Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49608
PRZEPISÓW: 3078
gość
gość [05.12.12, 17:34]
Oceń pytanie: (0 - 0)

Jak upiec karpia

jak upiec karpia

Najlepsza odpowiedź

dora83 dora83 2012-12-22 18:24
(8 - 11)
U mnie w domu najpierw się jednak karpia smaży a potem jeśli ktoś ma ochotę to wkłada do piekarnika :)

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • dora83 dora83 2012-12-22 18:24
    (8 - 11)
    U mnie w domu najpierw się jednak karpia smaży a potem jeśli ktoś ma ochotę to wkłada do piekarnika :)
    U mnie w domu najpierw się jednak karpia smaży a potem jeśli ktoś ma ochotę to wkłada do piekarnika :)
  • gość docha 2012-12-19 14:08
    (7 - 9)
    A ja piekę, moim zdaniem to zdrowsze niż smażenie, bo bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Najszybciej i najłatwiej to chyba przyprawić karpia czosnkiem i solą, natrzeć na zewnątrz i w środku, do środka włożyć trochę natki lub koperku i kawałek zimnego masła, tak potrzymać karpia z godzinkę w lodówce, zawinąć w folię lub papier, ja używam papieru saga, łatwiej go potem rozwinąć, żeby się skórka przyrumieniła. Karpia piekę przez około 30-40 minut, zależy jaki duży, w temperaturze 180 stopni.
  • gość gość 2012-12-05 20:20
    (8 - 9)
    To jedyna ryba, której się nie piecze. Smaży się tylko.
  • gość gość 2012-12-23 01:51
    (10 - 11)
    zgadzam sie-u nas sie nigdy karpia nie pieklo, zawsze sie go smazylo.babcia i mama na noc obkladaly go cebula i przyprawami(dzwonka czy kawalki,jak kto chce) i smazyly pozniej maka,jajko,bulka tarta.Az bedzie zloty. wtedy wkladaly do naczynia i do piekarnika na maly ogien,zeby byl cieply :)
  • dora83 dora83 2012-12-25 11:45
    (9 - 10)
    A propos, wczoraj na rodzinnej wigilii ciocia tak właśnie zrobiła, że najpierw usmażyła a potem do piekarnika aby podgrzać i karp się spalił bo każdy był zajęty zajadaniem pierogów :D
  • gość sandra 2012-12-22 02:41
    (10 - 10)
    zgadzam sie z poprzedniczka karpia sie smaży , i zdecydowanie nie naciera sola! bo to niweluje smak tej swiatecznej ryby.Najlepiej na noc obłozyc filety czy dzwonki karpia w cytrynie i cebuli,oraz obsypac dokl przyprawa do ryb,likwiduja one brzytki zapach ryby,dawaja piekny aromat,i smak, na drugi panierujemy obtaczamy w mace nastepnie w jajku z kropelka mleka i przyprawa troszke do ryb ,i znow mace lub jak kto lubi w bułce tartej,oba sposoby sa super:):)) zycze smacznego:)
  • gość gość 2012-12-29 00:51
    (12 - 12)
    to ciocia gapa,bo nie ustawia sie piekarnika na ''wysokie obroty'' tylko wklada do nagrzanego naczynia,wylozonego folia, na 50-60 stopni max..nic sie nie przypali..a nie jebut na 180C :P
  • dora83 dora83 2013-01-02 18:30
    (10 - 9)
    No niestety ciocia gapa bo dokładnie tak jak mówisz dała za wysoką temperaturę. Bardzo ciekawy przepis z pieczeniem karpia i trzeba będzie koniecznie wypróbować, nie koniecznie dopiero w święta ;)
  • gość gość 2012-12-29 11:29
    (11 - 9)
    Nie wiem jak wy ale ja osobiscie karpia gotuje
  • gość gość 2012-12-30 21:55
    (168 - 9)
    Co roku piekę karpia i jest wyśmienity - delikatniejszy i lżej strawny niż smażony: po dokładnym opłukaniu nacieram przyprawą do ryb /albo solą/, dodaję zioła prowansalskie i świeże gałązki tymianku, kawałeczki masła do środka i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem a folię aluminiową /do przykrycia ryby/ oliwą, żeby skórka nie przywarła. Wstawiam do gorącego piekarnika. Później zmniejszam temperaturę. Żeby skórka się ładnie zrumieniła, pod koniec pieczenia trzeba zdjąć folię i polewać rybę sosem powstałym podczas pieczenia.
    Osobiście, cebuli do karpia bym nie dodawała - moja mama upiekła w zeszłym roku karpia z cebulą : totalna porażka smakowa!!!
    Mój przepis jest sprawdzony a karp smakuje całej rodzinie, nawet tej wybrednej, męskiej części rodziny :)

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »