Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49731
PRZEPISÓW: 70797
gość
Erwin [08.03.11, 11:42]
Oceń pytanie: (6 - 10)

Jak zrobić doskonały tatar?

Witam, ostatnio na przyjęciu próbowałem tatar i przyznam się że bardzo mi posmakował. Chciałbym sam przyrządzić go w domu. Z jakiego mięska zrobić, jak przyprawić i co dodać? Podajcie sprawdzony przepis? Czy żółtko jest obowiązkowym składnikiem? Czy tatar jest zdrowy? Dziękuję z góry!

Załączone pliki:

  • tat1.jpg
  • tat2.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-09 09:09
(90 - 116)
ja robię z polędwicy wołowej i jest pyszny ;)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gośćprosiak 2011-03-10 17:40
    (8 - 4)
    dyletanci tatar z polędwicy wołowej trzeba skrobać nożem sardynka ,żółtko ogóreczek w kostkę ,cebulka w kostkę kawałeczek masełka ,musztarda pieprz ,sól do smaku i mamy niebo w gębie
  • gość gość 2011-03-10 19:09
    (8 - 0)
    Jadłem z dodatkiem 1/2 sardynki w oleju z puszki. Bardzo polepsza smak.
  • gość gość 2011-03-10 19:47
    (9 - 0)
    jak wy to wogóle mozecie jesc co??????????????????????????????? ?????
  • gość gość 2011-03-10 19:59
    (9 - 2)
    jeśli tatar to tylko z Morlin, zapakowany hermetycznie i dość drogi, ale za jakość się płaci; do tego dodajesz posiekaną drobniutko cebulkę, żółtko, sól, pieprz wg uznania,wszystko mieszasz, wstawiasz na godzine do lodówki żeby się wszystko razem przegryzło i jesz najlepiej wszystko odrazu, bo po 2-3 godzinach cała potrawa zaczyna zmieniać kolor na ciemny i mało apetyczny.
  • gość gość 2011-03-10 20:11
    (8 - 1)
    Najważniejsza i niepisana zasada woda (niewiele) i cukier (niewiele) żeby mięso nie ciemniało.....żółtko daję zawsze na talerzyku i kto chce sobie dodaje powoduje to że tatar trochę więcej czasu jest zdrowy....ogólnie sam surowych żółtek nie spożywam (poważne zatrucia) na tatara mielę zawsze sam ligawę i troszkę brzuszka. można zmielić dwa razy ale trzeba wtedy dodać ciut więcej oleju bo mięso robi się suchawe.
  • gość gość 2011-03-10 20:31
    (8 - 4)
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.
  • gość gość 2011-03-10 23:02
    (8 - 3)
    gość
    gość
    na tatar najplepsza jest konina:-)))
    TAK !!!!!

    no i 0.7 l
  • gość gość 2011-03-10 23:40
    (8 - 2)
    na pierwszym zdjęciu widzę apetyczną porcję masy kałowej przyozdobioną surowym jajkiem, ma ktoś przepis?
  • gość elen 2011-03-10 23:41
    (23 - 25)
    W naszej rodzinie się robiło zawsze z mięsa mielonego i jest wspaniały, nie ma osoby której by nie smakowało.
    Ale kto woli z siekanego to czemu nie.
    Dodajemy żółtka, sól, pieprz, maggi, cebulkę i ogórka kiszonego.Wychodzi wyśmienity :)
  • gość gość 2011-03-16 18:35
    (6 - 2)
    Najlepsza polędwica wołowa...ale droga !!!
    Użwam więc mięsa antrykot lub rosbeft wycinąjac tylko chude mięsa - reszta na zupę np.ogórkowa.
    Myjemy mięso i osuszmy w sciereczkę aby w miarę suche było
    Mielę OBOWIAZKOWO 2x po to aby żadne żyłki nie zostały.
    Maszynka do mięsa musi mieć ostre sitko i noż tnący i dobrze dokręconą dużą nakretkę.To podstawa reszta io przyprawy jakie się chce do smaku.
    Sól,pieprz,magii,drobn a siekana cebulka,oliwa z oliwek,słodka papryka,żółtko z jaja - to podstawa
    reszta to wydziwianie potrawy.
    Smacznego1
  • gość gość 2011-03-18 22:47
    (4 - 4)
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego
  • gość gość 2011-03-27 13:01
    (6 - 1)
    gość
    Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!!

    to juz nie czsy na surowego tatara.Po nim mozna jedynie zejść lub dostać salmonelli.Nawet w restauracjach każą podpisac zgodę./audycja Wajsa/.Kiedys robiłam i uwielbiałam go jeśc. Na mięsie pisze jak,, byk,, jeść po obróbce termicznej.
  • gość gość 2011-03-27 13:02
    (5 - 1)
    gość
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.

    Od kiery w Rosji mieszkają Tatarzy nieuku.
  • gość gość 2011-03-27 13:04
    (5 - 3)
    gość
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego

    Jasne. Azja Tuchej Bej z rybami na piersi.Aż ciarki szły po skórze jak patrzył tak dziko.Głupia Baśka go nie chciała.
  • gość gość 2011-03-28 12:54
    (7 - 1)
    do tatara to się wody dodaje a nie oliwy..
  • gość gość 2011-03-28 12:55
    (2 - 2)
    gość
    gość
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.
    Od kiery w Rosji mieszkają Tatarzy nieuku.

    a mieszkają i na Ukrainie też,,,,
  • gość Jagna 2011-03-29 17:38
    (6 - 0)
    Proponuje do wody dodać troch cukru :) mięsko ma ładniejszy kolor i nie jest takie suche
  • gość Jankes 2011-06-09 00:10
    (20 - 21)
    Drodzy kucharze , pamiętajcie ,przy mieszaniu składników z mięsem należy dodac łużeczkę cukru ,co spowoduje iż mięso nie straci koloru.
  • gość gość 2011-06-09 00:16
    posiekac Tatara i juz,wszyscy tak robia,
  • gość gość 2011-06-09 00:47
    jak można to jeść? ohyda...

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »