Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49610
PRZEPISÓW: 3162
gość
Erwin [08.03.11, 11:42]
Oceń pytanie: (6 - 10)

Jak zrobić doskonały tatar?

Witam, ostatnio na przyjęciu próbowałem tatar i przyznam się że bardzo mi posmakował. Chciałbym sam przyrządzić go w domu. Z jakiego mięska zrobić, jak przyprawić i co dodać? Podajcie sprawdzony przepis? Czy żółtko jest obowiązkowym składnikiem? Czy tatar jest zdrowy? Dziękuję z góry!

Załączone pliki:

  • tat1.jpg
  • tat2.jpg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-09 13:42
(133 - 184)
Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość M GESLERRR 2011-03-10 17:32
    (11 - 3)
    WOŁOWINA , NAJLEPSZA JEST: POLĘDWICA ŻYDOWSKA . EWENT. MOŻE BYĆ KAWAŁEK MIEKIEGO. MIĘSO POKROIĆ W KOSTKE I USUNĄĆ EWENTUALNE TWARDE CIĄGNĄCE SIĘ WŁÓKNA. LEKKO SCHŁODZIĆ NP. NA 0,5 GODZ WSTAW DO ZAMRAŻARKI (WTEDY BĘDZIE SIĘ LEPIEJ MIELIŁ). NASTĘPNIE ZMIEL W MASZYNCE DODAJ SÓL (DOŚĆ DUŻO) + PIEPRZ W ZAL OD SMAKU (PAMIĘTAJ ŻE SÓJ BĘDZIE SIĘ ROZPUSZCZAŁA STOPNIOWO - WIĘC NIE ZA DUŻO) DODAJ OK 1/4 (NA 0,5 KG MIĘSA) SZKLANKI LETNIEJ PRZEGOTOWANEJ WODY I DOBRZE WYRABIAJ. OSTAW NA 1 GODZ NIECH SKŁADNIKI NASIĄKNA SOBĄ NA WZAJEM. NASTĘPNIE JAK SKŁADNIKI SIĘ ROZPUSZCZA DOJEJ TROCHĘ NP. 4 ŁYŻKI STOŁOWE DOBREJ OLIWY I DOBRZE WYMIESZAJ.
    PODAWAJ W UFORMOWANYCH KULECZKACH Z ŻÓŁTKIEM NA WIERZCHU Z POSIEKANĄ DROBNO CEBULĄ I POSIEKANYM OGÓRKIEM KISZONYM + PRZYPRAWY SÓL I PIEPRZ (BROŃ BOŻE ŻADNEJ "MAGII) + BUŁKA WROCŁAWSKA + PRAWDZIWE MASŁO DO SMAROWANIA. KONIECZNIE NA DYŻYM TALEŻU ŻEBY MOŻNA BYŁO SWOBODNIE WYMIESZAĆ SKŁADNIKI.
  • gość gośćprosiak 2011-03-10 17:40
    (8 - 4)
    dyletanci tatar z polędwicy wołowej trzeba skrobać nożem sardynka ,żółtko ogóreczek w kostkę ,cebulka w kostkę kawałeczek masełka ,musztarda pieprz ,sól do smaku i mamy niebo w gębie
  • gość gość 2011-03-10 17:50
    (6 - 3)
    Pojebane macie ludzie przepisy,ale co kto lubi ,jaką ma kasę taki daje przepis.Nie dam swojego by Was nie osmieszyć.Polędwiczka,koninka skrobane mięsko.Sami się poskrobcie po głowach. Oj Polsko jakich masz smakoszy.
  • gość gość 2011-03-10 18:55
    (4 - 3)
    gość
    Pojebane macie ludzie przepisy,ale co kto lubi ,jaką ma kasę taki daje przepis.Nie dam swojego by Was nie osmieszyć.Polędwiczka,koninka skrobane mięsko.Sami się poskrobcie po głowach. Oj Polsko jakich masz smakoszy.

    Twój tajemniczy,rewelacyjny befsztyk tatarski jest zapewne smażony:) Właśnie,że mięso powinno być siekane lub skrobane,nigdy mielone.
  • gość gość 2011-03-10 19:09
    (8 - 0)
    Jadłem z dodatkiem 1/2 sardynki w oleju z puszki. Bardzo polepsza smak.
  • gość gość 2011-03-10 19:47
    (9 - 0)
    jak wy to wogóle mozecie jesc co??????????????????????????????? ?????
  • gość gość 2011-03-10 19:59
    (9 - 2)
    jeśli tatar to tylko z Morlin, zapakowany hermetycznie i dość drogi, ale za jakość się płaci; do tego dodajesz posiekaną drobniutko cebulkę, żółtko, sól, pieprz wg uznania,wszystko mieszasz, wstawiasz na godzine do lodówki żeby się wszystko razem przegryzło i jesz najlepiej wszystko odrazu, bo po 2-3 godzinach cała potrawa zaczyna zmieniać kolor na ciemny i mało apetyczny.
  • gość gość 2011-03-10 20:11
    (8 - 1)
    Najważniejsza i niepisana zasada woda (niewiele) i cukier (niewiele) żeby mięso nie ciemniało.....żółtko daję zawsze na talerzyku i kto chce sobie dodaje powoduje to że tatar trochę więcej czasu jest zdrowy....ogólnie sam surowych żółtek nie spożywam (poważne zatrucia) na tatara mielę zawsze sam ligawę i troszkę brzuszka. można zmielić dwa razy ale trzeba wtedy dodać ciut więcej oleju bo mięso robi się suchawe.
  • gość gość 2011-03-10 20:31
    (8 - 4)
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.
  • gość gość 2011-03-10 23:02
    (7 - 3)
    gość
    gość
    na tatar najplepsza jest konina:-)))
    TAK !!!!!

    no i 0.7 l
  • gość gość 2011-03-10 23:40
    (8 - 1)
    na pierwszym zdjęciu widzę apetyczną porcję masy kałowej przyozdobioną surowym jajkiem, ma ktoś przepis?
  • gość elen 2011-03-10 23:41
    (1 - 4)
    W naszej rodzinie się robiło zawsze z mięsa mielonego i jest wspaniały, nie ma osoby której by nie smakowało.
    Ale kto woli z siekanego to czemu nie.
    Dodajemy żółtka, sól, pieprz, maggi, cebulkę i ogórka kiszonego.Wychodzi wyśmienity :)
  • gość gość 2011-03-16 18:35
    (4 - 1)
    Najlepsza polędwica wołowa...ale droga !!!
    Użwam więc mięsa antrykot lub rosbeft wycinąjac tylko chude mięsa - reszta na zupę np.ogórkowa.
    Myjemy mięso i osuszmy w sciereczkę aby w miarę suche było
    Mielę OBOWIAZKOWO 2x po to aby żadne żyłki nie zostały.
    Maszynka do mięsa musi mieć ostre sitko i noż tnący i dobrze dokręconą dużą nakretkę.To podstawa reszta io przyprawy jakie się chce do smaku.
    Sól,pieprz,magii,drobn a siekana cebulka,oliwa z oliwek,słodka papryka,żółtko z jaja - to podstawa
    reszta to wydziwianie potrawy.
    Smacznego1
  • gość gość 2011-03-18 22:47
    (3 - 3)
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego
  • gość gość 2011-03-27 13:01
    (5 - 0)
    gość
    Prawdziwy tatar robi się z mięsa siekanego, a nie mielonego!!!

    to juz nie czsy na surowego tatara.Po nim mozna jedynie zejść lub dostać salmonelli.Nawet w restauracjach każą podpisac zgodę./audycja Wajsa/.Kiedys robiłam i uwielbiałam go jeśc. Na mięsie pisze jak,, byk,, jeść po obróbce termicznej.
  • gość gość 2011-03-27 13:02
    (4 - 0)
    gość
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.

    Od kiery w Rosji mieszkają Tatarzy nieuku.
  • gość gość 2011-03-27 13:04
    (1 - 0)
    gość
    Najlepszy tatar jest z Olbryskiego

    Jasne. Azja Tuchej Bej z rybami na piersi.Aż ciarki szły po skórze jak patrzył tak dziko.Głupia Baśka go nie chciała.
  • gość gość 2011-03-28 12:54
    (6 - 0)
    do tatara to się wody dodaje a nie oliwy..
  • gość gość 2011-03-28 12:55
    (1 - 1)
    gość
    gość
    Trzeba sprowadzic Tatara z Rosji bo tam mieszkają. Utuczyc, zatłuc,posiekac, doprawic i zjeśc.
    Od kiery w Rosji mieszkają Tatarzy nieuku.

    a mieszkają i na Ukrainie też,,,,
  • gość Jagna 2011-03-29 17:38
    (5 - 0)
    Proponuje do wody dodać troch cukru :) mięsko ma ładniejszy kolor i nie jest takie suche

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »