Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49731
PRZEPISÓW: 70813
gość
Erwin [08.03.11, 11:42]
Oceń pytanie: (6 - 10)

Jak zrobić doskonały tatar?

Witam, ostatnio na przyjęciu próbowałem tatar i przyznam się że bardzo mi posmakował. Chciałbym sam przyrządzić go w domu. Z jakiego mięska zrobić, jak przyprawić i co dodać? Podajcie sprawdzony przepis? Czy żółtko jest obowiązkowym składnikiem? Czy tatar jest zdrowy? Dziękuję z góry!

Załączone pliki:

  • tat1.jpg
  • tat2.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-09 09:09
(90 - 116)
ja robię z polędwicy wołowej i jest pyszny ;)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-06-09 10:20
    (1 - 0)
    gość
    Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!!


    pierwsze słyszę!!!
  • gość gość 2011-06-09 18:43
    (1 - 0)
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.

    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny
  • gość gość 2011-06-09 18:44
    (1 - 0)
    gość
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.
    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny

    oraz masło dodaje a bym zapomnia
  • gość gość 2011-06-09 19:19
    (1 - 0)
    nielubie miesa
  • gość gość 2011-06-09 19:57
    (1 - 0)
    numery telefonu dostałem od kolegi i ktoś mi chciał zrobić tartar moe tenłysol z tatuazem z 51 na reku
  • gość gość 2011-06-10 01:25
    (1 - 0)
    Ni słuchaj tu tych bredni co piszą masz receptę na wyśmienity smakowi tatar ""Mięso wołowe zmiel w domu sam jedna cebula średnia drobno posiekana ,łyżka oleju najlepiej kujawski 1mały ogórek kiszony .tez drobno pokrojony w maleńka kosteczkę sól pieprz ,do smaku i parę kropli magii wszytko wymieszaj widelcem jak wymieszasz dodaj na czubku łyżeczki pieprzu ziołowego a potem wbij 2 żółtka wszytko wymieszaj dodając do tego jeszcze 3 łyżki stołowe oleju Kujawskiego możesz posypać natką pietruszki do dekoracji Niebo w ustach Smacznego życzę """nie trzymaj tatara dłużej jak 2 dni w lodówce """
  • gość aaa 2011-06-10 08:27
    (1 - 0)
    Polecam Danie Tatarskie Morliny, do tego żółtko, bardzo podrobione: 2 małe ogórki kiszone i nieduża cebula, do smaku sól i pieprz, może być troszkę wody...
  • gość gość 2011-06-10 08:46
    (1 - 0)
    .....a gdzie galka muszkatulowa ?
  • gość Diana 2011-06-10 16:41
    (3 - 2)
    gość
    Wszystko fajnie drodzy panstwo ale zapomnieliscie o wodzie :) jak nie dasz wody cala masa bedzie twardawa... w ogole gratuluje tym co pisza ze tatar robi sie z mielonej wolowiny.

    a z czego niby robi się prawdziwy tatar mądralo.???!!!
  • gość gość 2012-03-14 17:46
    (3 - 2)
    Tatara nie robi sie z koniny!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chcialo mi sie plakac jak to czytalam ! :'(
  • gość gość 2012-11-21 22:05
    (3 - 2)
    kkk
    polecam ostatni odcinek z magdą gessler;P
  • gość gość 2011-03-09 21:04
    (9 - 7)
    "Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!! "
    Podpisuję się pod obydwiema rękami! I bez przesady z przyprawami - mamy czuć smak mięsa. Jak dla mnie sól, pieprz (koniecznie świeżo mielony) i dodatek kiszonego ogórka i surowej cebuli całkowicie wystarczy.
  • gość gość 2011-03-10 15:00
    (9 - 7)
    należy dodać wody!
  • gość gość 2011-03-27 13:04
    (5 - 3)
    gość
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego

    Jasne. Azja Tuchej Bej z rybami na piersi.Aż ciarki szły po skórze jak patrzył tak dziko.Głupia Baśka go nie chciała.
  • gość gość 2011-06-09 09:03
    (4 - 2)
    Moj nieodzowny skladnik do tatara to plaska lyzeczka maggi. Niesamowicie poprawia smak ;)
  • gość gość 2012-03-14 17:45
    (4 - 2)
    Tatara nie robi sie z koniny !!!!! jak czytalam to co piszecie to chcialo mi sie plakac ! :'(
  • gość gość 2011-03-09 16:29
    (18 - 14)
    gość
    Tatar wołowy (2-3 porcje)* 300g polędwicy wołowej* 2-3 żółtka* 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron* 1 łyżka maggi* 1/2 łyżki sosu sojowego* szczypta chili* 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku* sól i świeżo zmielony czarny pieprzDodatki* 1 średnia cebulka* 2 małe ogórki konserwowe lub kiszone* ok. 100g marynowanych pieczarek lub innych grzybkówMięso bardzo drobno posiekać, doprawić do smaku (ilość dodatków można zmodyfikować wg własnych potrzeb - podane proporcje są orientacyjne), przykryć, wstawić do lodówki.Cebulkę, ogórki i pieczarki również posiekać bardzo drobno.Z mięsa uformować 2 lub 3 kule, po środku każdej zrobić niezbyt głębokie wgłębienie, ułożyć na talerzach. Włożyć po 1 żółtku. Obłożyć posiekanymi warzywami.


    Dobry przepis, do tego dodal bym jeszcze troszke musztardy i szprotek lub sardynek:)
  • gość kasia 2011-03-10 08:40
    (5 - 1)
    Warto do tatara dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Dzięki tej przyprawie znika charakterystyczny smak "surowizny". Niektórzy dodają także biały pieprz, ale uważam, że jego smak jest zbyt wyrazisty.
  • gość gość 2011-03-10 11:27
    (7 - 3)
    gość
    Tatar to mięsko wołowe ( dla mnie najlepsza ligawa). Mięso powinno być drobno siekane doprawione pieprzem, sola, magi, olej. Osobno podaje sie cebulke i ogoreczek konserwowy drobno posiekane. Powinno byc jajko. Słyszałam ze czarne oliwki to dobry dodatek ale jeszcze nie miamam okazji sprobowac :)

    Jeśli ligawa ma być najlepszym mięsem na tatara,to tylko pogratulować:) Siekana lub skrobana polędwica wołowa jest najlepszym mięsem,a z jajka dodajemy tylko żółtko.
  • gość gość 2011-03-10 11:31
    (6 - 2)
    wenus
    MY z męzem Tatar uwielbiamy, dlatego czsto go spożywamy.Mięsow musi byc b.dobrej jakosci.polędwica wołowa.mielimy 2 razy dodając odrobinę wody, następnie zółtko , olej, maggi, sól , odrobina papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprz, sól dodac wg uznania, dobrze mieszamy. Wykładamy na talerzyk wokoło mięsa układamy drobno posiekną cebulke i ogórek kwaszony lub grzybki marynowane pokrojone w kostkę- o ile ktos lubi.Nie wolno mieszac cebulki z mięsem.Pozdrawiam smacznego

    A niby dlaczego nie można mieszać cebulki z mięsem?Tatar ma to do siebie,że i tak wszystkie składniki się miesza.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »