Przepisy i porady.
Gotuj i dodawaj własne.

DYSKUSJI: 49611
PRZEPISÓW: 3160
gość
aniuś [25.03.11, 11:45]
Oceń pytanie: (2 - 2)

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Czy, różni się żurek od barszczu białego? co dodaje się do jednej a nie można dodać do drugiej? Która z tych zup jest lepsza? Którą podaje się w chlebku?

Załączone pliki:

  • 5.jpeg
  • 55.jpeg
  • 555.jpeg

Najlepsza odpowiedź

gość gość 2011-03-29 19:33
(26 - 55)
Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)
Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).
Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:
1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
2. do barszczu białego - mąki pszennej.
Więcej różnic nie ma.
Smacznego!

Inne odpowiedzi

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
  • gość gość 2014-07-07 12:03
    Zawsze mnie zastanawiało jaka jest różnica między tymi dwiema zupami. Moja babcia nie rozumie różnicy. Ja jadłam kiedyś żurek (albo barszcz biały)z makaronem. Smakowało mi. POLECAM.
    (A tak wgl.to barszcz biały to jest ten rzadki i lekki czy odwrotnie?)
  • gość gość 2013-02-21 11:14
    no nie pomidorowa z ryżem różni się od pomidorowej z makaronem tym że jedna jest z ryżem a druga z makaronem
  • gość gość 2013-02-09 14:54
    (1 - 0)
    Chyba tym samym co pomidorowa z makaronem od pomidorowej z ryżem
  • gość gość 2013-02-09 14:49
    (1 - 0)
    Mądrale, a czym się różni żurek z ziemniakami od żurku bez ziemniaków?
  • gość gość 2012-12-04 00:46
    (0 - 1)
    Zur/zalewajka sa robione na zakwasie z maki zytniej lub chleba zytniego... barszcz bialy orginalnie byl robiony na soku/kwasie z kapusty kiszonej.... roznice sie zatarly... smak jest podobny... Wszystkie 3 sa bardzo smaczne... Pozdrawiam
  • gość gość 2012-07-27 14:45
    (2 - 4)
    teresa zelek
    one się rurznią też smakiem. ;]
    Jejciu, na początku nie wiedziałam o co chodzi autorce w wypowiedzi, po chwili zajarzyłam błąd w wyrazie... "rurznią", a raczej dwa błędy. ŻENADA :/

    ps. słowo poprawnie powinno brzmieć" Różnią"
  • gość gość 2012-04-07 20:39
    (2 - 3)
    Różnica jest jedna:
    1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
    2. do barszczu białego - mąki pszennej. Więcej różnic nie ma.
    hehe
  • gość gość 2012-04-07 20:37
    (1 - 2)
    [autor="gość"] Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :) Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła). Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna: 1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś 2
  • gość teresa zelek 2012-03-19 14:04
    (2 - 2)
    one się rurznią też smakiem.
    ;]
  • gość gość 2011-11-10 20:12
    (0 - 5)
    witam odpowiedzi na to pyanie moga byc rozne. pracuje z ludzmi z roznych zakatkow polski i wlasnie ich o to pytalm. od kazdego dostalam inna odpowiedz. ja pochodze z kujaw i zurek i barszcz nie maja tu ze soba nic wspolnego. barszcz u nas to zupka ktora robi sie wlewajac kwas od kiszonej kapusty do bulionu. dodaje sie przyprawy,smietane i gotowe.podaje sie go z ziemniakami lub makaronem. natomiast zurek gotuje sie na bialej kielbasie dodajac zakwas(najlepszy jest z butelki)obowiazkowo tylko z ziemniakami. ja osobiscie najbardziej lubie zurek robiony tylko na skwareczkach i przysmazonej cebulce. jest kwasny i dobry na kaca:) mniammm:)
  • gość gość 2011-04-20 20:56
    (1 - 1)
    Z tego co wiem to żurek jest kwaśniejszy i to jego podaje się w chlebku :)
  • gość gość 2011-04-04 18:27
    (4 - 2)
    Ale debili tutaj napisało.ŻAL!
  • gość gość 2011-03-30 13:08
    (1 - 2)
    I to jest prawidłowa odpowiedz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
  • gość gość 2011-03-30 13:07
    (1 - 4)
    gość
    Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś2. do barszczu białego - mąki pszennej.Więcej różnic nie ma.Smacznego!
  • gość gość 2011-03-30 11:33
    (4 - 7)
    gość
    ... to sa dwie rozne zupy matole. czym sie rozni grzybowa od pomidorowej?! :/ matko boska. zurek podaje sie w chlebie, jest to zupa na zakwasie chlebowym.a barszcz bialy..to jakby delikatny rosol lekko kwaskowy ze wzgledu na cytryne czy wode z ogorkow ze smietana. ogolnie dwie rozne zupy.

    KURCZE, JAKA INTELIGENCJA SIE ZNALAZLA. MOZE DLATEGO,ZE JESTES KURA DOMOWA I NA NICZYM INNYM SIE NIE ZNASZ?
  • gość gość 2011-03-29 22:39
    (5 - 7)
    żurek to zupa na kwasie chlebowym , może być z butelki tzw zakwas piekarniczy a barszcz zakwasza się cytryną lub kwasem z kapusty kiszonej a nie ogórków poza tym do barszczu odrobina majeranku a do żurku boczek i czosnek i biała kiełbasa
  • gość gość 2011-03-29 19:33
    (26 - 55)
    Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)
    Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).
    Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:
    1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
    2. do barszczu białego - mąki pszennej.
    Więcej różnic nie ma.
    Smacznego!
    Hahahaha!!!! ale się ubawiłam odpowiedziami :)
    Barszcz biały z białych buraków, z tych to się cukier robi i wysłodki (dla niewiedzących to pasza dla bydła).
    Gwoli ścisłości - obie te zupy są niemal identyczne, ilość i jakość dodatków zależy od kucharki i jej fantazji - różnica jest jedna:
    1. do żurku - używa się mąki żytniej na zakwas, zaś
    2. do barszczu białego - mąki pszennej.
    Więcej różnic nie ma.
    Smacznego!
  • gość gość 2011-03-28 17:24
    (13 - 5)
    zur to taki menel z winem ,a barszcz bialy to zupa
  • gość BeeS 2011-03-28 16:58
    (8 - 1)
    Nazwa żur lub barszcz biały - występuje w zależności od regionu.Wg. mnie żur jest bardziej gęsty, preferuję z paczki, dodaję drobno pokrojone ziemniaki, kiełbasę, jajka na twardo, chrzan i śmietanę do smaku. Natomiast do białego barszczu z paczki dodaję tylko ziemniaki, odrobinę chrzanu i śmietany. Poza tym białym barszczem z paczki"zakwaszam"czerwony barszcz, gotowany na wołowymn wywarze mięsnym z tartymi na grubych oczkach burakami. Do takiego barszczu serwuję krokiety z mielonej, ugotowanej wołowiny. Uważam, że metodą prób i błedów można wuczarować swoje induwidualne smaki!!!
  • gość gość 2011-03-28 13:36
    (31 - 6)
    Pół życia tylko kupuje wszystko. Jem tą chemie jak to określacie i nic mi nie jest. Więc te teksty piszą osoby, które to lubią przepłacać za jeszcze gorsze towary zazwyczaj.

Dodaj odpowiedź

Odpowiedź pisze: Zaloguj »