Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49612
PRZEPISÓW: 3170
gość
Eliza [19.01.12, 03:54]
Oceń pytanie: (2 - 1)

Jak się robi sos do spagetti ?

Jak zrobić sos do spagetti ?Jak go przygotować i jakich trzeba użyć składników ?

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2012-01-23 14:14
(0 - 4)
gość
najlatwiejsze i najprostrze dwa sloiki łowicza spaghetti i mięso mielone, mięso podsmaż, gdy się zarumieni dodac sos i dusić 5 minut, makaron ugotować odzielnie na póltwardo i gotowe. ser do posypania mniam ;P


autorka pytala jak zrobic sos do spaghetii, nie jaka marke sosu w sloiku wybrac..

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2012-03-10 19:16
    (0 - 1)
    300G mieso mielone, cebula, pomidory w puszcze bez skóry, starty zółty ser,bazylia, oregano, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól do smaku, ostra papryka WYKONANIE: cebule obieramy smazymy na oleju do niej dodajemy mieso mielone, pomidory, przecisniete ząbki czosnku, przyprawy, wszystko ładnie dusimy az mieso sie uprózy, potem gotujemy makaron spagetti al dente , nakładamy na talerze polewamy sosem i posypujemy startym zółtym serem
  • gość gość 2012-01-26 17:24
    (1 - 2)
    .Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Wsypujemy do mięsa.Dodajemy obrane i pokrojone pomidory.Dusimy.Doprawiamy,dodaje my koncentrat pomidorowy,śmietanę i ser,mieszamy.Sosem polewamy makaron.
    • Thumbnail.aspx.jpeg
  • gość gość 2012-01-23 14:14
    (0 - 4)
    gość
    najlatwiejsze i najprostrze dwa sloiki łowicza spaghetti i mięso mielone, mięso podsmaż, gdy się zarumieni dodac sos i dusić 5 minut, makaron ugotować odzielnie na póltwardo i gotowe. ser do posypania mniam ;P


    autorka pytala jak zrobic sos do spaghetii, nie jaka marke sosu w sloiku wybrac..
    [autor="gość"] najlatwiejsze i najprostrze dwa sloiki łowicza spaghetti i mięso mielone, mięso podsmaż, gdy się zarumieni dodac sos i dusić 5 minut, makaron ugotować odzielnie na póltwardo i gotowe. ser do posypania mniam ;P [/autor]

    autorka pytala jak zrobic sos do spaghetii, nie jaka marke sosu w sloiku wybrac..
  • gość gość 2012-01-22 12:10
    (4 - 3)
    najlatwiejsze i najprostrze dwa sloiki łowicza spaghetti i mięso mielone, mięso podsmaż, gdy się zarumieni dodac sos i dusić 5 minut, makaron ugotować odzielnie na póltwardo i gotowe. ser do posypania mniam ;P
  • gość pani domu 2012-01-20 19:30
    (2 - 2)
    Nacisnęłam enter w celu przesunięcia tekstu i poooszło!
    Podaję przepis na carbonarę .Proporcje sosu na 1/2 kg makaronu.
    8 żółtek
    4 łyżki parmezanu (grana padano lub innego twardego)
    15 dag boczku chudego lub bekonu pokrojonego w kosteczkę
    sól, pieprz grubo mielony, trochę oliwy.
    Wymieszać w misce żółtka z serem, przyprawić pieprzem .Makaron ugotować w osolonej wodzie.Boczek przesmażyć na odrobinie oliwy.Do odcedzonego makaronu dodać boczek, wlać żółtka z serem i wymieszać , ale nie za bardzo , bo carbonara zacznie się kleić.Podawać od razu.
  • gość pani domu 2012-01-20 19:21
    (2 - 2)
    Spaghetti carbonara ( bardzo smaczne i niestety bardzo kaloryczne!)
  • gość gość 2012-01-20 15:25
    (2 - 2)
    no to raczej zalezy o jaki sos ci chodzi,bo sosow do spaghetti sa setki.
  • gość gość 2012-01-20 12:31
    (2 - 3)
    Polecam bardzo fajny sos do spaghetti z łososia, dosłownie 10 minut roboty, a jest pyszny:
    http://www.ongotuje.pl/2012/01(...)sie-lososiowym/
  • gość gość 2012-01-19 13:55
    (4 - 7)
    gość
    pOTRZEBNE SA: mieso mielone wieprzowe lub wolowe, moze byc tez mix. duza cebula 2 puszki pomidorow 2-3 zabki czosnku swieza bazylia marchewka seler czerwone wino natka pietruszki Miesko smazymy i cebulke smazymy, dodajemy marchwke, seler. Po usmazeniu tych skladnikow, dodajemy pomirowy w puszcze oraz 4 lyzki czerwonego wina czosnek, natke pietruszki. Gotujemy wszystko okolo dwoch godzin. W miedzy czasie gotujemy makaron spaghetti. Kidy wszystko gotowe, mieszamy makaron z sosem orz sypiemy parmezanem. Jednak ja wole zwykly zolty ser!!! smacznego


    rozumiem, że tą cebulę, marchewkę, selera i czosnek to w całości smażymy, tak? ;p jak już się bierzesz za podawanie przepisów, to pisz dokładnie, bo nie wszyscy są w stanie się domyślić o co chodzi!

    Moja mama robi podobnie sos - tylko bez wina i pietruszki. Cebulę sieka w drobną kosteczkę, ząbki czosnku rozgniata na desce nożem i drobno sieka (nie przeciska przez praskę - przez to czosnek traci trochę swojego aromatu), selera i marchew ściera na tarce na dużych oczkach i na pewno nie gotuje sosu 2h! Dusi na patelni pod przykryciem ok. 15-20 min. - to w zupełności wystarcza. Posiekaną bazylią posypuje sos dopiero na talerzu, a starty ser stawia na stole w miseczce, żeby każdy sam zdecydował czy go chce i ile.

    Wersja bardziej studencka: bez pomidorów w puszce, marchewki, selera i bazylii, za to z przecierem pomidorowym lub koncentratem, odrobiną śmietany oraz z pieczarkami. Najpierw smażymy mięso, a w osobnym garnuszku dusimy drobno pokrojone pieczarki z cebulką. Łaczymy wszystko, dodajemy czosnek, przecier i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku (pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka pikantna, zioła - wedle upodobań). I gotowe. Smacznego! ;)
  • gość gość 2012-01-19 05:10
    (4 - 3)
    pOTRZEBNE SA:
    mieso mielone wieprzowe lub wolowe, moze byc tez mix.
    duza cebula
    2 puszki pomidorow
    2-3 zabki czosnku
    swieza bazylia
    marchewka
    seler
    czerwone wino
    natka pietruszki



    Miesko smazymy i cebulke smazymy, dodajemy marchwke, seler. Po usmazeniu
    tych skladnikow, dodajemy pomirowy w puszcze oraz 4 lyzki czerwonego wina
    czosnek, natke pietruszki. Gotujemy wszystko okolo dwoch godzin. W miedzy czasie
    gotujemy makaron spaghetti. Kidy wszystko gotowe, mieszamy makaron z sosem
    orz sypiemy parmezanem. Jednak ja wole zwykly zolty ser!!! smacznego

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »