Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49611
PRZEPISÓW: 3160
gość
Erwin [08.03.11, 11:42]
Oceń pytanie: (6 - 10)

Jak zrobić doskonały tatar?

Witam, ostatnio na przyjęciu próbowałem tatar i przyznam się że bardzo mi posmakował. Chciałbym sam przyrządzić go w domu. Z jakiego mięska zrobić, jak przyprawić i co dodać? Podajcie sprawdzony przepis? Czy żółtko jest obowiązkowym składnikiem? Czy tatar jest zdrowy? Dziękuję z góry!

Załączone pliki:

  • tat1.jpg
  • tat2.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-09 13:42
(133 - 184)
Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-06-09 10:03
    (1 - 0)
    Próbowałam kiedyś zjeść tatara z konskiego mięsa - jest dużo ciemniejsze i slodkie w smaku - dla mnie nie do przełknięcia.
    tatar klasyczny to wolowina - polędwica,- zmielona z dodatkiem cebulki,,pieprzu,soli i oleju ,Wymieszny i odstawiony na 30 min do lodówki aby sie zmacerował.Dodatkiem moze być ogorek korniczon drobno pokrojony i co tam jeszcze podano wyzej w przepisach ale tuż przed konsumcją i do porcji.
  • gość gość 2011-06-09 10:20
    (1 - 0)
    gość
    Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!!


    pierwsze słyszę!!!
  • gość gość 2011-06-09 18:43
    (1 - 0)
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.

    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny
  • gość gość 2011-06-09 18:44
    (1 - 0)
    gość
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.
    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny

    oraz masło dodaje a bym zapomnia
  • gość gość 2011-06-09 19:19
    (1 - 0)
    nielubie miesa
  • gość gość 2011-06-09 19:57
    (1 - 0)
    numery telefonu dostałem od kolegi i ktoś mi chciał zrobić tartar moe tenłysol z tatuazem z 51 na reku
  • gość gość 2011-06-10 01:25
    (1 - 0)
    Ni słuchaj tu tych bredni co piszą masz receptę na wyśmienity smakowi tatar ""Mięso wołowe zmiel w domu sam jedna cebula średnia drobno posiekana ,łyżka oleju najlepiej kujawski 1mały ogórek kiszony .tez drobno pokrojony w maleńka kosteczkę sól pieprz ,do smaku i parę kropli magii wszytko wymieszaj widelcem jak wymieszasz dodaj na czubku łyżeczki pieprzu ziołowego a potem wbij 2 żółtka wszytko wymieszaj dodając do tego jeszcze 3 łyżki stołowe oleju Kujawskiego możesz posypać natką pietruszki do dekoracji Niebo w ustach Smacznego życzę """nie trzymaj tatara dłużej jak 2 dni w lodówce """
  • gość aaa 2011-06-10 08:27
    (1 - 0)
    Polecam Danie Tatarskie Morliny, do tego żółtko, bardzo podrobione: 2 małe ogórki kiszone i nieduża cebula, do smaku sól i pieprz, może być troszkę wody...
  • gość gość 2011-06-10 08:46
    (1 - 0)
    .....a gdzie galka muszkatulowa ?
  • gość Mario 2011-06-10 10:59
    (1 - 0)
    Mięso wołowe najlepiej jest zetrzeć na tarce tak jak marchewkę na surówkę, najlepszy sposób jaki znam.
  • gość gość 2011-06-10 11:42
    (1 - 0)
    Wszystko fajnie drodzy panstwo ale zapomnieliscie o wodzie :) jak nie dasz wody cala masa bedzie twardawa... w ogole gratuluje tym co pisza ze tatar robi sie z mielonej wolowiny.
  • gość Diana 2011-06-10 16:41
    (1 - 0)
    gość
    Wszystko fajnie drodzy panstwo ale zapomnieliscie o wodzie :) jak nie dasz wody cala masa bedzie twardawa... w ogole gratuluje tym co pisza ze tatar robi sie z mielonej wolowiny.

    a z czego niby robi się prawdziwy tatar mądralo.???!!!
  • gość gość 2012-03-14 17:45
    (1 - 0)
    Tatara nie robi sie z koniny !!!!! jak czytalam to co piszecie to chcialo mi sie plakac ! :'(
  • gość gość 2012-03-14 17:46
    (1 - 0)
    Tatara nie robi sie z koniny!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chcialo mi sie plakac jak to czytalam ! :'(
  • gość gość 2012-11-21 22:05
    (1 - 0)
    kkk
    polecam ostatni odcinek z magdą gessler;P
  • gość gość 2011-03-09 21:04
    (7 - 5)
    "Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!! "
    Podpisuję się pod obydwiema rękami! I bez przesady z przyprawami - mamy czuć smak mięsa. Jak dla mnie sól, pieprz (koniecznie świeżo mielony) i dodatek kiszonego ogórka i surowej cebuli całkowicie wystarczy.
  • gość gość 2011-03-10 15:00
    (7 - 5)
    należy dodać wody!
  • gość gość 2011-06-09 09:03
    (2 - 0)
    Moj nieodzowny skladnik do tatara to plaska lyzeczka maggi. Niesamowicie poprawia smak ;)
  • gość gość 2011-03-09 16:29
    (17 - 14)
    gość
    Tatar wołowy (2-3 porcje)* 300g polędwicy wołowej* 2-3 żółtka* 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron* 1 łyżka maggi* 1/2 łyżki sosu sojowego* szczypta chili* 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku* sól i świeżo zmielony czarny pieprzDodatki* 1 średnia cebulka* 2 małe ogórki konserwowe lub kiszone* ok. 100g marynowanych pieczarek lub innych grzybkówMięso bardzo drobno posiekać, doprawić do smaku (ilość dodatków można zmodyfikować wg własnych potrzeb - podane proporcje są orientacyjne), przykryć, wstawić do lodówki.Cebulkę, ogórki i pieczarki również posiekać bardzo drobno.Z mięsa uformować 2 lub 3 kule, po środku każdej zrobić niezbyt głębokie wgłębienie, ułożyć na talerzach. Włożyć po 1 żółtku. Obłożyć posiekanymi warzywami.


    Dobry przepis, do tego dodal bym jeszcze troszke musztardy i szprotek lub sardynek:)
  • gość gość 2011-03-10 17:50
    (6 - 3)
    Pojebane macie ludzie przepisy,ale co kto lubi ,jaką ma kasę taki daje przepis.Nie dam swojego by Was nie osmieszyć.Polędwiczka,koninka skrobane mięsko.Sami się poskrobcie po głowach. Oj Polsko jakich masz smakoszy.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »