    Taki postawi na nogi nawet umarłego, ziele ang. listek bobkowy ,dużo majeranku i oczywiscie czosnek



    Dobrze, ze u nas w domu zurek byl bez ziemniakow za to ze skwarkami, no i te wszystkie pysznosci!!!
  • gość Smakosz 2012-03-22 21:20
    (23 - 21)
    Jadam żurek zawsze, gdy jeżdżę po Polsce i stołuję się w lokalnej gastronomii. Zawsze mi smakuje, chociaż różni się smakiem i wykonaniem. Smakował mi w Bolkowie, w Szklarskiej Porębie na wielkim drewnianym tarasie, w Nieżychowicach na CPN-ie, pyszny jest w barach dookoła Bydgoszczy, tam jadłam podany w chlebie. Slinka mi cieknie na samo wspomnienie. Jest to jedna z najzdrowszych zup !!!!!
  • gość gość 2012-03-22 21:25
    (22 - 22)
    gość
    Polecam żurek kielecki.Ziemniaki pokrojone w kostkę, Rozgotuj, żeby utworzyła się zawiesina. Korpusy z kurczaka, zakwas w butelce ze sklepu, kiełbasa, Pieprz, sól, magi. a na koniec skwarki ze słoniny. Gorące. Nie wystrasz się. Będzie tajski efekt. I jajko oczywiście. MIODZIO.


    zurek bez skwarkow, to zurek-kaleka
  • gość Jola 2000 2012-03-23 09:06
    (22 - 6)
    Pytanie brzmi: Jak zrobić żurek. Wszyscy piszą jak ugotować żurek.
    Oto przepis :20 dkg mąki żytniej razowej (może być też mąka żytnia pytlowa lub owsiana) zalewamy 1 litrem przegotowanej, ciepłej wody i mieszamy. Dodajemy 2 ząbki roztartego czosnku i skórkę razowego chleba. Garnek przykrywamy płótnem lub gazą i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po ok. 4 dniach żur powinien być gotowy, będzie miał kwaskowy smak i przyjemny zapach (im dłużej pozostawisz żur do kiśnięcia, tym będzie kwaśniejszy).
  • gość gość 2012-03-23 11:53
    (4 - 1)
    u mnie na swieta nie gotujemy żurku, gotujemy barszcz biały. Z torebki... Osobno ziemniaczki okraszone słoninką z cebulką, w barszczyku pływa gorąca kiełbaska. Jest domowo, pysznie i świątecznie. Szczerze polecam.
  • gość gość 2012-03-23 14:08
    (2 - 4)
    3 łyżki mąki żytniej, 1/2 l wody zimnej, 3 ząbki czosnku, kawałek skórki z chleba razowego i troszkę majeranku. zostawić słoik przykryty ściereczką na 3-4 dni , potem zamieszać i zlać przez sitko. zrobić bulion warzywny z włoszczyzny i pod koniec dodać żurek, doprawić do smaku
  • gość gość 2012-03-23 14:43
    (4 - 2)
    w tesco jest mąka żurkowa, na opakowaniu jest przepis
  • gość telegimelka102 2012-03-24 19:02
    (1 - 2)
    ja żurek śląski po wielkopolsku robię tak
    boczek , kiełbasa śląska , żeberka , po 300 gr , włoszczyzna marchewka pietruszka , seler , pora po 100 gr , wrzucone 4 jajka ugotowane pokrojone , kilka ząbków czosnku część starta na tarce , kawałki skórki od chleba , ugotowane wszystko , ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucone do ugotowania i posolić trochę w tym wywarze do tego by były już miękkie nie rozgotować ziemniaków , zalać zakwasem chlebowym ( ŻUREM )zagotować doprawić sól , pieprz , bulion , smacznego wszystkim :) JACEK
  • gość gość 2012-03-24 19:07
    (1 - 1)
    gość
    u mnie na swieta nie gotujemy żurku, gotujemy barszcz biały. Z torebki... Osobno ziemniaczki okraszone słoninką z cebulką, w barszczyku pływa gorąca kiełbaska. Jest domowo, pysznie i świątecznie. Szczerze polecam.


    Katarzyna Herman znowu reklamuje jedzenie z torebki?!
  • gość gość 2012-03-24 19:51
    (3 - 1)
    Na zakwasie to nie żurek, a zalewajka....
  • gość gość 2012-03-26 21:18
    (1 - 1)
    pomóżcie.mój mąż jest piekarzem, mam gotowy zakwas chlebowy. czy mogę go użyć bezpośrednio do żurku czy muszę go odstawiać na kilka dni?

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »