Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49658
PRZEPISÓW: 71168
gość
Erwin [08.03.11, 11:42]
Oceń pytanie: (6 - 10)

Jak zrobić doskonały tatar?

Witam, ostatnio na przyjęciu próbowałem tatar i przyznam się że bardzo mi posmakował. Chciałbym sam przyrządzić go w domu. Z jakiego mięska zrobić, jak przyprawić i co dodać? Podajcie sprawdzony przepis? Czy żółtko jest obowiązkowym składnikiem? Czy tatar jest zdrowy? Dziękuję z góry!

Załączone pliki:

  • tat1.jpg
  • tat2.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-09 09:09
(90 - 116)
ja robię z polędwicy wołowej i jest pyszny ;)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość Gnieszka 2015-10-03 20:07
    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
  • gość gość 2011-03-09 21:04
    (19 - 18)
    "Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!! "
    Podpisuję się pod obydwiema rękami! I bez przesady z przyprawami - mamy czuć smak mięsa. Jak dla mnie sól, pieprz (koniecznie świeżo mielony) i dodatek kiszonego ogórka i surowej cebuli całkowicie wystarczy.
  • gość gość 2011-03-10 15:00
    (9 - 8)
    należy dodać wody!
  • gość kkk 2011-03-10 15:03
    (4 - 3)
    polecam ostatni odcinek z magdą gessler;P
  • gość gość 2011-03-27 13:04
    (23 - 22)
    gość
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego

    Jasne. Azja Tuchej Bej z rybami na piersi.Aż ciarki szły po skórze jak patrzył tak dziko.Głupia Baśka go nie chciała.
  • gość gość 2011-06-09 00:47
    (1 - 0)
    jak można to jeść? ohyda...
  • gość gość 2011-06-09 09:03
    (11 - 10)
    Moj nieodzowny skladnik do tatara to plaska lyzeczka maggi. Niesamowicie poprawia smak ;)
  • gość gość 2011-06-09 17:52
    (1 - 0)
    jak dodacie do tatary nie tylko zoltko ale i bialko to mieso bedzie bardziej soczyste i lepsze
  • gość gość 2011-06-09 18:43
    (5 - 4)
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.

    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny
  • gość gość 2011-06-09 18:44
    (6 - 5)
    gość
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.
    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny

    oraz masło dodaje a bym zapomnia
  • gość gość 2011-06-09 19:19
    (9 - 8)
    nielubie miesa
  • gość gość 2011-06-10 08:46
    (6 - 5)
    .....a gdzie galka muszkatulowa ?
  • gość gość 2011-06-10 23:03
    (7 - 6)
    Kurwa debile skad te minusy. Co gust to gust. Ja pier... Ja kupuje paczke 250g danie tatarskie z Morlin w biedronce, na pol porcji miesa wkroje pol sredniej cebuli (kosteczki), dodam pieprzu, jedno zoltko, troche oliwy i maggi i wszystkie mieszam. I takiego tatara znam i takiego lubie. Ew mozna pomieszac cebule z posiekanym w kostki ogorkiem kiszonym.
  • gość gość 2012-03-14 17:46
    (14 - 13)
    Tatara nie robi sie z koniny!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chcialo mi sie plakac jak to czytalam ! :'(
  • gość aaa 2011-06-10 08:27
    (12 - 10)
    Polecam Danie Tatarskie Morliny, do tego żółtko, bardzo podrobione: 2 małe ogórki kiszone i nieduża cebula, do smaku sól i pieprz, może być troszkę wody...
  • gość Jankes 2011-06-09 00:10
    (27 - 24)
    Drodzy kucharze , pamiętajcie ,przy mieszaniu składników z mięsem należy dodac łużeczkę cukru ,co spowoduje iż mięso nie straci koloru.
  • gość gość 2011-03-10 11:27
    (13 - 9)
    gość
    Tatar to mięsko wołowe ( dla mnie najlepsza ligawa). Mięso powinno być drobno siekane doprawione pieprzem, sola, magi, olej. Osobno podaje sie cebulke i ogoreczek konserwowy drobno posiekane. Powinno byc jajko. Słyszałam ze czarne oliwki to dobry dodatek ale jeszcze nie miamam okazji sprobowac :)

    Jeśli ligawa ma być najlepszym mięsem na tatara,to tylko pogratulować:) Siekana lub skrobana polędwica wołowa jest najlepszym mięsem,a z jajka dodajemy tylko żółtko.
  • gość gość 2011-03-10 20:31
    (8 - 4)
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.
  • gość gość 2011-03-16 18:35
    (18 - 14)
    Najlepsza polędwica wołowa...ale droga !!!
    Użwam więc mięsa antrykot lub rosbeft wycinąjac tylko chude mięsa - reszta na zupę np.ogórkowa.
    Myjemy mięso i osuszmy w sciereczkę aby w miarę suche było
    Mielę OBOWIAZKOWO 2x po to aby żadne żyłki nie zostały.
    Maszynka do mięsa musi mieć ostre sitko i noż tnący i dobrze dokręconą dużą nakretkę.To podstawa reszta io przyprawy jakie się chce do smaku.
    Sól,pieprz,magii,drobn a siekana cebulka,oliwa z oliwek,słodka papryka,żółtko z jaja - to podstawa
    reszta to wydziwianie potrawy.
    Smacznego1
  • gość gość 2011-03-27 13:02
    (17 - 13)
    gość
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.

    Od kiery w Rosji mieszkają Tatarzy nieuku.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »