Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49671
PRZEPISÓW: 71844
gość
edyta [23.08.11, 22:14]
Oceń pytanie: (0 - 0)

Gołąbki

jak zrobićgołąbki

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-08-24 19:07
(243 - 249)
Tradycyjne gołąbki/pochodzenie potrawy z pogranicza polsko-ukraińskiego/robi się z białej sparzonej kapusty faszerowanej ryżem,mięsem wieprzowym mielonym i kawałkami przesmażonego boczku/,zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym,potraktowane kleksem śmietany kremówki smakują wyśmienicie.Czasami korzystano z kapusty kiszonej/cała główka kapusty kisiła się z kapustą szatkowaną-i to dopiero rarytas i rzadkość w dzisiejszych czasach.
Ja proponuję gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem suszonych grzybów.Blanszujemy liście k.włoskiej.Farsz:1/3 ryżu ugotowana bardzo aldente,2/3 zmielonej karkówki,cebula podsmażona na smalcu wieprzowym,ugotowane i drobno poszatkowane suszone grzyby,odrobina ziół prowansalskich,pieprz,sól.Dusimy do miekkości kapustki.Miam...

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2011-08-24 01:41
    (107 - 109)
    W dużym garnku gotować całą główkę kapusty (najlepiej wyciąć głąb bo listki dobrze odchodzą)
    Ugotować ryż ,później wymieszać z mięsem i przesmażoną cebulą.(miesa nie smażysz).
    Ugotowany ryż wymieszać z cebulą i mięsem ,przyprawić do smaku. Sól ,pieprz.
    Z ugotowanej kapusty ściągać po listku i nadziewać farszem,zawinąć i odstawić do brytfanki . To samo z każdym kolejnym liściem.
    Na koniec przykryć paroma listkami kapusty .
    Ja jeszcze zanim włożę je do piekarnika to podlewam je rosołkiem.
    Dusić w piekarniku z ok.h
    Pozdrawiam i smacznego.
    PS.Najlepiej smakują z sosem pomidorowym!
  • gość gość 2011-08-24 19:07
    (243 - 249)
    Tradycyjne gołąbki/pochodzenie potrawy z pogranicza polsko-ukraińskiego/robi się z białej sparzonej kapusty faszerowanej ryżem,mięsem wieprzowym mielonym i kawałkami przesmażonego boczku/,zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym,potraktowane kleksem śmietany kremówki smakują wyśmienicie.Czasami korzystano z kapusty kiszonej/cała główka kapusty kisiła się z kapustą szatkowaną-i to dopiero rarytas i rzadkość w dzisiejszych czasach.
    Ja proponuję gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem suszonych grzybów.Blanszujemy liście k.włoskiej.Farsz:1/3 ryżu ugotowana bardzo aldente,2/3 zmielonej karkówki,cebula podsmażona na smalcu wieprzowym,ugotowane i drobno poszatkowane suszone grzyby,odrobina ziół prowansalskich,pieprz,sól.Dusimy do miekkości kapustki.Miam...
    Tradycyjne gołąbki/pochodzenie potrawy z pogranicza polsko-ukraińskiego/robi się z białej sparzonej kapusty faszerowanej ryżem,mięsem wieprzowym mielonym i kawałkami przesmażonego boczku/,zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym,potraktowane kleksem śmietany kremówki smakują wyśmienicie.Czasami korzystano z kapusty kiszonej/cała główka kapusty kisiła się z kapustą szatkowaną-i to dopiero rarytas i rzadkość w dzisiejszych czasach.
    Ja proponuję gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem suszonych grzybów.Blanszujemy liście k.włoskiej.Farsz:1/3 ryżu ugotowana bardzo aldente,2/3 zmielonej karkówki,cebula podsmażona na smalcu wieprzowym,ugotowane i drobno poszatkowane suszone grzyby,odrobina ziół prowansalskich,pieprz,sól.Dusimy do miekkości kapustki.Miam...
  • gość Arim 2011-08-24 23:32
    (127 - 127)
    Ostatnio robiłam z włoskiej kapusty ,Jak robię to dużo,wychodzi na kilka dni. 1kg ryżu. na 1 kg mięsa Lubie zimne bo nie zdążą się zagrzać na drugi dzień już je jem. Kaczka w towarzystwie gołąbków pieczona rewelacja
  • gość gość 2011-09-03 20:36
    (127 - 127)
    u mnie w domu nie robi się gołąbków z ryżem. samo mięso mielone. jest przepyszne. z sosem pomidorowym - wychodzą genialnie!!
  • gość gość 2011-09-04 18:59
    (127 - 128)
    Kapustę raczej nie gotujemy, tylko parzymy(wrzucamy listki na gotującą wodę i po chwili wyciągamy).Uważam , że z kapusty włoskiej gołąbki są lepsze , ale to kwestia upodobania.
  • gość Arim 2011-09-12 14:49
    (127 - 128)
    Można robić gołąbki w liściach winogron
  • gość Arim 2011-09-12 14:51
    (127 - 127)
    gość
    Kapustę raczej nie gotujemy, tylko parzymy(wrzucamy listki na gotującą wodę i po chwili wyciągamy).Uważam , że z kapusty włoskiej gołąbki są lepsze , ale to kwestia upodobania.

    wolę z włoskiej są delikatniejsze ,krócej się gotują, estetycznie wyglądają o wiele apetyczniej .
  • gość Arim 2011-09-12 14:54
    (127 - 127)
    gość
    u mnie w domu nie robi się gołąbków z ryżem. samo mięso mielone. jest przepyszne. z sosem pomidorowym - wychodzą genialnie!!

    To są mielone w kapuście.Mogą być w papryczce również. Słyszałam,ze niektórzy robią gołąbki z z mielonych ziemniaków podobno również smaczne., kaszy grycznanej.
  • gość gość 2011-09-27 04:38
    (106 - 106)
    BION I'm imerpssed! Cool post!
  • gość gość 2013-05-03 20:58
    (100 - 100)
    Pyszne są gołąbki w wersji postnej: z kaszy gryczanej i grzybów.
  • gość trusia 2013-09-08 13:32
    (100 - 100)
    Jak wiemy, gołąbki były potrawą robioną w biedniejszej części społeczeństwa na bazie wyhodowanych roślin. Czy mam rozumieć, że ryż powszechnie sadzono na Ukrainie? Bo z mojej wiedzy wynika, że gołąbki zawsze były z kaszą! Dlaczego? Bo to właśnie stanowiło m.in. plon w wiejskich gospodarstwach. Nie wydaje mi się, aby wiejska baba, polska czy ukraińska, biegła do sklepu, żeby sobie ryż do gołąbek kupić. Zapewniam, że ugotowanie kaszy, nie jest procesem skomplikowanym!

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »