Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49731
PRZEPISÓW: 70921
gość
Erwin [08.03.11, 11:42]
Oceń pytanie: (6 - 10)

Jak zrobić doskonały tatar?

Witam, ostatnio na przyjęciu próbowałem tatar i przyznam się że bardzo mi posmakował. Chciałbym sam przyrządzić go w domu. Z jakiego mięska zrobić, jak przyprawić i co dodać? Podajcie sprawdzony przepis? Czy żółtko jest obowiązkowym składnikiem? Czy tatar jest zdrowy? Dziękuję z góry!

Załączone pliki:

  • tat1.jpg
  • tat2.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-09 09:09
(90 - 116)
ja robię z polędwicy wołowej i jest pyszny ;)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2012-02-18 00:07
    gość
    gość
    Wszystko fajnie drodzy panstwo ale zapomnieliscie o wodzie :) jak nie dasz wody cala masa bedzie twardawa... w ogole gratuluje tym co pisza ze tatar robi sie z mielonej wolowiny.
    no zapomnieli jak nic.... co 6 wypowiedz to: dodac wody!

    Bo mielone surowe mięso bez tej wody/twoim zdaniem niezbędnej/
    to jest faktycznie takie twarde że sobie można zęby połamać:))))))))
  • gość gość 2012-11-21 22:05
    (5 - 5)
    kkk
    polecam ostatni odcinek z magdą gessler;P
  • gość gość 2012-12-31 19:17
    wyszla papka ;/
  • gość Gość Darek 2014-04-05 18:48
    Dziś zrobiłem tarara skrobanego. Pyszności. Nigdy nie zniszczę polędwicy wołowej w maszynce do mięsa.
  • gość Gnieszka 2015-10-03 20:07
    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
  • gość gość 2011-03-10 15:00
    (9 - 8)
    należy dodać wody!
  • gość kkk 2011-03-10 15:03
    (4 - 3)
    polecam ostatni odcinek z magdą gessler;P
  • gość gość 2011-06-09 10:03
    (1 - 0)
    Próbowałam kiedyś zjeść tatara z konskiego mięsa - jest dużo ciemniejsze i slodkie w smaku - dla mnie nie do przełknięcia.
    tatar klasyczny to wolowina - polędwica,- zmielona z dodatkiem cebulki,,pieprzu,soli i oleju ,Wymieszny i odstawiony na 30 min do lodówki aby sie zmacerował.Dodatkiem moze być ogorek korniczon drobno pokrojony i co tam jeszcze podano wyzej w przepisach ale tuż przed konsumcją i do porcji.
  • gość gość 2011-06-09 18:43
    (2 - 1)
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.

    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny
  • gość gość 2011-06-09 18:44
    (2 - 1)
    gość
    gość
    15 dkg chudej wolowiny zmielic, dodac sol,maggi./tylko maggi daje odpowiedni smak/,2-3 lyzki oleju/mozna troche wiecej/,zoltko, pieprz. Mieszajac ubijac widelcem az polacza sie skladniki w jednolita mase. Najlepiej gdy masa miesna odchodzi od brzegow naczynia.Dopiero gdy masa jest doprawiona i wymieszana dodaje sie pokrojona drobno cebule i ogorek kiszony.Po zmieszaniu z cebula i ogorkiem mieso dosc szybko zmienia kolor i dlatego najlepiej zrobic to na krotko przed spozyciem. Tatara mozna spozyc zaraz po przyrzadzeniu. Smacznego.
    dokładnie tak robie maggi to jak dla mnie dstawa ale oprucz tych twoich spładnikw jak dla mnie obowiazwo cytrynka dokładnie swiezo wycisny sok z cytryny

    oraz masło dodaje a bym zapomnia
  • gość gość 2011-06-09 19:19
    (2 - 1)
    nielubie miesa
  • gość aaa 2011-06-10 08:27
    (4 - 3)
    Polecam Danie Tatarskie Morliny, do tego żółtko, bardzo podrobione: 2 małe ogórki kiszone i nieduża cebula, do smaku sól i pieprz, może być troszkę wody...
  • gość gość 2012-03-14 17:46
    (7 - 6)
    Tatara nie robi sie z koniny!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chcialo mi sie plakac jak to czytalam ! :'(
  • gość gość 2011-03-09 21:04
    (13 - 11)
    "Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!! "
    Podpisuję się pod obydwiema rękami! I bez przesady z przyprawami - mamy czuć smak mięsa. Jak dla mnie sól, pieprz (koniecznie świeżo mielony) i dodatek kiszonego ogórka i surowej cebuli całkowicie wystarczy.
  • gość gość 2011-03-27 13:04
    (15 - 13)
    gość
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego

    Jasne. Azja Tuchej Bej z rybami na piersi.Aż ciarki szły po skórze jak patrzył tak dziko.Głupia Baśka go nie chciała.
  • gość gość 2011-06-09 09:03
    (8 - 6)
    Moj nieodzowny skladnik do tatara to plaska lyzeczka maggi. Niesamowicie poprawia smak ;)
  • gość gość 2012-03-14 17:45
    (7 - 4)
    Tatara nie robi sie z koniny !!!!! jak czytalam to co piszecie to chcialo mi sie plakac ! :'(
  • gość gość 2011-03-10 11:27
    (7 - 3)
    gość
    Tatar to mięsko wołowe ( dla mnie najlepsza ligawa). Mięso powinno być drobno siekane doprawione pieprzem, sola, magi, olej. Osobno podaje sie cebulke i ogoreczek konserwowy drobno posiekane. Powinno byc jajko. Słyszałam ze czarne oliwki to dobry dodatek ale jeszcze nie miamam okazji sprobowac :)

    Jeśli ligawa ma być najlepszym mięsem na tatara,to tylko pogratulować:) Siekana lub skrobana polędwica wołowa jest najlepszym mięsem,a z jajka dodajemy tylko żółtko.
  • gość gość 2011-03-10 11:31
    (6 - 2)
    wenus
    MY z męzem Tatar uwielbiamy, dlatego czsto go spożywamy.Mięsow musi byc b.dobrej jakosci.polędwica wołowa.mielimy 2 razy dodając odrobinę wody, następnie zółtko , olej, maggi, sól , odrobina papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprz, sól dodac wg uznania, dobrze mieszamy. Wykładamy na talerzyk wokoło mięsa układamy drobno posiekną cebulke i ogórek kwaszony lub grzybki marynowane pokrojone w kostkę- o ile ktos lubi.Nie wolno mieszac cebulki z mięsem.Pozdrawiam smacznego

    A niby dlaczego nie można mieszać cebulki z mięsem?Tatar ma to do siebie,że i tak wszystkie składniki się miesza.
  • gość Kucharz 2011-03-10 16:16
    (6 - 2)
    Jeśli to ma być Tatar, a nie surowy kotlet mielony z wołowiny, to musi to być polędwica wołowa. Podkreślam: POLĘDWICA(!). Mięso, jak słusznie zauważyli przedmówcy, siekamy. Należy je przed tym schłodzić. Mięso świeżej, wysokiej klasy polędwicy samo w sobie posiada wysokie walory smakowe, a zatem z przypraw tylko sól, pieprz i Maggi (kwadratowe buteleczki). I to wszystko jeśli nie chce się otrzymać nafaszerowanego mięsa na kebab. Z dodatków: siekany ogórek (konserwowy lub kiszony, cebulka, ew. konserwowy grzybek). Nie zapominamy o żółtku. Jajko koniecznie świeże.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »