Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49605
PRZEPISÓW: 3062
gość
gość [27.04.11, 11:42]
Oceń pytanie: (0 - 2)

Jak zrobić wątróbkę drobiową

Jak przyrządzić pyszną wątróbkę drobiową? Chcę zrobić niespodziankę mężowi i ugotować jego ulubione danie. Ale nie wiem jak, bo robię to pierwszy raz. Jak zrobić wątróbkę i z czym ja podać?

Załączone pliki:

  • 5.jpeg

Najlepsza odpowiedź

Dekadencja Dekadencja 2011-04-27 12:32
(6 - 23)
Najprostszy, najbardziej popularny, pyszny i niewymagający biegania po hipermarkecie w celu znalezienia egzotycznych przypraw przepis to wątróbka z cebulą. Cebulę (dowolna ilość) kroimy w półtalarki bądź piórka, smażymy na smalcu do uzyskania złotego koloru. W tym czasie wątróbkę myjemy, odkrajamy niepotrzebne resztki (ze szczególnym uwzględnieniem woreczków żółciowych, jeden może zepsuć cały smak), kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebulki. Smażymy kilka minut, czas zależy od wielkości wątróbki. Solimy i pieprzymy na samym końcu (zbyt wcześnie posolona wątróbka będzie twarda). Smacznego!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość wczoraj, 18:27
    Ja watrobke smaze z duza iloscia cebuli i startymi 2 duzymi jablkami,jablko nadaje watrobce lekko slodkawy smak,dzieki temu nie jest mdla,oczywiscie sol i pieprz, niewyobrazam sobie watrobki bez jablka i cebuli,tak robila moja mama i babcia,naprawde palce lizac :)
  • gość gość 2013-06-25 22:53
    czy namacza sie watrobke drobiowa w mleku
  • gość gość 2013-02-06 09:03
    Z tym jabłkiem to ciekawe, zrobię dzisiaj ;)
    dodaję też ziół prowansalskich, pieprz ziołowy i kapkę octu jabłkowego.
  • gość gość 2013-01-19 01:53
    ja zawsze robie ją na maśle z cebulą , najpierw szle cebulę pokrojoną w talarki a potem dodaje wątróbkę smarze 10 do 15 minut i na koniec tylko sole
  • gość gość 2013-01-12 13:42
    (1 - 0)
    A JA NIC NIE ZROBI.LEM
  • gość Ewelina 2012-03-01 14:14
    100%
    (0 - 5)
    ja smaze wątróbkę na smalcu jako pierwszą, zdejmuję z patelni i wrzucam jabłka ze skórką pokrojone w księżyce obsmazam z dwóch stron, po usmażeniu posypuję pieprzem i majerankiem, zdejmuję z patelni i na końcu smazę cebulkę .Po usmazeniu cebulki wkładam jabłka i wątróbkę do podgrzania wszystkiego ale zeby jabka nie rozmiekły.Wykładam na talerz tiposypuję watróbkę przeprawami i solą. PYCHA !!!! Smacznego.
  • gość Pan Owsik 2011-05-17 23:33
    (1 - 1)
    gość
    ula
    a ja smażę bardzo krótko cebulke i wątróbkę na oleju nastepnie zalewam wodą , po 20 min. dodaje koncentrat i przyprawy / jakie lubimy/ ja dodaję ostrą papryke i mam ala - leczo :)
    dodaję czasami "warzywa na patelnie"

    A ja dodaję jądra byka i sraczkę z Tuska :P
  • gość gość 2011-05-09 20:06
    podsmażyć cebulkę, paprykę czerwoną , następnie dodać pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. przyprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko, na koniec dodać wątróbkę drobiową, chwilę smażyc. Pycha! mi najbardziej smakuje ze świeża bułką i plasterkami świeżego ogórka.
  • gość gość 2011-05-08 13:54
    gość
    Dobrze jest ją dzień wczesniej wymoczyc w mleku.I robię ją tradycyjnie z zeszkolną cebulą. :) nawet dziś miałem na kolacje..... :P mniam


    moczyć w mleku należy wątróbkę wieprzową, drobiowej nie potrzeba. Jest i jak miękka...........
  • gość gość 2011-05-08 12:17
    (0 - 2)
    ja robię troche inaczej. kuzynka podpowiedziała mi jak. wątrobkę solę pieprzę obtaczam w mące jajku i bułce tartej. i smaże z obydwu stron aż będą miękkie. smakuje nawet tym co nie lubia wątróbki. moj brat myślał ze to kotlety;)
  • gość gość 2011-05-08 12:16
    (0 - 1)
    monikaaaaaaa
    gość
    od kiedy kumin i kolendra czosnek czy pieprz to egzotyczne przyprawy?lol
    chyba o kmin ci chodziło ? nie o kumin chyba że jest coś takiego i o tym nie słyszałam

    Jest i nie slyszalas. Pewnie podobnie, jak o wielu innych rzeczach.
  • gość gość 2011-05-01 14:12
    [autor="kosmitka"] Podaję przepis na b. dobrą sałatkę:puszka ananasów,puszka kukurydzy,ser feta,2 łyżki majonezuananasy pokroić w kosteczkę,kukurydzę odsączyć,fetę pokroić lub pokruszyć - połączyć,dodać majonez - wymieszać.Pyszne !Smacznego ! - kosmitka,ale to miał być przepis na wątróbki drobiowe
  • gość gość 2011-04-29 22:51
    (0 - 1)
    Naj. naj.. to wątróbka, cebulka, smalec, sól na koniec i do ust. Ale? ............ja wcześniej ja mocze 1-2 godziny w surowym mleku > Polecam. !!!
  • Dekadencja Dekadencja 2011-04-29 21:39
    (0 - 1)
    kosmitka
    Podaję przepis na b. dobrą sałatkę:puszka ananasów,puszka kukurydzy,ser feta,2 łyżki majonezuananasy pokroić w kosteczkę,kukurydzę odsączyć,fetę pokroić lub pokruszyć - połączyć,dodać majonez - wymieszać.Pyszne !Smacznego !

    Trafiłaś tą sałatką jak kulą w płot. :/
  • gość gość 2011-04-29 17:11
    (1 - 2)
    kosmitka
    Podaję przepis na b. dobrą sałatkę:puszka ananasów,puszka kukurydzy,ser feta,2 łyżki majonezuananasy pokroić w kosteczkę,kukurydzę odsączyć,fetę pokroić lub pokruszyć - połączyć,dodać majonez - wymieszać.Pyszne !Smacznego !


    co to kogo obchodzi? to pytanie o watrobke a nie o salatke
  • gość kosmitka 2011-04-29 15:38
    (5 - 2)
    Podaję przepis na b. dobrą sałatkę:
    puszka ananasów,puszka kukurydzy,ser feta,2 łyżki majonezu
    ananasy pokroić w kosteczkę,kukurydzę odsączyć,fetę pokroić lub pokruszyć - połączyć,dodać majonez - wymieszać.Pyszne !Smacznego !
  • gość gość 2011-04-29 14:41
    (0 - 5)
    To ja w sprawie zdrowego oleju.Najzdrowszy olej to oczywiście egzotyczny dla nas tłoczony na zimno olej z oliwek - prawdziwy i bez konserwantów ma bardzo szybko jełczeje- i polski olej lniany -bardzo zdrowy- który można kupić w butelkach 020l.
    Najbardziej niezdrowym olejem jest słonecznikowy ale i inne "wynalazki" estracjowane w bardzo wysokiej temperaturze - patrz zabójcze margaryny z tych ze ale poddane schładzaniu i emulgacji .Słonina i smalec posądzane o naszą sklerozę w kuchni ,przy smażeniu są świetne ,bo nie nabywaja kancerogenów w wysokiej tęmperaturze smażenia.A tłuszcz przecież można odlać.Reklamiarze powinni być karani baaardzo wysokimi karami za oszustwa i reklamę śmieci konsumcyjnych.
  • gość gość 2011-04-29 08:54
    (0 - 1)
    ula
    a ja smażę bardzo krótko cebulke i wątróbkę na oleju nastepnie zalewam wodą , po 20 min. dodaje koncentrat i przyprawy / jakie lubimy/ ja dodaję ostrą papryke i mam ala - leczo :)


    dodaję czasami "warzywa na patelnie"
  • gość ula 2011-04-29 08:52
    (0 - 1)
    a ja smażę bardzo krótko cebulke i wątróbkę na oleju nastepnie zalewam wodą , po 20 min. dodaje koncentrat i przyprawy / jakie lubimy/ ja dodaję ostrą papryke i mam ala - leczo :)
  • gość gość 2011-04-29 08:39
    (1 - 1)
    zamiast majeranku lepszy aromat da tymianek zwlaszcza na jabłku

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »